Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

CNC eszterga építő iskola

Indította gaben, 2024 április 09, 07:32

Előző téma - Következő téma

000000000

Hát persze! Ezért mondom sokadszor, gondoljunk már bele, mi is az érteleme a step/dir-es szervóknak, mire jók, milyen feltételek mellett, és amikor valamit csak forgatunk vele a majdnem végtelenségig, akkor egyáltalán mi is van a megtett úttal, és mi ennek a következménye.  
Kiszámolta itt már valaki, ha esztergál pl. akkor 10 perc alatt hány inkrementum keletkezik a főorsójánál egy "csodálatos 4X" encoder üzemmódban mindenféle értelmes cél nélkül, hiszen csak a fordulatszám érdekel minket? És ebből az irdatlan nagy számból normális esteben mi van, ha lemarad akár több fordulatohoz tartozó is...semmi....Ehelyett meg játék stabilitású hardwereken játék csicsa programok nyomják ki a step jeleket teljesen feleslegesen, azaz ömlika marhaság...., mert bajként elég ha 128 akármilyen okból hibaként jelenetkezik!!!!
Egyébként meg engem annyira nem érdekel, ki hogy sz@rja el a dolgait még hobby szinten is, és mekkora sületlenségek kapcsán működteti ideig-óráig a dolgait. De ha ehhez még léptető motor lenéző, AC szervós fellengző stílus is párosul, az sok nekem, ennyire már ismerhettek!
A főorsó hajtás nem játékszer, és a J és integrál egyenletek egyszer nagyot fognak szólni a bátor és mindent kipróbáló Hobbystánál, csak nehogy késő legyen már akkor a CNC gép mellett. Mert sajnos abba azért bele kellene nyugodni, a fizika nem tesz különséget a hobby és profi gép bazi tokmányának éppen aktuális 1500-as fordulata esetén.

000000000

Kedves Tibor!

Ha rám gondoltál a csodálatos 4X encoder üzemmóddal és a 128-as hibatárolóval, akkor szeretnék egy pár dolgot tisztázni. Tudom, hogy marhaság, de működött és nekem sikerélmény volt.
Az A300-as tudja az 1X-es üzemmódot is, de cicergett a servo motor és ekkor jampingoltam át a 2X üzemmódra. A 4X eszembe sem jutott.
A 150W-os servo motorral egy kis 80-as tokmányt forgattam 580 1/min fordulattal. A gyorsulási rámpa sem meredek, nem kínozta a motort az irányváltás.
A menet esztergálásnál a forgatónak 20-at kellett forogni előre és ugyanannit vissza. Nem pörgött 10-percig.
Te milyen megoldást javasolnál ezen a pici gépen, hogy működjön esztergaként és forgatóként is?

000000000

Boldizsár!
Írtam én valahol is, hogy ez így nem működik látszatra, ahogy csinálod?
Egyébként nem elsősorban az X-eiddel van baj, hanem a két számláló IC-be öntött +-7 bit pozíció hibatárolóddal.
A szerencséd az, hogy ha jól emlékszem, 1:5-ös lassító áttételt is betettél, így határesetben "elbírkózik" éppen a motorod a tokmányoddal, persze az más kérdés, milyen eszterga az, ahol 500-800 rpm a maximum?
Nem kevés az néha, főleg ha tkf szerszámokat is használsz?
De ha logikusan végig gondolod azokat az érveket, tényeket amiket már írtam, Te is be kell hogy lássad, egy hajszálon múlik minden pillanatban, meddig működik így az eszterga főorsód. Elég, ha egyszer fogás közben befagysz vele egyszer.
A helyes megoldás pedig az, hogy ha már mindenképpen szervóhajtást használsz főorsóhoz, akkor amikor csak esztergálsz, akkor sebességszervót használj, amikor pedig szinkron pozíció is kell, CSAK AKKOR kapcsolj át pozíció szervó üzemmódba.  
Mellesleg meg ne sértődj már:), Téged én itt nagyra tartalak, követendő példának, nagy műszaki érzékű-tehetségű embernek. Most az egyszer szerintem picit lehettél volna szakszerűbb is a step/dir főorsód kapcsán, és ha nem félsz a bajtól, amit feleslegesen okozol majd magadnak egy mezei esztergálásnál, csináld csak tovább ezt is így. Rád is vonatkozik, bánom is én, ki mit csinál, én csak jót akarok itt Mindenkinek, legfeljebb egyesek szemében nem így csapódik le a mondókám.

000000000

Nem vagyok egyáltalán megsértődve, a tanácsodra voltam kíváncsi. Téged a Barátomnak tartalak!

000000000

Köszi, ezt akkor túl is tárgyaltuk!:) Egyébként ha egyszer lesz időd, mérjél már rá az analóg hibajelre a szervódban egy szkóppal, és közben nagyobb fordulaton próbáld egy kesztűvel lefogni a tokmányt, műterhelni így. Egyből láthatod majd, mennyire egy hajszál is elég lenne vagy lesz is a leoldáshoz. Arra gondolj, ez mindig ott lebeg, mint lehetőség esztergáláskor.  
Így talán sokkal jobban átmegy a mérés kapcsán a J és útintegrál problémaköre is a gyakorlatban.

