Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

ANTAL GÁBOR

Miután olvastam Svejk levelét már el is küldtem neked is  
Egyébként túlzás lenne egy szikraforgácsolós topik, de akit érdekel a téma ( gondolkodik hogy csináljon valamit) ill akik értenek is hozzá netán  van valami gyári cuccuk  azok írhatnának pár sort . ( Lakatosnak tudom van egy startlyuk fúrója, és Homovitsról is gyanítom hogy dolgozott korábban ilyen gépen és grafitszerszámokat gyárt  valamint Mambo is gyűjtögeti az infókat )

zotykó

mambo.

Ma meg építettem a 6N137 optós leválasztót próba panelon. Azt vettem észre, hogy ha az opto bemenetére a ledre 1.42V-nál kisebb jel jut, akkor nem nyit ki a másik oldalon a tranyó rendesen. 30KHz körüli jelet generél valahogy ami rá ül a magas szintre. 1.42V fölött minden ok.
Azt mondják, hogy a laptopok LPT kimenetei 3.3V-osak a sima gépek meg 5. A 220R előtét ellenállás nem lesz gond, ha ilyen, vagy olyan gépet fogok rátenni? Eddig csak jelgenerátorral próbáltam. 350KHz-ig tök jó határozott volt a jel. Fölötte a felfutó él kezdett le gömbölyödni. 20-75KHZ-ig a felfutó élnél volt egy kis túllövés. Nem tudom az gáz lesz-e? Szerintem nem , de azért meg kérdezem.  
Mekkora idejű fel és lefutó él fogadható el  mondjuk 50KHz-nél? Azért 50KHz-nél, mert ez a vezérlőm ennyit tud.

Ja, még valami. Amikor rá tettem a 100nF-os hidegítő kondit és még bent sem volt az optó a körben, a tápon láttam egy 18KHz körüli fűrész jelet. Valahogy a tápból jön, de a kondi nélkül nincs ilyen. Mit lehet ezzel kezdeni? Az előző méréseimhez be se tettem  a 100nF-ot.

zotykó

ja, és kipróbáltam szinusz jellel is. Tényleg van benne Schmitt-trigger. Jó kis négyszögek lettek belőlük.

fpd0kbd4

Üdv. Gábor Köszi a gyors reakciót de mailbe nem jött át. Utána néznél?

ANTAL GÁBOR

TO:

nemeshistvan@gmail.com

Message flagged
Thursday, November 1, 2012 9:39 AM

ANTAL GÁBOR

de el forwald -olom mégegyszer

fpd0kbd4

Oké, sikerült,köszönöm.

fpd0kbd4

Még egy "általános" . Egyenlőre felfüggesztem a koldulást,következik az elmélkedés,tervezgetés,gyűjtögetés. Ha ebből összejön valami értelmes,majd megosztom.Köszönök minden segítséget.Különösen a dokumentumszolgáltatóknak akinek az adok-veszek cuccaimból egy alkalommal fölajánlom a legnagyobb kedvezmény elvét

000000000

Kisebb kapcsi tápok sürön elöforduló hibái a ki meneten a sorozatos tüske meg jelenése ezt én   kapacitás pufer növelések csökenthető!
A 100n szürés inkább hidegitésre szolgál optonként/db!!!
Az optok ir diodának van nyito feszültsége ez 1,8...1,9v körül van!

LPT H/L szintek
5V LPT
H>>>4....4,2v
L>>>1....2V
Legtöbb alaplapon ez a tapasztalatom mérésekel!

svejk

220 Ohm sorosan és ne aggódj!
Ha nagyon precíz akarsz lenni akkor tegyél egy kiürítő ellenállást párhuzamosan az emitter (LED) diódával.  
Értéke 1 kOhm körül legyen.
Ez különösen akkor ajánlott ha nem TP (totem pole) hanem OC (open collektor)kimenetről van meghajtva az opto, de minden esetben javítja a lefutási meredekséget.
10 kHz fölött már a mérési elrendezésre is oda kell figyelni, sok esetben a mérőműszer és kábelei félrevezető irányban hamisítják meg a mérést.

zotykó

Kössz srácok.

Igen tudom, hogy meg hamisítható a rossz mérési módszerrel a mérés.
Ma rá dobom a laptopra, mert tegnap a függvény generátoromról hergeltem a TTL kimenetről. Ott meg nem 10uS-os jelek vannak, hanem 50%-os kitöltésű.
Addig kisérleteztem amig sikerült ki nyírni az egyik motor vezérlőmet. A Q! Szerintem túl nagy volt a motorom induktivitása és  ettől kifeküdt az egyik kimenete. Most szerezhetek be egy újat helyette.
Tényleg. Nincs valakinek elfelvőben egy Nanotec IMT901 ic-je? Hívhatjuk Toshiba TA8435H -nak is mert ezek ugyanazok.
Úgy ment tönkre, hogy föltekertem a frekit és egyszer csak megállt. Világított a protekt. A tápom meg túlterhelést jelzett. Nem pontosan értem mi történt.

zotykó

Még egy kérdésem lenne. Föltetted ezt a képet múltkor.
Nem tudom mennyire ismered(ismeritek) a Mach3-at?  
Azt szeretném megkérdezni, hogy hol található a Mach3-ban a "Charge pump" és a "0-10V Convert" használatához való beállítások?

Köszi.

http://i47.tinypic.com/2h64z7t.jpg" border=0>

000000000

config,generál config középen,valamint  a port&pin beállítások output signal középen engedélyezni

svejk

Kifordítva a közmondást:
Sok kísérletnek sok az elfüstölt alkatrésze :)))

000000000

Ez a vezérlö kapcsolás  a vezérlömbe egy kártya J4  nem az lpt lábak számozása az ne téveszen meg!
Végül itt páran észrevetél a Q3 tranyo hibát vagyis az EMITER ÉS COLEKTORT FELKE CSERÉLNI!
Más probléma nincs bene hiszen müködik ahogy kell!

http://www.youtube.com/watch?v=idOkEbOh5VE&feature=youtu.be" TARGET=_fnew>MY CNC 4Axis LPT controller test!

http://www.youtube.com/watch?v=pqj4qtlFKG8&feature=youtu.be" TARGET=_fnew>MY CNC 4Axis ESS controller test!

Amugy kénytelen voltam meg ismerni mach3 hisz ahoz készült legföbb a vezérlö jomaga!
DE inkább ki ememlem neked mach3_hu doksibol ezeket a részeket amit kérdezel ide hosszu lene leirni......