Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

CNC eszterga építő iskola

Indította gaben, 2024 április 09, 07:32

Előző téma - Következő téma

sasi

Lehet a fórumban keresni! Google keresősorba a következő formulát kel írni, pl.:

site:sgforum.hu hobbycncforum szakitó

Az utolsó szó a keresett, így találtam meg a próbatestekről a beírásomat, mert fogalmam sem volt hova tettem.

52v9u4zd7

Üdv!  
Új vagyok a fórumon, bár már régóta követem.
A Miskolci Egyetemen tanulok és szakdolgozatként egy oktatási célra szánt CNC esztergát választottam tervezési feladatnak (nagyrészt kereskedelmi árukból, 2-5kW főhajtás-teljesítménnyel és 0,05 körüli pontossággal).  
A költségektől függően vagy megépül, vagy csak terv marad. Igen nagy falatnak bizonyult elsőre, de kis részekre szabdalva tudtam haladni már.  

Jelenleg ott tartok hogy többféle gépágy költségeinek járok utána, és majd a legjobb változatot viszem tovább a tervezés folyamán.
Segítséget szeretnék kérni az öntvény gépággyal kapcsolatban.  
Úgy gondolom, hogy kínából érdemesebb árajánlatot kérni egy már gyártott gépágyra (+szállítás), mint egy itthoni cégnél 1-2 darab miatt megterveztetni egyet.
Ötleteket várnék arra, hogy melyik kínai gyártó forgalmaz csak gépágyat, hátha valaki már találkozott ilyennel.  
Köszönöm!

fektiforg

Hegesztet gépágyban nem gondolkodsz ?  

guliver83

Ha gondolod tudok neked ajánlani E1N eszterga ágyat, hosszánt,  orsó orsóházat, tokmánytársát.
Ebből is az akart lenni, csak más gépet építek helyette és van még egy esztergám.

TROMF22

Én ebben a kínai egyedi gépágy rendelésben nem reménykednék.
Gyorsabban és olcsóban megkaphatsz kereskedőkön keresztül egy komplett kis esztergát, mint ugyanannak terméknek a gyártójával egyeztetni, és rábírni, hogy szállítson neked egyedileg egy csupasz gépágyat.
Ha mégsem így lenne, akkor a világ többi része vesztésre áll......

TROMF22

... nagyon olcsón akartam megúszni  
(-b) olcsóbban ...

svejk

Az a 2-3 kW főhajtás és az 5 század pontosság nem azonos súlycsoport.
Ekkora teljesítményhez már komoly váz illik, ami nagyobb pontosságot is magában hordozhat.

Kérdés, hogy csak dolgozat téma marad, vagy használni is akarod majd.

Gondolum, a feltételek adottak, én összehegesztetnék egy ferdeágyas vázat, az adott helyeken megmunkáltatnám és valami gyári főorsót szereznék hozzá.
Az eszterga lelke az orsó és csapágyazása, a többi már csak vas mennyiség és türelem kérdése.

52v9u4zd7

Reménykedem hogy találok ilyen céget.
Az N?T kft például szokott behozatni gépeket, és itthon építik rá a saját vezérlőjüket-motorjukat-útmérőiket.  
Ha egy hagyományos gépet hozatnak be CNC-sítésre, azon már több felesleges alkatrész van, amiért kár lenne fizetniük.  
Ebből kiindulva gondoltam, hogy külön szerződés hatására akár árulhatnak külön fődarabokban is gépeket kínában.

ANTAL GÁBOR

Szia ! Az a cég akire te gondolsz az az NCT kft. Takács Gyurinak  ( a szerszámgépek tanszék tanszékvezetője -de gondolom jól ismered - ) jó a kapcsolata a főnökkel ( Póka Istvánnal ) Valóban ők hoznak be gépvázakat és arra szerelik a hajtást és a vezérlést . Szerintem ha megkeresed Istvánt és elviszed a kiírást akkor ad tippeket . Nem hinném hogy a konkurenciát látná benned.

Még egy tipp: Egy bátor angol levél Kínába egy alkalmasan megválasztott kereskedőháznak  ( de el fog szabadulni a pokol ) Egyszer megtettem és 400 e -mail em jött egy nap alatt és 8 mobil hívásom...  
 (Ps én 38 évet húztam le az egyetemen )

52v9u4zd7

2kW főhajtás számolással jött ki (veszteségek számítása nélkül) adott anyagra, lapkára, előtolásra, stb.  
Ezt a gépet végül is megépítés után (ha jó terv lesz belőle) oktatásra használnák CNC-gépkezelő tanfolyam keretein belül, hogy ne a drágább gépeket rongálják eleinte.

