Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

mxjj54gxi

A laborjainkban volt ez a baj, amit úgy oldottunk meg, hogy egy 24 ohmos, 40 wattos ellenállást kötöttünk be a fázisokba, és   egy időzítővel a főkapcsoló bekapcsolása után 1 másodperccel rövidrezárjuk egy mágneskapcsoló segítségével.
Ezen idő alatt a pufferek a kapcsitápokban kapnak annyi előtöltést, ami elég az áramlökés megszűnéséhez.
7 pc tápja már stabilan verte a C16 kismegszakítót!

svejk

Ahogy írja Szalai György az NTC a legpraktikusabb és legkisebb helyet foglaló, csak nagyon jól kell méretezni.
A másik használatos megoldás az ellenállás vagy fojtó, de azokat már shöntölni kell.
ilyen helyre D megszakító lenne az igazi, de ha az óránál levő fürgébb akkor nincs értelme.

Lehet a Smartstep annyira smart, hogy a lágyindítót is kispórolták belőle?

000000000

Viszont az sem szentírás, hogy mindet egyszerre kell villany alá helyezni!
Lehet késleltetve is.
Például az olajkutak is így vannak megoldva, hogy egy fesz kimaradás után nem egyszerre induljanak vissza és ültessék le a hálózatot.
Össze vissza beállított időrelék és kész is. Egyszerre biztos nem indulnak. Ha pedig kicsi eltéréssel is, már az is elég.

svejk

Ez így igaz, csak sok relé, sok kontaktor, sok hely, sok pénz.

hostya

A témával kapcsolatban az jutott eszembe hogy hogyan oldja meg ezt a problémát az áram szolgáltató?

Pl. Villám védelem, vagy bármilyen üzemzavar miatt, áramszünet a fél városban, azután amikor visszakapcsolják, akkor mégis van(lesz) áram.
Pedig akkor egyszerre kap feszültséget minden bekapcsolva maradt többnyire egyfázisú fogyasztó. (kapcs.tápok, hűtők... stb)
Vagy annyira túl vannak méretezve az "utcavégi" transzformátorok biztosítékai, hogy elviselik ezt..??

svejk

Erre Szali Györgytől, vagy RC-től fogod a pontos szakszerű választ megkapni, ezért én nem írok semmit.

Szalai György

Lehet, hogy ott is van neki a furat a panelon, valahol az egyenirányító környékén, meg a Th1 felirat és benne egy átkötő huzal?

PSoft

Láttam én már utca eleji e-onos biztosítékszekrénybe "ácskapcsot",....meg bandázsdrótot is,többszálasan.:))) :(((((((

Vajon,....mi lehet a trafónál?????[#wow1][#wow1][#wow1][#rinya]

Oda van az a trafó rendesen csavarozva az oszlophoz,nem tud leugrani.:)))

jani300

A primert kapcsolják 10 kv vagy több .A lakások elvannak osztva a 3 fázisra az utcában . Szerintem a trafó sem tud bármekkora teljesítményt átvinni ,egy terhelésen túl fojtóként viselkedik . A késes biztosítók valószínű lomhák .

KoLa

Én is pont így jártam mikor beindítottam az esztergát először, hívtam is rögtön Misibácsit az elektronikai szakértőmet! aszonta! necsinájjál semmit se ! lágyindító kell!Hozta! azóta működik!

Szalai György

Az elosztó-hálózati túláram védelem méretezésének nem a fogyasztói áramfelvétel az alapja, hanem a vezetékhálózat teljesítő képessége, és az érintésvédelem. Azok a biztosítók a szolgáltató vezetékeit védik a túlterheléstől, és az érintésvédelmi szempontok alapján előírt időn belüli kioldást kell teljesíteniük. Vagyis annyit bírnak, ami a csövön (vezetéken) kifér.
Légvezeték hálózaton, néha, de nem gyakran, előfordul, hogy a hálózatszakasz visszakapcsolásakor jelentkező rövid idejű áramcsúcstól kiolvad egy NOR (R=rapid) betét, de földkábel hálózaton NOL (L=lomha) betétek az előírásosak. Azok szinte mindent kibírnak.

jani300

Szerintem zárlatra a primert védik .

svejk

Gondolom ott is automata a zárlat utáni első visszakapcsolás.
Akkor sincs valami "varázslat"?

000000000

A 20kV-on a zárlatvédelem megszólalási ideje és az árama a hitelesítés alapja. A megszakítók szelektivitása pontos beállításokat igényel és egy áramszünet esetén a sín összes leágazását sem egyszerre teszi vissza az automatika. Szépen egymás után. A trafókörzetek biztijei a trafóhoz és a hálózathoz vannak méretezve. Az viszont magasabb, mint az átlagos terhelés.  

Egy 20kV-os leágazáson nem ritka a 400-800A zárlatvédelem.
Az azért elég nagy teljesítmény tud lenni adott esetben.

A szelektív visszakapcsolás azért is kell, hogy adott esetben ne több 10 megawatt akadjon a rendszerre, mert a generátorok sérvetkaphatnak tőle.
Elég a bajuk akkor, ha kiesik egy 400kV-os vonal. Ha egy ilyen vonal visszakapcsolásra kerül és nincs szelektivitás miliszekundumos késleltetésekkel, akkor igencsak bevágná a féket az erőmű.

svejk

No ha már itt vagy, miről is kellene még mesélned?
Valami  bizti téma volt az adok-veszekben pár napja ugye?