Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

svejk

Egy mezei feszültségmérő csak van kéznél, azzal azonnal kideríthető a turpisság.
Az optp tranyójának a kivezetéset nem cserélted fel véletlen?

svejk

A kezed nem vitt bele brummot?

s7manbs8

Na épp most brummogok én meg.

Szedlay Pál

Ez is teljesen szubjektív igény.
Van 2db Pineer plazmám 50"-os HDready és 1 Samu 6-os szériás FullHD.
Nyomdokába sem érhet minőségben egyik a másiknak.
Nem felbontásban, képminőségben.
Ami tetszett az a Philips 46PFL9706. Ezt vettem édesanyámnak karácsonyra, ez fullHD és ennek szép képe is van. Csak az ára.......

Szedlay Pál

Pineer=Pioneer

3ihs2v23

Van multiméterem, az optot lábait nem cseréltem fel, azt ellenőriztem, arra vigyáztam. A feszültségmérő használatát erre gondoltad, vagy valami más turpisságot is ki tudok vele deríteni?

Próbáltam gépre szerelve is az optot, úgy is megállt és nem jött le a "kapcsolóról". Ha pedig a végállás mechanikus mikrokapcsolóit állítottam át ideiglenesen referencia felvételre, akkor azzal működött szépen, lejött a kapcsolóról.

Zozi

Nekem is volt gond végállás kapcsolóval, az egy omron fénykapu volt, ott betettem egy 74hc14 et még az opto és az lpt közé, azóta jól megy tesztelésben. Élesben még nem próbáltam ki mert a mechanikám csak készülget. Azzal a visszajelzés is megoldódott. Van fent rajz is.

svejk

Most nézem csak az adatlapot, Poolip egy jó kis analóg kimenetű opto kaput használ a 11. ábra alapján.

Bizony ide logikai kimenet kell, hiszen itt csak két állapotnak kell léteznie.

Vannak ilyen tokozásban TTL kompatibilis kimenettel eszközök.

Egyújabbgépépítő

Lejátssza a fájlodat a TV minden gond nélkül.

xfg6v697j

Akkor mindjárt ajánlhatsz is egyet,mert engem is érdekelne ilyen kivitelben.

3ihs2v23

Zozi, sajnos az elektrotechnika nem tartozik az erősségeim közé. Néztem az elektromos bekötésedet. Ez a 74hc14 működése és bekötése nem teljesen világos. Tudnál róla egy két mondatot írni? A #21 hozzászólásodból idézek a topikodból: "Sajnos sima optocsatolókból nagyon lassú lett volna, 74HC14 pedig nem bírta lehúzni a motorvezérlőm bemeneteit üzembiztosan." Nekem ilyen probléma nem merülhet fel? Ezt előzetesen el tudom dönteni vagy csak a próba mutatná meg, hogy nálam alkalmas e ez a 74HC14 ?

Svejk: Erről a logikai kapuról tudnál egy kis iránymutatást adni? Úgy látom szerencsére/sajnos nem vagyok egyedül a problémával.

köszönettel:
Poolip

Zozi

Ez az ic pont azt csinálja, hogy a bemenetre érkező jel egy logikai szint alatt nulla felette pedig egy lesz. Analóg bemenetből digitálisat csinál. Az lpt bemenetre ez pont jó, nekem a kimenetre volt gyenge, mert ott a motorvezérlő felhúzó ellenállását kellett leküzdenie ami több mint 25mA lett volna.... Egy hibája van, ami nem is nagy baj, hogy invertálja a jelet. Ha nem akarod invertálni akkor kettő ilyen kaput kell összekötni sorosan. Egy tokban 6 kapu van. Adni kell neki 5 volt tápot, a bejövő jelet az optóból rákötöd a bemenetére, a kimenet egyből mehet az lpt-re. De olyan optocsatoló is van amiben már alapból benne van ez az áramkör.

3ihs2v23

Ez nagyon jól hangzik! Ha Csewe által ajánlott szoftveres megoldás nem segít, akkor ezt fogom beletenni. Az nem baj, ha a jelet invertálja, azt szoftveresen tudom állítani. Köszönöm!

svejk

Ez egy nagyon pozitív hír, sokat fog nyomni a latban.
Viszek a vásárláshoz egy pendrivot, bár itt a helyi Extremdigitalban nem nagyon vannak kiállítva a készülékek, próbálni pedig nem lehet.

Köszönöm a fáradozásodat!!

Egyújabbgépépítő

Nem volt fáradtság, most tanulom a TV-t.
Igazság szerint túl sokat tud, töredékét nem használom a lehetőségeinek.
Az internetezést megpróbáltam, még a fórumot is lehet használni, de jobb számítógépen.
Kezd oda jutni mint a mobiltelefon, a lehetőségeit már nem is ismerjük, a felhasználók igen kis százaléka tudja minden tudását kiaknázni.
Eddig volt minden kütyü a TV alatt, már csak egy erősítő maradt, össze van kötve optikai kábellel a kettő.
Így ha felteszek egy filmet a HDD-re a hangfalakon szól az 5.1.