Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

svejk

Ne legyél már kishitű! :)

svejk

Én is készítettem már kapunyitót pár Cmos-ból.
Mindent tud amit tudni kell, elővillogás megállítás oda-vissza kapcsolás végállások lekezelése.

svejk

Nagy vonalakban már kiismertem a Nyiszi félét de van még homályos folt.
A következő a helyzet:

http://kapunyitoshop.hu/taviranyito-index?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&category_id=149&product_id=215" TARGET=_fnew>Ezzel és http://kapunyitoshop.hu/taviranyito-index?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&category_id=123&product_id=373" TARGET=_fnew>ezzel a távvezérlővel tökéletesen megy, az összekódolás zökkenőmentes.

A bonyolultság abban van, hogy nincsenek végállás érzékelők, hanem a DC motor áramából veszi a végállásjeleket. Ezt a leírás szerint öntanulóan és folyamatosan figyelemmel kísérve és módosítva teszi.
De azt is érzékeli hogy ha megszakad a motor.

Egyelőre ez az öntanulás még nem az igazi nálam, illetve mindenképpen csinálok hozzá egy kis illesztő áramkört, hogy külső végálláskapcsolókat lehessen hozzá csatlakoztatni.

A leírás elég homályos, legalább is nekem többször el kellett olvasni, arra pedig még mindig nem derült fény, hogy a nagy izzó melletti nyomógomb (a piros LED alatti) mi célt szolgál.

svejk

Hopsz a LED melletti gomb meg van, azzal lehet az elektronikát nullázni.
Nagyon utálok monitoron olvasni, de elfogyott az A4-es papírom. :(

4um5b65d

Ha ezt tudtam volna, akkor nem cukrot küldök... :)))

279nwbpsa

Milyen Dc motort kötöttél rá?

svejk

Egy kis DC motort, ez miatt a shönt értékét meg kellett növelni.

9npx2xk89

És szerinted akkor a vásárolt vezérlő tudja vagy nem?
Költői kérdés, mert Te is tudod, hogy nem tudja!
Ki kell cserélni benne egy figyelő ellenállást.
Ilyen erővel bármi itt hirdetett tud mindent, csak a megfelelő kiegészítőkkel ki kell egészíteni.
Jaj Karasz, látod megint Te kötöttél belém!  de sebaj, mert ezt a többiek is látják ám, és fejben ott lesz ez is!

000000000

Öreg!
Te kevered a szezont a fazonnal!
Nehogy már a te egyéni igényeidhet igazodjon a kínai!
Mindenkinek megfelel, csak te kötözködsz mindíg!
Az IC tudja a 3,5A csúcs áramot.
Ha neked annyi kell, akkor vedd a fáradtságot és alakítsd át a saját szájízed szerintire.
Nagyon fikázol mindent amit nem te csinálsz!
Vedd elő az adatlapját, számolj és csináld meg.
Ennyi erővel azt is mondhatnánk, hogy van egy motor x áramfelvétellel és a vezérlő vagy alatta van vagy fölötte, de nem pont annyi. Persze akkor is a kínai a barom, mert nem tudja eltalálni az igényeidet!
Vedd már elő a tükröt!

Rabb Ferenc

András, Te már megint fordítva ülsz a ló hasa alatt! Gulasoft nem azt várja el, hogy a kínai az igényei szerinti vezérlőt gyártsa le. Csupán azt nehezményezi, hogy a vezérlő paraméterei elmaradnak az adatlapon feltültetettektől. És ez jogos felvetés!

Erre Te azzal jössz, hogy szedje szét, számolja át az ellenállásokat, cserélje ki a megfelelőre, és akkor pont olyan lesz, mint amit elvárt az adatlap szerint.  

Ez olyan, mint a Dacia volt. A tulajnak otthon kellett befejezni a gyártást

000000000

De hogyha a vezérlőt be lehetne állítani 3,5A-re és kihajtaná vele a motorokat teljesen és kifeküdnének ai IC-k, akkor meg azon vernétek a tamtamot!
Viszont, ha elolvasnátok az IC adatlapját, abban fehéren feketén benne van, hogy 3,5A CSÚCS áram.
Tartós pedig 3A!
Akkor mi a fenét akartok tőle többet?

Rabb Ferenc

Aki komplett vezérlőt vesz, az nem a benne lévő alkatrészek adatlapjait kezdi böngészni. Ez a tervező dolga lett volna. Ha egyszer a vezérlő adatlapján 3,5A van, akkor azt kell teljesítenie. De ha biztonsági okból csak 3A-t tud, akkor ne hirdessék többnek.  

Ha veszel egy kiló kenyeret, (rá van írva a tömege) akkor az ne legyen 80 deka, mert a pék csak azt tudja biztonságosan átsütni.

Na kiszállok, basztassátok egymást tovább szorgalmasan. Ha ez a téma kifut, biztosan találsz újabb gumicsontot [#wave]

000000000

Majd ha megérted, hogy mi az a csúcs áram és mi a tartós terhelhetőség akkor folytatjuk!
Addig értelmetlen vita, mert téged se lehet meggyőzni.

svejk

Most akkor kellenek a 75lsxxx-ek vagy nem?
Küldj címet!

r9fn638w8

Szia Zotykó. Én is saját magam tervezem a vezérlőmet, ehhez kérnék tőled egy kis segitséget, ha lehet, Erről a panelról tudnál még nekem feltenni ilyen éles képet ahol az 5wattos ellenálások vannak, és köztük az smd trnzisztorok, meg ennek a résznek a hátoldala?
Sokat segitenél vele.  Ha jól sejtem azok az SMD tranzisztorok végzik a step jel érkezésekor a maximális áram ideiglenes bekapcsolását.