Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

CNC eszterga építő iskola

Indította gaben, 2024 április 09, 07:32

Előző téma - Következő téma

000000000

Ja igen.
Egy otthoni gépet szerintem használ parancs, egymondatos, vagy nem tudom, hogy milyen üzemmódban.
Nem biztos, hogy egy felszabályozás, vagy valamire programot fog írni.
A szegnyeregnek nem okvetlen fontos programból működni, de egy hosszabb anyagot akkor is meg kell támasztani, ha a dolog nem is annyira menő.
Vagy, el kell vinnem a szomszédba, ahol van egy mezei egyetemes eszterga, amin van szegnyereg.

svejk

Én nem ellene vagyok.  
De ha 1 tengely kell azt biztos nem CNC-n fogom megcsinálni.
Ha vasipari a hobbyCNC maró vagy hobbyCNC eszterga, akkor ott 99 % hogy van a háttérben hagyományos gép is.

t334wehtf

Mint okleveles gépészmérnök a 820-as konstrukciót nem tartom rossz alapnak, látok benne fantáziát.
Nem véletlenül írtam, hogy alap, mert számos részletet ránézésre is jobban át kell gondolni, továbbá, ha te ezt tényleg "IKEA" stílusban akarod adni, akkor egy végtelenül egyszerűen szerelhető, és csupán pár finombeállítást igénylő konstrukciót kell kitalálni. Persze a beállító eszközöket is mellékelném a csomagban.

Mint vállalkozó szintén látok benne potenciált.
Kis cég kis pénzből csak használtat tud venni, de ha pl. pályázatból akar fejleszteni akkor csak új gépet vehet. Egy ilyen gép meg lehet hasonlóan olcsó, mint egy használt. Nyilván ha lenne több pénze, akkor "rendes" gépet venne, de mindenki addig nyújtózkodjon, amíg a takarója elér.

Egy egyszerűbb géppel is lehet jó és pontos munkát végezni, csak figyelembe kell venni a korlátait.

svejk

Nekem csak az a rengeteg hajlított elem nem tetszik.
No meg a részletekben lakozik az ördög, ezek a látványtervek szinte semmit nem árulnak el.

t334wehtf

Sok lemez alkatrészt gyártatok, a héten is hozok el vagy 160 kg-ot, így ismerem a nyűgjeit.

Csak úgy látom életképesnek, ha minden geometriát és pontosságot befolyásoló alkatrész hajlítás után kalibrálva )igény szerint marva és/vagy köszörülve) lenne. Opcionálisan meg lehetne úgy is csinálni, hogy szerelés után betonozható legyen, stb, stb. Az alapötlet nem rossz...

000000000

Mikor valakinek otthon ezer darab biz-basz?
Nagyon ritka. Minek akkor a cnc?
Én meg éppen arra építek, hogy a cnc-t lehessen kézi üzemmódban is használni.
Láttam régebben VBodi gépén ott van a kézikerék a golyós orsók végén.
Szerintem, nagyon gyakorlati ötlet.
Kézzel odatekerem, ahova kell.
Utána, növekményes koordinátát adok meg neki.
Mindegy, hogy hol van, de menjen X irányba 10 mm-t.
Megmaradt a cnc biztosította pontosság, kényelem és kézre is áll a gép.
Főleg, hosszoknál lehet ez előny.
Van egy cnc-d és csinálsz egy tengelyt mondjuk az egyetemesen. A hosszokat tolómérővel méregeted és be karcolászod?
Szerintem, elég fapados.
Vagy, egyetlen darabnak ütközőt álligatsz?
Ez is egy lehetőség. A kérdés, hogy akkor minek a cnc?
"Talira" hurcolászni?
Erre tényleg jó egy 50 mm csúcstávolságú, mert hosszabb anyagnak úgyis kell szegnyereg. Néha, még az ötven milkó kinyúlásnak is.
Az igazi persze, ha tesz az ember a cnc-jére útmérőt minden tengelyre és marad a mechanikus kézikerék.
De hát, ízlések, meg pofonok.
Bocsi, nem rábeszélni akartalak!
Felvázoltam egy variációt.

