Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

CNC eszterga építő iskola

Indította gaben, 2024 április 09, 07:32

Előző téma - Következő téma

000000000

Szia!
Pont ma poroltam le a kis esztergámat.
Képek a topikomban.

TROMF22

Voltegy halvány remény. (#853)
Nem érzed, hogy benne vagy a kimúlásában?
Csak ennyi.

Szedlay Pál

Szia!

Ne haragudj hogy megszólítalak így ismeretlenül.
Ha jól tudom ez a fórum azért alakult, hogy az itt regisztrált emberek megosszák egymással azt a  műszaki tartalmat, tapasztalatot ami rövidebb vagy hosszabb idő alatt felgyülemlett a szürkeállományban. Ez volt a célja és ez ma is.
A Te hozzászólásaid 80%-ban nem ezt a célt szolgálják. ( tudom demokrácia van és te azt írsz ide amit akarsz, de mondjuk ennek a közösségnek hasznosabb lenne ha a véleményed egy másik fórumon mondjuk a "hogyan kötekedjünk és fikázzunk" topikban közölnéd)  
Mielőtt tasztatúrát ragadnál olvasd el a hozzászolásod #868, #869, #864,

000000000

svejk

Ez nem győzelem, csak fellélegzés. :))

Kristály Árpád

[#wave][#wink][#worship][#eljen][#eljen][#eljen][#eljen]

hostya

Csak sűrűn kell venni a levegőt ahhoz hogy fellélegezhessünk, mert hamarosan újra itt lesz.

TROMF22

Akkor egy nagy levegővétel.......

Hasznát-e már valaki fém szerkezeti részek kapcsolatában ragasztást?  
(Utalok a #861 -ben felvetett megoldásra.)
Méretezte esetleg, vagy csak ráérzéssel, a ragasztó gyártó útmutatásai alapján járt el?
Siker? Kudarc? Tapasztalat?

ANTAL GÁBOR

Lehet hogy venni kéne a fáradságot és meg kellene tanulni a képfelrakást ( ide )  Nálam működik egy EMCO Star (osztrák eszterga kb 78as évjárat de nagyon megkímélt állapotban ) CNC sítve. Igaz egyéni módon: Ha nem terhellek vele benneteket akkor leírom az indíttatást és a koncepciómat. Az indíttatás: a cél a tapasztalatszerzés ( MACH ,  menetvágás, Polgárdi Balázs féle USB adapter kipróbálása stb )  A fő indíttatás : Egy TOS SV18 as átalakításához tapasztalatszerzés
Eredmények: menet , kúp, kúpos menet gömbsüveg OK és mivel készen kaptam egy marófeltétet is a géppel helyzetpontos ( csúcshelyfúróval ) készült furatok hidraulikus szelepek alaplapjaihoz
 Az EMCO átalakítása: keresztszán kottyanásmentes trapézorsó direkt léptetővel, a hosszmozgás az eredeti vezérorsóval direkthajtás léptetővel . Az érdekesség hogy van egy MPG aminek az impulzusai kétféleképp hasznosulnak: egyrészt belemennek a Mach ba másrészt egy quadratúra decoder step dir jelet generál ami  közvetlenül is képes a keresztszánt mozgatni  A Dir prioritás ki van tökölve . Eredmény : ha a táp feláll akkor van egy motorizált keresztszános hagyományos esztergám ( ha kedvem tartja akkor a Mmach ot csak egy kijelzőfelületnek használom az elmozdulás detektálására , ill ha futtatom a Machot ( bekapcsolt lakattal ) akkor CNC.

Célkitűzések :   A TOS nak is kell tudni a ( kúpos ) menetet gömbsüveget és a kézzel macerásabb dolgokat . Ott szintén marad a vezérorsó amit egy 5.2 Nm es Fanuc DC szervó fog hajtani egy lassítóáttételen keresztül  ( i=3 fogazott szíj) A vezérorsó siklócsapágya tűgörgősre cserélve   Ott is lesz MPG ( pont a régi nóniusz helyén) és az is fogja tudni a motorizált keresztszán üzemet  Többekben felmerül a vezérorsó kotyogásának kérdése. Nekem nem  számít mert olyan programot írok hogy irányváltáskor előbb elküldöm jobbra a szánt ( a menetvágás analógiájára )  
2. koncepció : szerintem a legjobb megoldás ha vesz az ember egy leharcolt gyári esztergát ( lehetőleg csavarozott lábakkal ) aminek az ágyszerkezetét külön lehet venni, és az orsóház leszerelésével szakműhelyben síkba kell maratni a prizmákat ( nem baj ha nem jön ki egyformára a magasság. Aztán a kapott felületre jöhetnek a lineárok . A keresztszán egyedileg tervezve szintén lineárokkal . Egy kis csúcsmagasság vesztéssel kapunk egy pontos rezgéscsillapított  
rendszert ( Svejk jóvoltából nálam egy ilyen is készül 35 ös görgös sinekkel  beépített útmérővel csak elég lassan haladok vele  
Szerszámcserélő nem szerepel a terveim között de olasz késtartó az igen  

Hát kb ennyi  

t334wehtf

Egy egyébként csavarozott alu szerkezetet ragasztottam LOCTIE 3450 A&B Hysol (Cat. No. 37404) 2 komponensű ragasztóval, utasítás szerint.

Hát finoman fogalmazva is atomdúúúrva lett, ég és föld!

ANTAL GÁBOR

Az általam gyártott őrvényáramú szeparátorokban a mágnesek ragasztva vannak ( egy mágnes 0.5 kg súlyú és R= 0.15 m karon 3000 1 / min nel vannak forgatva.  F centr = 7400 N   A felület : 25cm2 . Húzógépen teszteltem a ragasztót ( spec metilmetakrilát ) és tudta a 24N/mm2 et húzásra ( nem nyírásra!! pedig azt szeretné ) A 25 cm2 es ragasztott mágnes 6 tonna fölött szakadt le .  A szeparátor egyébként kapott egy 2mm es KO palástot és műgyantával az egész ki van öntve( vákumozva ) mert éjszaka szeretek nyugodtan aludni

svejk

Varsányi is mindent ragasztott a gépén a csavarozás mellett.

KoLa

Sokszor használok műgyantás pozícionálást a perselyek és a ház között,ha nincs hőnek kitéve akkor bírja évtizedekig, pl présszerszámok vezető csapjai!de a cnc esztergám építésénél is elkerülhetetlen volt, a nagy távolságok miatt kivitelezhetetlen volt a pontos munka másként!
A golyósanya állította be a golyósorsó végére szerelt csapágyházat pozícióba? injekciós tűvel fecskendeztem be a légrésbe a műgyantát, tökéletes lett,eddig bírja az igénybevételt!

sasi

Nézz be a „Mechanikai ötletek” topikba, keresd a #10303 hozzászólását és környékét, talán ad ötletet a kérdésedhez.

TROMF22

Köszönöm visszakeresem.
Szépen jönnek az infók.  
(A memóriátoknak köszönhetően. Most is jól jönne a kereső funkció.)
Mindenesetre a ragasztás perspektívikus és a hobbista barátja. Mindenképpen érdemesnek látszik számolni a lehetősséggel.
Az aluhoz írt tomktom gyártót és tipust is.
Esetleg más terméket ki használt?