Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Megint jót írtál...  

Ez a mozgás közbeni nyomatékmérés AC-val...  
Hát ezen már annyit filóztam és tényleg a progi tudja azaz kiírja... ez még nagyon hasznos lesz!
Látod erre mndják több szem többet lát :) Ott előttem a monitoron és nem esett le tantusz. Köszönettel!

Egyébként azt én nem vitatom, hogy 1000Nm sok egy hobbystának... de Tibor erre számolt! (most persze ezt vissza akarja "szívni" mintha nem írta volna a pdf-ben)
Ezt az 1000N-t vette alapadatnak, valamint a 20W-os motort és ... a többit úgyis tudjuk.

Gyakorlati teszted ez volt egy 100W-os AC-val: (jól értelmezem?)

"600mm/perc-es sebességgel 1000N terhelés mellett 170% volt az átlag terhelés ami kb 0,544Nm."

A 100W-os AC motor alapnyomtéka: 0,32Nm csúcsnyomatéka: 0,95Nm.
A 30W-os AC motor alapnyomatéka: 0.095Nm csúcsnyomatéka: 0.28Nm.

Az kérdés, hogy te melyik motort választanád a Tibor által számított hajtáshoz folyamatos üzemre?  
A 30W-ost vagy a 100W-ost? Mert ugye erről szól a történet...(vagy 20W-ost...?)
-------------------------------------------------------------------------------------------

"Az elmélettől ezek azért jócskán eltérnek, hogy ennek most konkrétan mi az oka azt nem tudom…"

Ez ügyben kerestelek privátban... a progi magyarázatot ad erre is...
Nagyon érdekes dolgokra jöttem rá a számításokban a játszadozásban...
Pl. a 100W Rated Output... Ezt az értéken jócskán túl lehet lépni! Azaz milyen intervalumban... azaz mennyire tudja e termelt hőt a motor eldisszipálni... és...sok más...

"Péter szerint az alapnyomatékból kell kiindulni és nem szabad azt túllépni tehát Ő 100W-os motort használna, mert annak 0,35 körül van az alapnyomatéka!"
Ezt fenntartom! Sőt az is lehet, hogy kevés... mert van még egy oldala az éremnek... de nyilvánosan most ebbe nem akarok belemenni...

"Tibor45 ezzel szemben azt mondja, hogy egy 20W-os motorból 300-as fordulaton nyugodtan ki lehet venni az alapnyomatékánál nagyobb forgatónyomatékot is!!! "
Ne ezt kötve hiszem,... hogy egy 20W-os motor el tudná disszipálni a termelt hőt ami a nagy áramok miatt keletkezne a folyamatos üzemben - hogy csak egyszerűen fogalmazzak!
Ezért sem engedi a progi se meg egy ilyen kicsi motor használatát a számoltakhoz...  
Mert ekkora nyomaték túllépés nem engedett folyamatos üzemben.  
(sőt egy 20W-os motor állandó csúcs nyomatékkal is kevés lenne... de hát az úgysem arra való ... folyamatosra.)

Még egy utolsó... A Rockwell progit próbáltad? Vagy adtak az AC-hoz neked is egy hasonlót?
Nagyon érdekes dolgokat lehet "kijátszani" szimulálni különböző helyzeteket... nagyon tanulságos.  
Bárcsak előbb "rávitt" volna Tibor erre... Ezért egy nagy-nagy köszönet neki!!!

000000000

10522-dik hazugság halmaz, ne haragudjatok, végképp elegem van, mentem dolgozni sajnos! Szevasztok!

bmejdz9nu

Megint a semmi...

Se tények se számok... se számítások... Csak hitoktatás...
10W arra sem elég általában (sajnos), hogy a hobbysta üresben mozgassa a mechanikáját... (a súrlódási tényező miatt...)

Az új elterelési hadművelet:
Azaz hogy jött a képbe az orsó "kihajlási tényező" ... persze az is van... de ezzel kellene most elterelni a számításról a gondolatmenetet? (ez nem is volt a pdf-ben mint számítási tényező)

Szalai György

„Magyarul JELENTKEZZEN AZ a Hobbysta, aki úgy gondolja, azt hiszi, hogy  
egy általa épített aluvázas géppel tud 1000N STATIKUS előtoló erő mellett forgácsolni!!!”
Mekkora maradandó alakváltozás mellett gondolod?

Szalai György

bmejdz9nu

Ez is lemaradt: (és a smiley megint:)
... és ez az erős mechanika az 1000N-hez olyan spécin fut, hogy 10W már elég a terhelés nélküli mozgatásához...http://www.hotdog.hu/magazin/magazin_article.hot?m_id=21884&a_id=374219&h_id=78533" TARGET=_fnew>(Mágnesvasút elven - de az sem nulla súrlódású!)
Persze lehet, hogy csak én nem tudok ilyen jó mechanikát csinálni :)... de "egyes hobbysták" igen...:)

x4rhew5r3

Gondoltam megnézzük közelebbről ezt az EC240 motort is.
A videón oda-vissza mozgás 250mm-en, először 1000mm/perc, majd 1000-sével növelve a sebességet 8000mm/percig. Az áttétel 1:2.  
Megmutatom a képernyőt is egy pillanatra, ahol a legfelső sugár a hibajel, 1 pixel = 1 enkóder osztás, ebben az esetben 1 mikron körüli érték.
6000mm/perc sebességig századon belüli a pályakövetés.

http://freecnc.hu/Kepek/Servo/EC240.wmv" TARGET=_fnew>EC240 sebesség teszt

bmejdz9nu

Na majd jön Tiba aztán kapsz? :) Adatlap van? "Bér hajtás technikai számolást" vállalok :))

Szalai György

A legnagyobb tisztelettel kérdezem tőled: Mit mutat meg, vagy mit bizonyít ez a videó?
Egyenes vonalú egyenletes mozgás esetén mitől lenne nagyobb hiba, ha nem szorul a mechanika?
Azt mutasd meg légy szíves, (ha kérhetem) hogy mekkora a hiba a fordulókban a különböző sebességeken, mekkora a mozgatott tömeg és mennyi a fordulóhoz szükséges villamos energia szükséglet (munka).

000000000

shaghaiba ki próbálhatod a mágnes vasutat!:)))

bmejdz9nu

Hű de konkrétak lettünk :) Alakulunk. :)

Szalai György

20 mm-es átmérőjű gyorsacél hosszlyukmaróval acélt (A50) marunk 5 mm-es fogásmélységgel egy fogással, 60 mm/min előtolással.  
Mekkora marómotor teljesítmény kell ehhez? (Az egyszerűség kedvéért a  
hatásfok=100%.)  

Szerintem:
z élek száma (db)=3
n Szerszám fordulatszáma (1/min)=500
k Anyagra jellemző fajlagos forgácsolási erő (N/mm2)=3000

F Erő (N)=600
P Teljesítmény (W)=314

Vagy:
z élek száma (db)=3
n Szerszám fordulatszáma (1/min)=300
k Anyagra jellemző fajlagos forgácsolási erő (N/mm2)=3000

F Erő (N)=1000
P Teljesítmény (W)=314

000000000

jol tudod!:))))és tényleg nehagyd ki!:)))

bmejdz9nu

http://sgforum.hu/listazas.php3?azonosito=hobbycnc&id=1131090712" TARGET=_fnew>Erre van egy külön topik... Ez nem szervóhajtás technikai számítás... Csak Tibor bedobta a kérdést... elterelésnek a hibás számításáráról :)