Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

CNC eszterga építő iskola

Indította gaben, 2024 április 09, 07:32

Előző téma - Következő téma

s2k5ycubj

Nézd meg a "főcím"-ben is található t2cnc.hu-t. Sokkal jobban áttekinthetővé válik a kép,érdemes türelmesen végigböngészni a különböző leírásokat. És már csak egy kis "apró" kell a megvalósításhoz. Azért a golyóorsónál azt is számolni kell,hogy a forgácsolóerő megpróbálja a szánokat elmozdítani és a léptetőnek azt meg kell tudni akadályozni.

9pk59nuy

"Ha egy megfelelő vezérlőt véve irányíthatom a léptető motorokat és a servot is?"
Ha a Mach3-at tekintjük egy megfelelő vezérlőnek, akkor igen. Viszont a Mach3 és a motorok között van egy-egy motorspecifikus vezérlőelektronika. Ezeket a motorokkal együtt kell beszerezni. Ezeket pedig egy megfelelően méretezett tápegység látja el energiával.
A főorsómotornál nem követelmény a szervo hajtás. A meglevő gép eredeti motorja kiválóan működik első lépésben. Kisérletezni, tapasztalatot szerezni lehet úgy is, hogy "csak" a szánmozgást vezérli a Mach3. Első ugrásra én ezt javaslom.

s2k5ycubj

[#eljen][#eljen][#eljen] Igazad van! Biztos,hogy sok szívást lehet így elkerülni. És ha már ok minden jöhet a szervóhajtás,ha még szükséges.

9pk59nuy

Én végigjártam néhány (amatőr) hajtás kínjait:  
 DC motor stabilizálatlan tápegységgel
 DC motor stabilizált tápegységgel
 DC Servómotor step-dir meghajtással (3 féle vezérlő)
 AC egyfázis elko segédfázissal. Eszterga saját  700W-os motorja.  (Ez a legkevésbé problémás!!!)
Valamennyi motorral hibátlan menetet lehet vágni.

9pk59nuy

Valami kimaradt: DC Szervók közül a Sneci féle lett a legjobb.  

KoLa

Próbáld ki a LinuxCnc-t is! esztergálásra sokkal jobb mint a Mach3, vagyis menetvágásra és fordulatonkénti előtolásra is, lehet használni!változgató' főorsó fordulatszám esetén is!nem a főorsónk szervó, hanem a léptetés! a főorsó diktálja a lépéseket a tengelyeknek!nagyon jó!
Nekem elhiheted! kb fél éve tértem át az EMC2-re azóta egyetlen egyszer sem használtam a Mach3-t az esztergán, úgy elfelejtettem ahogy van.
Pedig a Mach3-al is évekig dolgoztam az esztergán! csak ott nem olyan stabil a rendszer!nagyon lebeg az egyensúly...

s2k5ycubj

És milyen szép kúpos rönkhasítókat csinálsz vele![#eljen][#eljen][#eljen][#wave]

KoLa

s2k5ycubj

Mikor látunk új videókat?

TROMF22

Tiszteletre méltó a kitartásod (és a kíváncsiságod).  
Ezek a próbák egyazon gépen, a 700W hajtóteljesítmény tartományban történtek?
Vagy éppen ezt akartad növelni?  
Esetleg a megmunkáló programhoz jobban illeszkedő hajtást kerestél?
Azt már írtad, hogy melyik volt a legkevésbé problémás, de melyik volt a legmeggyőzőbb.
Pl. egy új építésnél melyikre voksolnál?

KoLa

Tényleg! mostanában nem sokat készítettem![#sir][#ijedt][#vigyor3]

9pk59nuy

Nem kell növelni a 700W-ot ha váltható az áttétel.
A próbák: 50W - 1000W-ig. (A step-dir kivételével mindegyik áttételváltós).

Új gép építésénél törekszem a komfortos vagyis Mach3-bol történő lehető legnagyobb fokú vezérlésre (forgásirány, fordulatszám).

9pk59nuy

Tromf22-nek válaszoltam a 806-os hozzászólásomban.

TROMF22

Válaszod minden sorával egyetértek.
Eszterga esetében 1000W fölötti főorsóhajtás szerintem már tullépi a szigorúan vett Hobby kategóriát.
Legalább egy, jól megválasztott mechanikus áttételt nem lehet megúszni. Ez persze nem jelenti azt, hogy a szíjat feltétlenül kézzel kell pakolgatni. Van erre megoldás, kicsit megdobja a költségeket, de még programból is vezérelhető.
Az EMC2-ről minél többet olvasok annál szimpatikusabb.
Csak kettő problémám van.  
A Linux eddig még távolról sem érintett meg.
Időmet és energiámat felbecsülve, épp elég lesz egy darab felhasználó-barát program lelkivilágát valamelyest megismerni.  
És ez a Mach3 felé irányít.

000000000

Akkor vezérlésnek a tapasztalatok alapján a linuxCNC próbáljam. Majd ehhez kell egy motor vezérlő amelyeket nézegettem a T2-őn. Ha pl. egy 3 tengelyest nézek ,akkor arra ráköthetem a két mozgás tengelyt és főórsót is? A golyósorsónál ahogy itt olvasgattam olyan 10-12 NM körüli léptető kellene!