Sz.József

"Működik és jó ideje használom igaz marógépként. "
A kérdésem (kérésem) ebből az idézetből fakad.
Tudnál nekem gyakorlati tapasztalatokat mondani ezzel kapcsolatban?
Egy jó ideje készülök a kis marógépemre felszerelni AC szervót. Igaz ami nekem van az speedes, de nem lehetetlen, hogy átalakíttatom step/dir-esre.
Szóval mik a tapasztalataid, esetleg milyen meglepetések érhetnek?
Pl. hány %-ra érdemes beállítani a csúcsnyomatékot?
Magánba is jó nekem, de hátha mást is érdekelne, ezért talán jobb lenne itt a fórumon.
Köszi.

000000000

Meglepetést az okozhat ha a szerszámnak sikerül lefognia a szervót.
És mivel a hibaszámlálója igen csak nagy és ez az időintervallum alatt kiszabadul akkor maximális sebességgel próbálja kiegyenlíteni ezt. (4000rpm)
Marógépnél nem volt probléma ez, de csak kézi marógátasnál történt eddig ilyen.(egy kis bénázás)
A beállításokra már nem emlékszem mert az legalább 1.5-2 éve volt, azóta használom.
Esetleg ha a közelben laksz akkor ki is próbálhatod, sőt a step dir átalakításban is tudok segíteni.

Sz.József

"És mivel a hibaszámlálója igen csak nagy és ez az időintervallum alatt kiszabadul akkor maximális sebességgel próbálja kiegyenlíteni ezt. (4000rpm) "
Mivel teljesen laikus vagyok szervó ügyben ezért muszáj megkérdeznem... Ez a jelenség igaz a speedes és step/dires üzemre egyaránt?
Egyenlőre csak kézi marogatásra használnám speedesen és így kézibe a step-dir-es üzemnek nincs is gyakorlati értelme. Jól gondolom?
Hogy viselkedik az AC szervó a névleges nyomaték felett mondjuk 20-50 vagy 100%-al. Pl. ha az adott marási műveletnek ennyi a nyomaték igénye. (melegedésre gondolok)

Sz.József

"Esetleg ha a közelben laksz akkor ki is próbálhatod"
Ami igaz az igaz, így tudnám a legtöbb tapasztalatot begyűjteni... :)
Nincs kizárva, 30-40 km nem távolság...

Szedlay Pál

Tibor!
A puding próbája az evés.
Egy 3Kw főorsó motor 17 bites encoder és 2:1 gyorsító átétel, hogy meglegyen a 3000f/perc fordulat a vágósebességhez. A te servo vezérlőd fogja rángatni a dc servó tengelyeket 2mm emelkedésű orsón. Persze az egész egy emc2 hardveres kártyán fog működni és Sneci barátunk közreműködésével lesz felprogramozva a kártya.
Esztergáláshoz és maráshoz egy M kóddal vált át ahogyan Te is ajánlottad. Ha kész van teszek fel videót a működéséről. A tokmány nem 200-as hanem sokkal kisebb.

000000000

Speed-es rendszerrel nincs tapasztalatom mert nem foglalkoztam vele.  
De mivel ott nincs pozíció visszacsatolás ezért csak a sebesség eléréséig ugrik meg. (elméletileg)
Melegedésre sincs nagyon tapasztalat mert nem szoktam reliefet csinálni.
Ha valamit marni kell az meg max 20-30 perc alatt kész és nem nagyon melegedett fel, (kéz meleg volt)  
Legnagyobb terhelés az a 63-as maró fejel telibe marás volt , de ritkán szoktam figyelni hogy melegszik-e.
Mondtam ha érdekel teszteld le személyesen nálam.  

Sz.József

Kössz az infókat.
Ha jók lesznek az útviszonyok lehet szavadon foglak.
Nem lakom messze.

000000000

Szépnapot!  

Keresek esztétikailag is jó megjelnésű,fém vázas cnc maró - gravírozó gépet művészeti vágyaim megvalósítására.Teljessen kompletten.A gép mérete elég a 30x20cm és kb 8-10 cm magasságot bírjon.Ha lehet tálcás(víznek) megoldással mert üveget is gravíroznék. azonnali kézpénz 240Ezer Ft,szintúgy keresek aki betanítaná a használatát órabér 1000Ft!  
Köszönöm előre is !  
Tel 0630 2522613 Károly Budapest  
Email a képek miatt:elolvad kukac gmailcom  

000000000

Milyen esztergát tervezel építeni?
Mire szeretnéd használni?

000000000

Szerintem kicsit eltéved az illető, mert Azt írta " jó megjelnésű,fém vázas cnc maró ".
Inkább az Eladó gépet keresek topik jobb lenne az ilyen hirdetésre.  
Nem is értem miért ezt a topikot szúrta ki erre.  [#idiota]