Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

9npx2xk89

Ez a Te stílusod, megadom a címét, menj, csapd homlokon, addig sem rontod itt a levegőt!

000000000

Te hisztizel itt mindennel.

s7manbs8

Jobb lenne megterveznünk egy saját hobbi ICt és azt gyártani. :) Ha ezelőtt 20 éve is volt már ilyen akkor mai tudással semmiség lehet.

9npx2xk89

Azért Ic-t gyártani nem hobby kategória. De valami normális kapcsolást összerakhatnánk.

000000000

Nekem legutóbb a lemezjátszóm csinált ilyet, mikor megakadt rajta a tű.

besirkyjh

Szia  

Mit jelent az hogy normális kapcsolás ?

Végül is csak körbe kel dobálni pár cuccal és mehet is .Az IC annyira komplex hogy nincs mit csinálni vele .  
Vagyunk itt jopáran akik munkát fektettünk abba hogy egyedi kiépitésü vezérlöt csináljunk belöle ( elsösorban a nyák topologia ami megkülönbözteti a jo és rossz vezérlöt egymástol ).Ennek az IC-nek is vannak határértékei ha azt betartja az ember akkor egy elég jo alapkategoriás vezérlö épithetö belöle .Ne várjunk csodát töle !

keri

Már kitalálták. PIC/ARM :)))
Olyan programot égetsz bele amilyet akarsz és olcsóbb mint legyártatni 1000db egyedi IC-t.

9npx2xk89

Igen. Ha elég a határ. Mi van ha kell egy 5A-es vezérlő?

000000000

Akkor veszel egy 5A-es vezérlőt, vagy csinálsz magadnak!
Eddig is volt és lesz is 5A-es motor is meg hozzá vezérlő is.

9npx2xk89

Hát itt most nem biztos, hogy a vezérlő tudása nem elég, mert ennél többet nem is kell tudnia, csak jó lenne ha nem 3A-es lenne, hanem max 5A-es. A pic, meg arm jó lehet, de ott meg azzal szuttyogni, hogy legyen mikrostepp, léptetés, tartás, védelem a visszacsatolások ellen....., és a meghajtó fokozat csak ezután jön.
Persze ott van az L6203 de az is max 4A. Ha valaki tud egy 5A-es bipolár vezérlő rajzot, akkor ossza már meg legyen olyan kedves, mert van egy szánom, amihez valami erősebb motor erősebb meghajtása kéne. Ha lenne időm kísérleteznék egy kicsit, de abból meg a pénzből van a legkevesebb.

besirkyjh

Ennyi erövel klehetne akár 10A is :)

Idöben és pénzben mi is rosszul álunk de ha muszály akkor muszály .
http://www.google.hu/search?num=10&hl=hu&site=imghp&tbm=isch&source=hp&biw=1024&bih=625&oq=bipolar+stepper+controller+&gs_l=img.3...1708.10504.0.11459.27.13.0.14.4.0.98.1025.13.13.0...0.0...1ac.1.HPqPYgEIwIE&q=bipolar%20stepper%20controller&orq=bipolar+stepper+controller+&tbo=d" TARGET=_fnew>Bipol
Ezek elvi rajzok nagyrésze de biztos van benne olyan is ami szépen müködik !
Ja hogy azt ki kel keresni belöle , hát ez a munka része :)

keri

Megértem. Egy darabot kifejleszteni nem éri meg. Olcsóbb készen venni vezérlőt. Én is csak azért foglalkoztam vele, mert érdekelt.

3A felett már nem nagyon van egybe integrált vezérlő IC, esetleg egy kisebb áramúra rápakolni FET-eket. Szerintem az még vállalható macerával jár.  

Én egyébként szórakoztam elég sokat PIC-el.
Mikrosztep még nem is gond, mert PWM-et nem bonyolult előállítani, de én is ott untam meg hogy áram visszacsatolás.
AD bemenettel akartam érzékelni az áramot és ez már összegerjedt, akármilyen szűrést is tettem rá.
Maga a teljesítmény fokozatom FET-el kényelmesen működik. Nem tudom mennyi áramot bír mert 3A-nál több nekem nem kellet, de a FET-ek 16A-esek.

Most így utólag rájöttem, hogy nem biztos hogy érdemes digitálisan foglalkozni az áramszabályzással.
Viszont a PIC-ben van típustól függően 1-2 komparátor, ezeket fel lehet használni.
Másik, hogy már az is bőven elég ha az egész motortáp áramát korlátozod (motoronként külön). Ez egyszerűbb kevésbé érzékeny, és már ez is jelentős teljesítmény növekedést okoz. 5A esetén ezt akár egy analóg áramkorláttal is meg lehet tenni, a FET hídtól függetlenül. (én is így próbáltam ki)

besirkyjh

Ne értsd félre .
Egy bizonyos határ felett fordul a kocka és nem éri meg a sok kisérletezgetés .El kel dönteni hogy épiteni akarsz vagy pénzt keresni .

Az MSD-nek van 5A és a feletti vezérlöje !

besirkyjh

Nem kel kifejleszteni semmit , van elég a Netten .
Kiprobált müködö verziok vannak letölthetö is .

Pl : van olyan hogy a 297-el unipolban 90V 10A a vége !  

keri

Lehet hogy te ügyesebb vagy nálam, de nekem 3A felett eddig minden "kipróbált és működő" neten talált PWM áramszabályzós bipoláris kapcsolás robbant...szó szerint :D