Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

CNC eszterga építő iskola

Indította gaben, 2024 április 09, 07:32

Előző téma - Következő téma

000000000

Ezen 750W-os AC van.
Te mekkorát raktál rá?

000000000

Honnan veszed hogy az a csöpp motor 750watt?
van 200,400,750 wattos motorom, de ez max 400watt így méretre is.
Talán még így is túlbecsültem.  

000000000

Így írták a fórumon: This pulley is for a 750 watt Mitsubishi industrial AC servo motor

000000000

Akkor nem értem minek ekkora áttétel rá?
Felbontás ilyenfajta növelésének semmi értelme mert az elektronikus gear miatt a motor 1 körülfordulása akár lehet 65536 lépés is.

000000000

"megundorodsz egy életre a léptecsektől"
Az azért kicsit erős, nem gondolod?
Kérlek ne nézzed már le ennyire a léptető motorokat, mert nagyon is sok helyen verhetetlenek jellemzők/ár tekintetében főleg, ha betartják használatuk során azokat a műszaki alapszabályokat, amire szükségük van a kifogástalan üzemükhöz, és normális, korszerű vezérlővel használják.
Még az is lehet, hogy egy jobb fajta léptető motoros hajtás adott tartományban, alkalmazásban leveri az AC hajtást, előnyösebb attól, úgyhogy a kissé unalmas és beképzelt, mások által is hasonlóan szóvátett véleményedet sokadszor látva kicsit leszállhatnál a "magas lóról".

000000000

Igen létezik nagyon profi léptető motoros hajtás ami egyenértékű az Ac szervós rendszerrel.
Viszont ez már árban meghaladja az AC-s hajtás árát.
Az ilyen léptető hajtás inkább már szervó mint az a hagyományos léptecs.  
Ha azt nézem hogy egy Leadshine vezérlő 30000 forint és a motor is kb ennyi akkor ebből a 60000ft-ból inkább veszek 200wattos használt Ac rendszert.
Ugyebár nem is beszéljünk arról a bizonyos tényről hogy ezek a 30000ft-os vezérlők nem tudják a lépés vesztés kiküszöbölni.
Volt szerencsém 2, 3, 5 fázisú gyári léptető vezérlőkhöz, de visszacsatolt 1 sem volt eddig közöttük.  
Egy ilyen enkóderel szerelt rendszerrel ki tudnék békülni, ha jól tudom H Józsi árul ilyen vezérlőket.
Viszont az ára miatt inkább maradok a használt AC-nál.
Ezek szimpla tények és talán semmi elfogultság nem volt benne.

000000000

Látszik a képen, hogy van egy közvetlen áttétel is.

000000000

Látom , csak nem értem minek az a közvetett áttétel akkor ha az egy 750wattos motor?
A 750wattos AC szervó hajtással 1:2 áttétel mellet egy 63mm marófejjel telibe 1mm-es fogással röhögve vitte a certal anyagot.
20-as anyagot kellet 10-re lerombolni, de a kis játék Bf20-asnak nem mertem nagyobb fogást adni mert így is szenvedett a gépváz.
Pár perc alatt bokáig álltam a forgácsban.
Ez lett a félkész termék belőle ami a motort tartja.  
Mérete 120x150mm

http://cnctar.hobbycnc.hu/P%e1l/CNC/DSCF102.JPG" border=0>

Valami nem ok ezzel a forgatóval , pontosabban a motor teljesítménye kissé gyanús a mérethez képest, amit az áttétel is támogatni látszik.  
De ez csak az én véleményem.      

000000000

Hány cpr-es az enkóder, milyen fordulatra tudtad felpörgetni, bírta a Mach3 frekivel?

000000000

Az enkóder felbontása lényegtelen mert annyira állítod be 1fordulat/step-et amennyire csak szeretnéd.  
Most 400lépés/fordulat a motor elektronikus gear beállítása , de lehet akár 1-65536 is.
A motor Max 4000Rpm-el tud menni , de a gyári értéke 3000, ennyi biztonsági tartalék van benne.
A legrosszabb az benne hogy csak akkor látod mekkora a motor terhelése ha az megáll túlterheléssel.  
Szerencsére ilyen még forgácsolás közben nem volt.  
Amúgy van egy 1:4-es áttétel is ha brutálisabban kellene rombolni, de az már gyilkos. [#hehe]
100kHz-ig nincs gond az időzítéssel.
 http://cnctar.hobbycnc.hu/P%e1l/CNC/Mach3/Mach3DriverTest.JPG" border=0>

svejk

Valamit nem jól írsz/értesz.
A kommersz Yaskawa motorok 2048-as encoderrel készülnek, ez azt jelenti hogy a fizikai felbontás 8196, punktum.  
Az elektronikus geart ne keverd ide.
(megj.: léteznek a Yaskawák közt is 8192-os encoderek, ezzel ugye 32768 fizikai lépést lehet megvalósítani, de ritka mint a fehér holló.)
Az viszont tény hogy az elektronikus áttétellel lehet játszani, de ez arra való, hogy a rendszeredhez illeszd a szervot.  
Pl. ha csak alacsony step frekid van akkor azt lehet szorozni, de természetesen a fizikai lépés ekkor már csak a step lépésektől függ.

svejk

000000000

Úgy látom, itt egyeseket egy cseppet sem zavar az a dolog, hogy ha egy főorsót ha csak 99%-ban fordulatszámra kell állítani a CNC technológia során, ráadául ezek között van 600 rpm-et is meghaladó, akkor elég nagy műszaki szakszerűtlenség  step/dir-es szervo pozíció szabályzóval hajtani direktben állandóan. Igen nagy a kockázat!!! Hanyadszor mondjam hööööö?:) Jó lenne már végre kicsit elgondolkozni az út, sebesség, gyorsulás összefüggések értelmén, azok összefüggésén, kapcsolatrendszerükön, azt már le se merem írni, a J megértése se lenne haszontalan.

svejk

000000000

Konyha nyelven írtam hogy könnyen emészthető legyen [#hehe]
Bocs , de akkor összekevertem a enkóder felbontását sigma III-al mert legutóbb azokkal szórakoztam [#idiota]
mea culpa mea maxima culpa