Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

CNC eszterga építő iskola

Indította gaben, 2024 április 09, 07:32

Előző téma - Következő téma

52v9u4zd7

Üdv. Eszterga főorsó gyártókat tudna ajánlani valaki? Nagyrészt csak marókhoz találtam, esztergához is csak az NSK-nál. Szíjhajtásosban, vagy orsómotoros változatban gondolkoztam. Ezután jönne a gépágy kialakítása, és végeselemes elemzése terhelhetőségre.

besirkyjh

Szia  

Gyanum szerint jobban jársz ha csinálsz egy profi rajzot és itt legyártatod a föorsot .Vannak itt komoly háttérrel és tudással rendelkezö esztergályosok akik betudnak egy ilyen komplex munkát vállalni !

A cégek is profi rajzot kérnek igy "csak " a végösszeg lesz joval kevesebb ha itt készül .
Egy probát megér simán !  

PSoft

Régebben,ha jól emlékszem ˆ svejk (is)csináltatott valamilyen főorsót fórumos "kolegával".
Hogy eszterga főorsó volt-e,vagy valamilyen más... arra már nem emlékszem.:((

Talán,...Jóska?? [#nemtudom]fórumtársunk volt az elkövető.:)

svejk

Igen, egy 30-as meredek kúpos maróorsó előkészítve behúzószárhoz.
A baj csak az hogy több mint 1 évig készült.
Én nem győztem kivárni, másba kezdtem, most NG-nél várja jobb sorsát.
Talán 35 ezerbe került, profin meg volt csinálva, hőkezelve, köszörülve.
Ez csak a tengely, ház és csapágyak nélkül.

PSoft

Ahahhh...

Akkor jól emlékeztem,hogy az egyik a Tied volt(vagy lett volna).:(

Azt mondják,hogy a jó munkának.....
No,de...nem akarlak bosszantani!:))

52v9u4zd7

Bocsánat a megkésett beszámolóért. Elmaradásban vagyok kissé, nehéz tartanom az ütemtervem. Készítettem egy kezdeti tervet, amiből majd végeselemes analízisekkel akarom kialakítani a legmerevebb kivitelt a merevítések és ablakok variálásával.
A ráépített elemek még változhatnak, valamint a méretek is. A vezetékek még helytelenül vannak rögzítve, a szervomotorok helye még nincs kialakítva. A főmotorból kisebb méretet fogok rátenni.
A gépágy mérete: 400x400x1000 [mm]
http://goroghimi.pancakeapps.com/CNCeszterga1.html" TARGET=_fnew>3D modell

Internet explorerben gördülékenyebben lehet forgatni a modellt. A gépágy belsejébe raktam egy fényforrást a láthatóság javítására.

Vetesi75

Szia! Lehet egy kérdéssel több?
A szánelrendezésben direkt választottál egy az erők szempontjából nagyon kedvezőtlen esetet? A későbbi szimulációk során azt is lehessen igazolni, hogy miért nem jó?
http://kepfeltoltes.hu/130719/moritzka_3_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

52v9u4zd7

Szia. Direkt választottam. Egyik szempont az volt, hogy könnyen be lehessen mutatni a tanulóknak a gép felépítését. A munkatér felől burkolt lesz, ezért csak hátulról vagy oldalról lehetne belátni.  
Ezt a megoldást találtam a legjobbnak a vezetékek és szánmozgató motorok prezentálására.
Nem lesznek túlzottan nagy erők. Korábban már számolgattam adott anyagra. Lapkát, forgácsolási paramétereket ajánlottam azt remélve, hogy be fogják tartani az előírásokat.

52v9u4zd7

A munkáim miatt nem tudtam haladni nyáron tovább a tervekkel. Témát is kellett váltanom, így csak a gépágy megtervezését vállalom idén. Bármikor továbbvihető lesz a terv egy komplett géppé, igyekszem úgy kivitelezni bázisok, stb. szempontjából. Inkább nyugodt tempóval legyen kész az ágy, minthogy összecsapjam novemberig az egészet.