TROMF22

Ez nem az én konstrukcióm, nem akarok idegen tollakkal ékeskedni.
Az IKEA hasonlat viszont az én fantazmagóriám, mer próbáltam valami üzleti modellt a háttérbe képzelni. Az illetőnek profi plazmavágó + CNC élhajlító üzeme van ezért gondoltam, hogy nem tipikus hobbista.
Nekem teszik az élhajlított + szerelt elem kombináció. Mivel vastag lemezek, és nem vékony falú doboz szekezet, a rezonációt sem tartom elviselhetetlennek.
Elmaradna a nagy "mumus" a hegesztések utáni maradófeszültség és alakváltozás problémája.

Természetesen csak úgy lenne korrekt a dolog, ha az elemek kivágás/hajlítás után a készítőnél megkapnának egy feszültségmentesítést. Ennek bele kell férnie a fémépítő készlet költségébe.

Továbbá, én a csavarozás mellett használnék a furatsorokra átlósan egy pár rugalmas feszítő illesztőszeget (DIN 1481). Ezeknek tizedes átmérő tűrésű furat is megfelel.
(a csavarok laza átmenő furatokon összeszorítanak, illesztőszegek pozicionálnak, nyírás ellen tartanak)
És érdemes lenne az érintkező felületek közé valamilyen jó hézagkitöltésű, kétkomponensű (?) ragasztó anyagot bevinni. (Sanyi84 #845)
Az így kiképzett elemkapcsolat házilag simán kivitelezhető, és szerintem összevethető a hegesztéssel, annak hátrányai nélkül.

svejk

svejk

Ehh.. lefárasztasz. Két soros mondataimra 10-szer annyi ellenérvet, kérdést hozol fel.
Már írtam nekem semmi bajon a szegnyereggel.

Egyébként is mindössze Sanyi84 írására reagáltam, hogy nem alapvető a szegnyereg CNC esztergán és okokat soroltam hogy miért nem esztergát csinál mindenki.

000000000

Tényleg egyszerűbb, ha mindenre csak annyit reagálunk, hogy rossz.
Igazad lehet.
Ha a másik fél netán az indokra is kíváncsi, odavetjük, hogy azé...

Igazad lehet.
Bár, én abban a tévhitben éltem, hogy a dolgok általában összetettebbek annál, mint hogy igennel, vagy nemmel lehet rá válaszolni.
Bocsi, tévedtem.

TROMF22

Ma 10:55 - 13:17. Ennyi volt a szélcsend.
Üdv. Nektek!

svejk

Szedlay Pál

"Aki már épített egy fém marásra is termelékenyen használható kis CNC-t, az nem hiszem, hogy nagy kockázatot vállalna, ha ebben az irányban halad tovább.  
Ez viszont reálisan nézve valóban elég szűk kör lehetősége."

Ezen a fórumon nagyon sokféle maró konstrukciót bemutattak, megépítettek. Ezeknek a hibáiból kiindulva már viszonylag egy alacsony költségvetésű gépet össze lehet rakni, építeni.
Ráadásul elég sok használt bontott alkatrész is rendelkezésre áll.
Ugyan ez, mármint az építési tapasztalat az esztergára nincs meg.
Ezért aki elkezdi úttörő munkát fog végezni, ami mindig nehezebb és rizikósabb feladat.
A hobbyból épített gépeket általában dekorációs,  fa megmunkálási feladatokra építik ahol messze nincsenek olyan pontossági elvárások mint a fémiparban. Van olyan alumínium vázas gép is  amivel acél minőségű fémet munkálnak meg, bár az iparban ez a konstrukció nem megszokott.
Ennek analógiájára egy ilyen hobby kivitelezésű esztergától ha csak annyit várunk el mint a marógépektől akkor nem fogunk csalódni. Tehát ha fából vagy műanyagból esetleg alumíniumból, sárgarézből akar valaki dolgozni és a felületi minőséggel, tűrésekkel szemben nincsenek nagy elvárásai akkor biztos boldog tulajdonosa lesz egy ilyen aranyos kis szerkezetnek.
Ha megkéred a Snecit megmutatja neked azt a kis esztergát amit neki adtam. 90%-ban ez a konstrukció, de nem lemezből van a váz, hanem négyzet acélból hegesztve.

000000000

Hát köszi!
Te tényleg meggyőztél engem arról, hogy nem az az a fórum, amiből lesz valaha is egy olyan fórum, ami a közösségről szólt.

000000000

El lehet persze dagonyázni a langyos kakiban is.
Már annak, akinek erre van igénye.