Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

1. Számoljunk szervóhajtást itt a szervó topikba! Ez gondolom logikus... itt a helye ennek.

2. A Planetary Drive olyan mint a HD csak kisebb áttételi arányokban. (a szög hibájuk magasabb - HD-hez képest - de elfogadható) Relative kicsi inercia... azaz kidobott pénz :)

3. 200mm/sec-el hajtom "csupáncsak" a gyakorlatban a gépemet....sajnos felette a mechanika nem szereti...  
A 400mm/sec-re a tesztek voltak... mint szélsőséges, üzemi körülményeket jócskán meghaladó terhelések. (Test Passed - ok:)
De gondolom látod a számításból: 200mm/sec hez a motortól 2400rpm tartozik de a 400mm/sechez már 4800rpm kell...A Bautz motor pedig névlegese: 4000rpm max.

4. Te is számolj... erről van szó!... számold ki az a 1052W-ot pl. amit most ill. megint elhoztál...
vagy bármit amit a hobbysta tud használni...

5. Igen had szembesüljek, cáfold meg a számításaimat, ahogy én is megcáfoltam a tiedet.

6. Nem értem azt a "P-s" szervó hajtástechnikai kérdésedet. Így nem tudom neked kiszámolni.

7. Eddig vártam a számolásommal - majd egy hétig - mertem remélni, hogy együtt csináljuk lépésről-lépésre, hogy mindenki megértse és saját maga is tudjon számításokat végezni.

Ezért tettem közzé a programot és csináltam vele most már két számítást. A program egyszerű és gyors és könnyű variálni benne azaz jó egy hobbystának.
Egyet csináltam már a múltkor a te hajtásodra (, hogy hol bukott el)... és egyet a gépemről...(ezt gondolom nem kell kommentálni ott a leírás)

Házi feladatot én is adnák neked: dokumentálj valamit amit csinálsz, bármit. Mamutról vagy 4 tengelyes szinkronhajtásról...

Hajtás láncot számolni ill. méretezni már tudunk... köszi az eddigi segítséget amit ehhez nyújtottál.

000000000

10101-edik:
"5. Igen had szembesüljek, cáfold meg a számításaimat, ahogy én is megcáfoltam a tiedet."
:))) Na szevasztok, majd estefelé leszek megint picit!  

000000000

Üdv az uraknak.
Rendrakás közben találtam 400W 24v-os Dc motorokat, mivel még nem szereltem szét igazi szervó motort ezért nem tudom eldönteni, hogy egy enkóder felszerelésével (kis átalakítás)
alkalmas lenne-e egy HBM 45-ös marógép szervómeghajtásához.
A motor adattábláján csak a teljesíítmény és a feszültség olvasható, fordulata 4000f/p.  
4 szénkefés és három kivezetéses 0,+,+,
Légvédelmi ágyú csőmozgató motorja volt.
http://cnctar.hobbycnc.hu/Autotec/dc1.JPG" border=0> http://cnctar.hobbycnc.hu/Autotec/dc3.JPG" border=0>

bmejdz9nu

Primán néz ki! Nato vagy Varsói szerződéses ágyúból van :)

Encoder felszerelése, ahogy én csinálom...

1. befogod a forgórészt az esztergába a hátuljára a szegnyereggel fúrsz vagy esztergálsz egy X átmérőjű furatot.
2. Ebbe a furatba X méretű anyagot beleragasztod Loctite 638-al. (szegnyereggel nyomod míg köt 1-2 órát) Hibahatár 0,3mm ennyit tud átfognia a 638-as.
3. összerakod a motort, és ha "jól csináltad" szépen üt a stift a végén :) azaz pontatlan... ez így jó :)
4. Motor bekapcs egy pl. marógép asztalán... és a saját forgásával a kívánt X minusz mm-re (encoder méretre) esztergálod egy álló esztergakéssel  
(ezt teszed a fúró/maró befogatóba és rögzítve)
Eszterga főorsó maga a motor... nagyon erős lesz hozzá... (szabályozható DC labortáp a legjobb)

Én így csinálom... így pontos lesz mert ugye maga pörgette "magát"... stb...
Persze a módszeren kedvedre módosíthatsz... ahhoz passzintva milyen eszközeid vannak...

Várhatóan a 24V-os fesz miatt "brutális" áramszükséglet kell a 400W eléréséhez... de talán nem is kell annyi...
Bőven alkalmas... Ha kell áttétellel...mert a 24V és 4000rpm nagyon....  
Pár napja egy hasonlón filóztam itt... és erőket számoltam egy SanyoDenki 400-asra... de az 2500rpm/85V

MoparMan

jól látom? a tengely hátulról csúszó támcsapágyas/feszitésű?
mint az aztó indítomotoroknál szokás...

000000000

Nagyon "furcsa" betűket használtak a gyártók így csak Nato lehet. [#gun][#gun]
Az állórésznek nem állandó mágnesnek kellene lennie?

000000000

A csapágyakat lecserélem mert nagyon hasonlítanak a bicigli csapágyakhoz.

bmejdz9nu

Jé most nézem tényleg... nem állandó mágnesű...[#fejvakaras] de ettől még jó lehet? D.Laci vagy Svejk már próbált ilyet..(?)
A motor erősen szervójellegűnek néz ki... a csapágyakat nem tudom...

Szalai György

Amikor ez készült, valószínűleg nem volt még kellően erős mágnes. Ha katonai célra nem volt, akkor az már jó rég lehetett. Ezért van az állórészen elektromágnes. (tekercs és vasmag) Ezzel régen is gerjesztettek olyan fluxust, mint mostanában a ritkaföldfém mágnesekkel. Vagy még nagyobbat. Nagyon alaposan megcsinált, jó kis motor ez. Egyetlen baja, hogy több áramot kér, mintha állandó mágnes lenne az állórészében. Előtoló motor szerepben szerintem jól teljesíthet.

000000000

24v-on, leterhelve a 15A-os biztosíték kevés volt (Egy csőfogó volt a terhelés)
2,5v-tól indult el a motor, szépen egyenletesen forog
Szétszedhető (szétesik magátol) ferde hatásvonalú csapágyakkal szerelték.
Kicsit kotyog, szerintem hiányzik a hézagolás.

bmejdz9nu

A 2,5V-os indulás nagyon soknak tűnik... ez nem jó jel... főleg egy ilyen kis fesz motornál...
Lehet, hogy nem lesz jó pozició szervókörbe... azaz csak nyomaték vagy sebesség motornak szánták...
A 85V-os 400-as SanyoDenki már 1,2V-ról szépen egyenletesen forog.

000000000

122-es löveg tölténytovábbító motorja 20 éve még gyártották.
Cnc vezérléshez felejtős???

000000000

Holnap átmosom a csapágyakat mert a benne lévő zsir már porzik.  

svejk

Felejtsd el...
Ránézésre soros motor(vastag állórésztekercselés)
A +0+ kivezetés pedig hogy könnyebb legyen az irányváltás, két tekercs van benne.

Szalai György

A CNC-be sok minden belefér.
http://www.youtube.com/watch?v=uVNWtmMEfCw" TARGET=_fnew>Ha ez a HMB45 akkor ebből nem lesz villámgyors 3D CNC marógép.
Ahhoz nagyok a mozgó tömegei, és kottyanásai. Attól még lehet rá motorokat szerelni és számítógépről vezérelni. Ez a motor arra szerintem tökéletesen alkalmas. Csak a villanyszámla lesz hosszabb.