Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

CNC eszterga építő iskola

Indította gaben, 2024 április 09, 07:32

Előző téma - Következő téma

000000000

Az alap elképzelés a kialakításra valami ilyesmi a fejembe!http://kepfeltoltes.hu/121102/100_7757_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

svejk

Kár, hogy nem dokumentáltad ezeket a "kínokat", amiket én inkább kísérleteknek neveznék.
Szívesen néznék pár képet a mostani felállásról is.  
Dicséretes, hogy így kiállsz a Mach3 mellett.
Én amikor, megszívat mindig nagyon elkeseredem, de az esetek döntő többségében mindig kiderül, hogy a bennem, mint felhasználóban van a hiba.

9pk59nuy

Nem ismerem az EMC2-t. Ez azért van, mert nincs linuxos környezetem és gyakorlatom. A Mach3 Gkódkészlete sajnos nem tartalmaz mindent ami egy rozoga gyári vezérlőben alapból benne van, de azért a feladatokat jól meg lehet oldani vele.

9pk59nuy

Mondok példát a "kínokra": A gépkönyv által ajánlott PWM hajtást megcsináltam, és sajnos rá kellett jönnöm, hogy soha nem lehet fordulatstabil, mert nincs benne visszacsatolás. Itt a motor meghajtását egy visszacsatolt terhelésfüggetlen, feszültségvezérelt motormeghajtóval lehet megvalósítani(Azzal viszont tökéletes).
De ez a gépkönyvekben nem szerepel. És akkor jött a step-dir...
Másik kín: A leírások alapján egyszerűnek látszik az indexjel előállítáa és bevitele a gépbe. Szkóppal ellenőritem, korrektnek látszott. De mégsem vételezte be a gép. Eredmény: rossz menetet vágtam...
Itt mondom, hogy korrekt FORMÁLT jel szükséges.
További kínok: Ti is tudjátok, hogy adott feladatra nem mindegy a verziószám...
Stb...

TROMF22

Szia svejk!

tóthz a #813-ban írja:
"A gépkönyv által ajánlott PWM hajtást megcsináltam, és sajnos rá kellett jönnöm, hogy soha nem lehet fordulatstabil, mert nincs benne visszacsatolás."
Nagy butaság azt feltételeznem, hogy ez a frekvenciaváltó tudásának függvénye?
Pl.  egy Yaskawa G7 (talán neked is van ilyen) már elég intelligens ehhez. Legalábbis remélem.

svejk

Önmagukban a frekiváltók ha van visszacsatolás akár 1-2%-on belül tudják tartani a fordulatszámot papír szerint.
Persze nem mindegy pl. milyen időállandók vannak a hajtásban.
őszintén szólva még sosem próbáltam ki ezeket a tudásukat.

9pk59nuy

Rontja a stabilitást ha a felhasználó bekapcsolja a Mach3 PID szabályozóját és az folyamatosan korrigál. Ekkor lebegni kezd a fordulat a néleges környékén. A különböző időállandok miatt az eltérés nem stabil.

svejk

A visszacsatolt frekiváltóról mint különálló egységről írtam.

000000000

Tudnátok nekem? Mi a véleményetek a kínai linear roller guides-okról melyeket alu gépépítő elemekhez használnánk?

besirkyjh

SEgiteni ?

Sokfajta van belöle , linkelj a kiszemeltröl egyet ide .

TROMF22

Sajnálom, hogy ez a téma lecsengeni látszik.
Igazából nem tudom az okát.
Az   “univerzális konstrukció” ügyében nem sikerült zöldágra vergődni ez igaz,
azt viszont nem feltételezem, hogy olyan nagy ugrás lenne a marógéphez képest esztergát építeni pl. annak aki már a harmadik gépét is megépítette.
Esetleg a Mach3-nak az esztergálással kapcsolatos korlátai vannak a háttérben?
( tóthz  #792  hozzászólásában ezt feszegeti)

Vagy csendben folyik a munkálkodás, csak nem publikus?