TROMF22

Emlékszel?
"Esetleg még idejében korlátozhatnád, pontosíthatnád a dolgozat tartalmát, a feladat terjedelmét.  
Kisseb feladatrész, jobban megoldva -> jobb eredmény."  (# 895)
Közelítesz a realitásokoz.
Azért ha lesz bemutatni való továbbra is szívesen megnézzük.

TROMF22

Legalább a "kisebbet" kijavíthattam volna.
Így legalább megmarad az örökké valóságnak...

52v9u4zd7

Üdv! Valóban, elkapott a lendület, mindenbe bele akartam fogni. Most rendszerezve a dolgokat, más úton építem fel a tervezést, odafigyelek a részletekre, számolok amivel csak lehet.
Jelenleg 2 elgondolásom is van a durva méretekkel kapcsolatban. Volt több is, de kérdések merültek fel.
Ez lenne az egyik:
http://imageshack.us/a/img198/3782/t4sf.jpg" border=0>
Próbálom magam meggyőzni arról, hogy ez nem az igazi. Ha a főhajtás motorja a bázisként nem jelölt felületre, vagy a hátfalra kerül, akkor a keletkező hő véleményem szerint ronthat a vezeték és főorsó párhuzamosságán. Még bele kell ásnom magam abba is, hogy milyen módszerekkel hozhatnám össze a gép pontosságát. Egytengelyűség, párhuzamosság ...
A másik változat:
http://imageshack.us/a/img209/4725/pp91.jpg" border=0>
Polimerbetonnal kiöntve már 450 kg körül mozog, míg az első csak 280 kg.

Ez után jön még a merevítések-könnyítések betervezése, és a 60°-os megdöntést adó adapteré is.

52v9u4zd7

Üdv!
Készül az "adapter" is. 200x200x150 mm-es befoglaló méretei vannak jelenleg, de az X irányba valószínűleg kapni fog még két papucsot.
A szimulációkhoz lett lebutítva így a geometria, gyorscserélős szerszámtartót álmodtam rá az egyszerűség miatt.
430N körüli lesz a főforgácsoló erő (papíron) ajánlott anyag és technológia esetén, de a duplájánál se lesz nagyobb a szerszámcsúcs elmozdulása 0,039 mm-nél.
A piros hi*in csapágyazások helyett lehet egyedi alkatrészeket fog kapni, mert így elég magasak.  
Az előtoló motor a tetején lévő ablakon lesz besüllyesztve.

http://goroghimi.pancakeapps.com/untitled_VR.15.html

Még a lekerekítési sugarakkal és falvastagságokkal variálok, hogy csökkentsem az elmozdulást, és a feszültségeket, utána jöhet a merevségi szimuláció gépággyal együtt.

000000000

Sziasztok!
Kicsit megállt ez a topic,ezért megpróbálom felpezsdíteni :D.
A képen pirossal bejelölt részt,(nem tudom mi a hivatalos neve) le lehet szedni?
Mert elméletileg a szorítólécek amik a merevséget és a szánhoz való szorítást adják az külön vannak ettől a "szekrénytől"-legalábbis remélem,mert nem vagyok otthon,hogy most megnézzem.Amúgy így néz ki az én gépem,ez ugyan az a típus,amit át szeretnék alakítani cnc vezérlésűvé.
Ha le lehet szedni ezt a részt akkor csak hátulra csinálok egy másik csapágyblokkot meg egy másik ilyen "szekrényt" ami a golyósanyát fogja fel és már kész is a cnc eszterga,de ha tévednék akkor javítsatok ki.
Előre is megköszönném mindenkinek a jótanácsokat.

000000000

Valami ilyesmit szeretnék megvalósítani csak kicsit komolyabb kivitelben:
http://plsntcov.8m.com/CNClathe/DSCN1172.JPG" border=0>