Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

000000000

Ha mutatsz egy kapcsolást jobban megértem.

000000000

http://i48.tinypic.com/fmquu1.jpg" border=0>

000000000

http://kepfeltoltes.hu/121106/PORT_REL__www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

s7manbs8

Az opto LPT felőli lábához nem szerencsés ha  a külső cucc vonalai közel kerülnek, mert akkor nem véd semmi  !!! A diódahidad - vezetékét jobb ha nem ott vezeted el.

svejk

Földelt kollektoros kapcsolással- azaz emmiterkörbe- nem szoktunk relét vezérelni.
Relévezérlésra a földelt emitteres kapcsolás való, ekkor a legkisebb a maradék (szaturációs) feszültség.  
[#ejnye1]

svejk

Én inkább ezt ajánlanám, Az NPN tranzisztorok alkalmasabbak az ilyen feladatra és több is van belőlük.

http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/fmquu1_jav.JPG" border=0>

000000000

Persze töben kerüljük a pnp alkatrészekez hisz hitvány a jelemzöi de ide szerintem böven meg felel hisz pár mA kel csak ki/be kapcsolgatnia néha meg átt kell forditani a kapcsolási értelmezést....

mxjj54gxi

A két kapcsolás egymáshoz képest ellentétes fázisban kapcsolgatja a relét!
A tied fényre kapcsol, metaboé meg fényre elejti a relét!!

svejk

A nem használatos kapcsolástechnika miatt azt hitted elsőre. De nézd meg másodikra! :)

ANTAL GÁBOR

Ez a mondat :"hisz hitvány a jelemzöi"1965 ben a germánium (PNP )tranzisztorok korában esetleg megállta volna a helyét ( főleg a hőfokfüggőség okozott problémát de nem azért mert PNP volt a struktúra hanem azért mert germánium volt az alapanyag  ) De ma ?? Amit Svejk ír az igaz, inkább alapból NPN ben gondolkodunk de a Si PnP ma  egyáltalán nem hitvány  
Az első munkáim egyike az volt hogy Ge fotódiódákat  válogattam sötétáramra. Hetekig ment egy termosztát és kb 100 diódának mértem a sötétáramát különböző hőfokon.( 15-55 C fok tartományban ) A diódákból a mecseki szénbányába készült egy elektronika ami az estleges szénporrobbanáskor egy kőporládát a benne lévő robbanóanyaggal szétrobbantott és a kőpor (mint a poroltók ) elfojtotta  a szénporrobbanást . Azért kellett a diódákat válogatni hogy véletlenül csak úgy felrobbanjon a láda  ( hídban mentek a válogatott  diódák )  

mxjj54gxi

Ott a pont, benéztem!!

ANTAL GÁBOR

hogy véletlenül föl ne robbanjon a láda ha változik a külső hőmérséklet  ( hídban mentek a válogatott diódák )  a helyes mondat.

A diódák a szénporrobbanáskor keletkező infrasugárzást érzékelték

svejk

Persze a germánium korában csak kínkeservesen tudtak NPN csinálni, a szilíciumnál fordult a kocka.
Technológiai akadálya van a PNP stuktúrának.
Nagyfrekis, vagy nagyfeszültségű tranyót alig tud egy-két gyártó , de azok meg rém drágák.
kapcsolótranyót is csak NPN-ben találsz, ezért írtam hogy alacsonyabb a szaturációs feszültségük.

svejk

Ugyan ez a FET-ekkel is. Az egyébként azonos elektromos paraméterű P csatornások Rd-s ON-ja majd egy nagyságrenndel nagyobb mint az N-es társaiké.
(bár ma már sokat fejlődtek)
Ugyan így 200 V felett alig találni P csatornást.

ANTAL GÁBOR

Ez igaz. Okafogyott lenne  lenne az IR 21** ( pl IR 2184) driver ha lenne  kis rds on nal rendelkező nagyfesz P fet