A pontosság még kialakul, a végleges ár sokat fog befolyásolni rajta. Egyébként gyári főorsó szerepel a tervek között.  
Még most csak az alapjait tervezem. Sajnos nem jó csak úgy nekiugrani egy hegesztett váznak. Az eszterga hajlamos rezgéseket kelteni-főleg könnyű váznál- és egy zártszelvényekből hegesztett váz könnyen elkezdene "zenélni" a rezgésektől.
Jelenleg több változatot vizsgálok.  
Hegesztett zártszelvényekből, ugyanez a változat azzal kiegészítve, hogy rezgéselnyelésre kiönteném a szelvényeket gyengébb minőségű polimer-beton keverékkel (legalább súlya is lenne tőle). Az öntött ágy is szóba jön, valamint természetes gránit lapra gondoltam még. Erre itt egy dúrván nagyolt példa:
https://www.dropbox.com/s/kabvj9u7bes9uxr/untitled.65.jpg" TARGET=_fnew>gránit_ágy
Nem vészes a lap ára, 50-70e körül van egy négyzetméter 10cm vastagsággal csiszolva.
A változatok között van még polimer-betonból kiöntött ágy megfelelő fém bázisfelületekkel, valamint lézerkivágott lemezekből összehegesztett szerkezet.

TROMF22

Ha ezt az utat kitaposod, az maga nagyobb nyereség és tapasztalat a későbbi tevékenységedhez, mint egy gyengébbenek értékelt szakdoga.
Mennyi időd van még rá? Ez így egy szakdolgozat keretében nagyon komplex feladatnak tűnik.
Különösen úgy, hogy a műszaki tartalom mellett a beszerzési, kivitelezési csatornákkal is foglalkozol.  
Ez akkor is egy csoportmunkát feltételezne, ha nem lenne költség korlát. /Biztosan van./
Szívesen olvasnék a részletekről.
Esetleg még idejében korlátozhatnád, pontosíthatnád a dolgozat tartalmát, a feladat terjedelmét.
Kisseb feladatrész, jobban megoldva -> jobb eredmény.
Egyébként a feleslegesen érkező alkatrészektől nem kell tartani. Jól jöhet a gépágy mellé egy gyári főorsó-orsóház. Költségben össze sem mérhető az egyedi gyártásúval.  
Ez szerencsés esetben maga kiegyenlítheti azt a költséget amit egy gépágy helyett egy komplett gépre fordítasz.

52v9u4zd7

Üdvözlöm!
38 év igencsak szép idő. :) Köszönöm szépen a felvilágosítást, sokat fog lendíteni a haladásomon. Most a tanszéken töltött szakmai gyakorlat alatt napi szinten konzultálok Takács Györggyel.  
Holnap megpróbálom felvenni a kapcsolatot az illetékesekkel.

TROMF22

"Kisebb"  (ma már nem próbálkozom tovább az írással...)
goroghimi-nek gratula, talán ismét feléled ez az oldal

svejk

Nem nekiugrani kell a hegesztett váznak, hanem megtervezni.
Neked ez a tanulmányaid alapján nem jelenthet különösebb gondot.

No és persze nem zártszelvényből hanem 25-30-as lemezből.
Ha belekukkantasz egy gyári öntvényvázba látni fogod, hogy nem kivitelezhetetlen hegesztéssel lekoppintani, - nagyjából.

A feszültségmentesítésre is van már a kemencén kívül alternatíva, van itt is fórumtárs aki a komoly marógépét megrázatta.

52v9u4zd7

Ezért is választottam magamtól ezt a témát, mert nagy lehetőséget láttam benne. Már fél éve foglalkozom a témával, komplex tervezés tárgy keretein belül 35 oldalt sikerült kidolgoznom, de ezt csak a szakdoga bevezetésének tartom. Nagyvonalakban leírtam hogy milyen struktúrát fogok választani, felállítottam több követelményjegyzéket, amiket a későbbiekben be fogok tartani. Követtem a módszeres géptervezés lépéseit. Megnéztem már létező oktató gépeket a piacon és számolásokat végeztem.  

November közepéig kell leadnom a szakdolgozatot. Tartalmaznia kell a tényleges terv kidolgozását, valamint az egyedileg legyártandó alkatrészekhez gyártási dokumentációt kell készítenem. A kiírásom azt is tartalmazza, hogy be kell üzemelni a berendezést, de eleve ha meg sem valósul a gép, akkor ez a pont kiesik.
Érzésem szerint a vezérlés és a villamossággal kapcsolatos részek kivesézése októberre is eltolódhat.  
Nagyon összetett téma, de szerencsére mélyebb ismereteim vannak CNC gépkezelésben, termelésben, gépgyártástechnológiában, számítógépes tervezőprogramokban, valamint az elektronikában emellett még megvan a kellő elszántságom a téma iránt. :)