Egy kis frissítő gyanánt:
egy német CNC-s oldalon találtam ezt az elképzelést egy eszterga konstrukcióra

http://cnctar.hobbycnc.hu/TROMF22/CNC%20eszterga%20lemezvzas/eszt%20vaz%20Shoot7.jpg" border=0>

http://cnctar.hobbycnc.hu/TROMF22/CNC%20eszterga%20lemezvzas/eszt%20vaz%20Shoot9.jpg" border=0>
http://cnctar.hobbycnc.hu/TROMF22/CNC%20eszterga%20lemezvzas/eszt%20vaz%20Shoot14.jpg" border=0>
http://cnctar.hobbycnc.hu/TROMF22/CNC%20eszterga%20lemezvzas/eszt%20vaz%20Shoot12.jpg" border=0>
http://cnctar.hobbycnc.hu/TROMF22/CNC%20eszterga%20lemezvzas/eszt%20vaz%20Shoot10.jpg" border=0>

A terv egy kb.  1m legnagyobb kiterjedésű gép. (Elférjen a szuterénbe)
Ferdeágyas, lemezvázas konstrukció.
Viszonylag kis munkatérrel, de sok szerszámos revolverrel. Szegnyereg nincs.

A megépítés fázisába még nem jutott.

Mivel az illetőnek saját üzemi háttere a lézervágás és a CNC élhajlítás,
minden alkatrész így készülne, + csavarozással összeállítva.

Felmerültek aggályok a rezgéscsillapító képességgel kapcsolatban.
Kiváncsi vagyok valóban megépíti-e.

Mindenesetre, a lemez kivitel (zömmel Lv. 12 mm) ellenére, nekem sokkal maszívabbnak tűnik, mint egy korábban  kivesézett ferdeágyas változat, ami kis keresztmetszetű zártszelvényekből épült.

A gyártási háttér birtokában belevágnátok a megépítésbe?

Kristály Árpád

Halihóóó TROMF22!

"A gyártási háttér birtokában belevágnátok a megépítésbe?"
Részemről nem!
Ilyen gyártási háttérrel vajon mi a fenének álljon neki...hiszen ez akkor már rég nem hobby!!!  

Igen jól sejted...mindenki a saját útját járja...én magam is...sok a nyitott kérdés...én még mindig az anyag gyűjtéssel kilódok...de jelzem, hogy nagyon jól állok!
Később teszek fel fotókat  a cuccokról...

A rezgéssel nekem is kételyeim vannak!
Ha az ágy még ki lenne öntve valamivel...hiszen láttuk, hogy a második világháború alatt nyersanyaghiány miatt beton volt a megoldás....
Ma a japánok előszeretettel használják a márványt!!!

A szerszámcserélő..megoldott mer Kálmán bátyánk már több talin bemutatta a mintadarabot!

Üdv.: Árpád

ra8nsmk6w

Ebben a konstrukcióban nem biznék. Egy eszterga komolyabb vázat érdemelne. Persze a You-Tube-ra lehetne vele képeket tölteni mint ahogy ezt néhányan teszik.

TROMF22

Nekem úgy tünt, hogy van egy jó tervezői és kivitelezői háttere a lemezmegmunkálás terén.
Ez az alapvető szolgáltatási, bérmunka tevékenysége.  
Ezzel pedig teszteli a piacot, lenne-e igény egy ilyen "IKEA"-szerű megoldásra. Emlékeztek rá, hogy az elején milyen nagy vita kerekedett a méretek, tömeg, szállíthatóság kérdéséből.
Ha delikvens megrendel egy ilyen "fémépítőt" készletben, lapos dobozokban, még mindíg marad bőven tennivaló amivel a hobby igényeit kielégítheti amíg az első darab esztergálásáig eljut.
Persze ez csak egy feltételezés.

9pk59nuy

Én egy pillanatig sem gondolkodnék ennek a gépnek a megépítésén. Amatőr körülmények között szerintem a lehető legjobb megoldás egy gyári manuális átalakítás. Néhány gép elég jó erre a célra. Nem véletlen, hogy a (most) legnagyobb magyarországi gyártó is ezt csinálja. Persze nem szószerint kell érteni, mert ők kinai cnc-t beleznek ki és építenek újra. De az alap amiből a kínai is dolgozik, az egy tradicionális gépváz. Ugyanezt érdemes megvalósítani kicsiben a kapható 500-as gépek valamelyikével. A komfortot nagyban emeli a szerszámváltó, de a beszerzése problémás. Csak megjegyzem, hogy nekem van revolverváltós, terített szerszámváltós, és váltókéstartós gépem is. Gyakorlatilag a revolverváltósra csak akkor számítok, ha nagy szériát és bonyolult munkadarabot kell készíteni. A terített váltó nagyon egyszerűen megoldható és nagyon  "kézhezálló". A szegnyereg hiánya nagy (pontossági) problémát jelenthet bizonyos esetekben. Ugyanis vékony tengelyszerű alkatrészeket nélküle nem lehet megmunkálni a gépen.