Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

000000000

Ne a 16A-es Do betéttel gyere, mert az már nem technika.

hostya

Ezek szerint ha jól értem, akkor  (a példámnál maradva) a fél város vissza kapcsolása is szelektíven, trafókörzetenként, egymás után történik?

svejk

Nem én jövök, hanem Neked kellene jönni az általad feltett kérdésekre.
Példának okáért ezeket a kérdéseket tetted fel érvelés gyanánt.
"Dugalj elé tehetsz olvadóbetétet?
Egy motor elé betennél 3db olvadóbetétet minden lelki nyugalommal? "

Ha tudod ezekre a válaszokat, -márpedig miért ne tudnád- akkor ezen a fórumon ne kérdezd ezeket, hanem magyarázd meg, mert megérdemeljük.
Sőt még meg is köszönjük.

svejk

Engem mondjuk a két válasz nem elégített ki.
Az alábbiak nem fehéren feketén tények lesznek, inkább tapasztalat.

Vasútüzemben a 120/25 kV-os alállomásoknál leoldása után automatika visszakapcsol egy ellenálláson keresztül, ha minden rendben talál akkor visszakapcsol rendesen. További hiba estén leoldva marad.

A lakossági áramszolgáltatásnál több estben tapasztalható, hogy van egy pillanatnyi áramszünet majd visszajön minden rendben, de sok esetben csak "fél fény" jön vissza, majd semmi. No az ilyen utóbbi esetek után szokott lenni hosszabb idejű áramkimaradás.

Én párhuzamot próbálok felfedezni a leírt dolgok kapcsán.
Persze lehet csak félremagyaráztam magamnak.
Ezt a részét nem ismeritek?

000000000

Ilyen félfény nálunk is előfordult akkor a trafó előtt ment ki egy olyan patron vagy micsoda.

Szalai György

Nincs varázslat. A fizika, az időjárás, a járművek és a gödörásók alakítják az üzemviteli eseményeket. Néha a szórakozóhelyről éjszaka hazafelé bandázó tizenévesek.
0,4kV-on nincsen automatikus visszakapcsolás, csak egyszerű késes olvadó biztosítók vannak.
Középfeszültségen minden közép/kisfeszültségű transzformátor előtt közvetlenül van olvadó biztosító. A középfeszültségű hálózat stratégia pontjain pedig időszelektív, többlépcsős, automatikus túláramvédelem. Azok maguk kapcsolgatnak ki, és ha lehetséges akkor vissza is, különféle időkésleltetésekkel, a vezetékhálózat jellegétől, a zárlati áram jellegétől és nagyságától függően.

svejk

Ez a válasz már kielégítő! [#worship]

PSoft

Ha jól emlékszem,csak "pár szavas" választ kértem Andrástól,a feltett két kérdésemre.

Erre Ő "frappánsan",vagy inkább fölényesen,két kérdéssel "válaszolt".

Innentől kezdve értelmetlennek láttam tovább folytatni,és a vitát gerjeszteni.:)

jani300

A félfény az lehet amikor kimegy egy primer patron és "sántán" megy a trafó két fázissal . Kb 25 éve olyan volt a primer védelem ahogy írod , de valószínű csak 20 kv felett . Akkor dolgoztam trafóházban utoljára .

000000000

Én is ezt írtam, csak már te is szelektív vagy.

Visszatérve a kérdésedhez:
Dugalj elé csak kismegszakítót(3 fázis esetén 3fázisút) tehetsz FI vel védve.
Motor előtt sem egészséges az olvadóbetét, mert ha egy kiolvad valami oknál fogva, a motornak rosszul eshet, ha a túláramvédelem nem fogja meg.
kismegszakítót is csak 3fázisút illik elétenni, mert az legalább együtt kapcsol le.

Megszakító esetében is együtt kapcsol le a 3 fázis.

Nagy motor előtt szokott lenni késes betét a zárlati szilárdság miatt, de nem ő a zárlatvédelmi elem, hanem a megszakító, ami egyben zárlat és túláramvédelem is.
Mármint ez lenne illő. Normális helyeken így is van.

000000000

Most is megvan az, csak nem ellenállás, hanem petersen tekercs a neve. Földzárlat tartást csinálnak vele.

svejk

Motor előtt ha "hagyományos" zárlatvédelmet használunk akkor evidens a "hőkioldó" vagy nem?
Csak alig 10-20 éve léteznek olyan motorvédő kapcsolók melyek elé esetleg nem is kell külön zárlatvédelem mert ellátják azt a feladatot is.

000000000

Én csak visszakérdeztem.
Általában az EMT tokokat mere használták?
Dugaljakat raktak az oldaláta és lett belőle installációs elosztó.
Kapott két mágneskapcsolót meg két hőkioldót és kapcsolt két motort, akármilyet.
Vagy egy műhelyrész világítási elosztója lett.

Az esetek 90%-ában ez volt a sorsa.
max összeépítették egy nagy elosztónak.

Az más kérdés, hogy volt egy kolegám, aki ilyenbe temette a palotacsimpijét!

hostya

Én se értem be a kapott válaszokkal, azért is kérdeztem újra a #11741-ben.

Nem tudom milyen szintig avatkozik be az országos teher elosztó (vagy hogy hívják..) automatikája, de egy Eger nagyságú városban, a fél város visszakapcsolása nem biztos hogy trafókörzetenként történik a középfeszültségű hálózaton. (persze lehet hogy így van..)

Ez a "félfény" meg lehet hogy annak tudható be, hogy miután visszakapcsol az automatika, akkor egy fázis biztije elszáll, és a "sánta" üzemet érzékeli a rendszer, ezután tényleg hosszabb idő kell amíg kicserélik a lomha biztit.

Persze én sem tudom, csak gondolom...  

000000000

A hőkioldó az túláram védelem. A kismegszakító az zárlatvédelem normál esetben.
Motort általában nem kötünk be túláram és zárlatvédelem nélkül. Ha kismegszakítót teszel elé, akkor normál hőkioldót IS teszel elé. (mágneskapcsolóról most nem beszélünk, mert az lényegtelen jelen esetben).
Ha kompakt motorvédelmet teszel elé, akkor abban van zárlatvédelem is meg túláramvédelem is. De még ezt sem biztos, hogy símán felkötheted a sínre, mert a zárlati szilárdság nem biztos, hogy megfelelő. Tehát vagy egy olyan kismegszakító, aminek a zárlati szilárdsága megfelelő, vagy egy olyan megszakító, aminek a zárlatvédelme és a zárlati szilárdsága megfelelő. Megszakító alatt NEM a ganz KK sorozatot értem!