Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Gravírtű is ok.. akár egy karctű...
Ne a logikát keresd benne... hogy minek...  
Az a a lényeg, hogy sarkos(!) legyen a te elvárt tűrésedhez képest...
Amikor elkezdi lekerekíteni a sarkokat a munkadarabon (pl. a felületén) az a "valami szerszám" akkor csináld pl. egy percig ezt a folyamatot és oszd el 60-al és kijön egy Hz érték ...
Ez egy érték... amíg képes a gép ilyen kis távokat pontosan megcsinálni... még ha ezt nem is csinálnád a gyakorlatban a napi munkában.

s7manbs8

Egyébként álljunk már meg egy pillanatra.  
Van olyan program, ami nem angol nyelvű, hanem magyar és ilyesmi számításokat csinál. Péter is ilyet tudott csak mutatni. Ideje lenni csinálni egyet, ha nincs.

bmejdz9nu

P= U*I azaz és R= U/I... ezeket tudod? 10W-os motorhoz? :)

ukcge40u

Tudod mit, Péter?
Nem csinálok tesztet.
Mert amíg ez a gép simításkor sorját hagy nekem az alu élén 5000-es tolásnál, addig én nem vagyok többre kíváncsi. :)
A tied mit csinál?
Egy 90 fokos sarkon magától leeső pici sorját otthagy ilyen tolásnál a sarok élén?
Ha igen, akkor jó, ha nem, akkor annak a nyomát látni fogod.
Az már hiba, ha lelökte a sorját.
Nálunk már csak így megy ez, ennél gyorsabban nem forgácsolok itt, tehát a gép jó, pipa neki.
Nézzük a következő melót...

[#hehe][#bohoc][#beka2]

bmejdz9nu

Jobb lesz! A közérzeted ... [#nevetes1]

s7manbs8

Persze. Mérted már ? Valamelyik motorodon, mikor a Tibor által megírt előtolással a géped tengelyét hajtod és közben akárhány N erővel húzod ellenkező irányban, bár a súrlódásod nem tudom milyen e gépen, de azt vond le belőle.

s7manbs8

Mert akkor visszalép, vagy túl, azért dobja le ?

ukcge40u

Ennél jobb már csak az lenne, hogy ha az lenne a legnagyobb bajom, hogy hová rakjam a Hurco-t, mert ott áll a kapu előtt az autón, nekem meg még egy rohadt betonplaccom sincs neki...

Na, ekkor sírva vigadnék, még a 3 fázist is megvenném a kéróba... :)

bmejdz9nu

Tibor mániája? Nem hallottál még róla? Ez a mindene... az egységugrasztás...
Nem én írtam neked a "feladatot"... csak leírtam a teszt lényegét...
Egyébként ahogy írtam... egy érdekes dinamika teszt...
A Hurco-val gravírozni szoktál? Jó tudom nem gravírgép... de ha egy munkadarabra pl. a megrendelő logóját kellene?

000000000

Tudod mit? Búcsúzóul adok neked egy könnyű példát:
Véletlenül a 10 dekás kalapács 1 m magasságból a polcról a fejedre esik,
miközben a levegőt szántod a "csodálatos"  Hobby cnccskéddel, vagy
1.6-os maróval kapirgálsz ott valamit és éppen ezt videózod.
Vajon mekkora energia (és remélhetőleg tudáscsíra) költözik ilyenkor
Varsányi fejébe?[#nyes] Helyes eredményeket mástól is elfogadok...:)
A példa arra is remek, hogy a kellő tisztelet végre megadassék a mechanikai
energiának, ugyanis bevezethetjük a jajgatás/Nm mértékegységet
egyesek kedvéért!:))

Ha időm engedi, egyszer majd készítünk Barátaimmal, Kollégáimmal
egy videót a 20 mm-es hosszlyuk marásról CNC-vel, arról ami a példában
szerepel. Látványos lesz!:)
További kellemes szép estét kívánok Mindenkinek!

ukcge40u

Nem.
Ott pontosan megáll a sarkon és rádiusszal ráfordul az következő szakaszra.
Mivel ennek a rádiusznak a sugara nulla, tehát gyakorlatilag sarkofordul, és a következő szakasznak az első pár tizedében kinyomja ezt a pici forgácsot. Ezt kézzel lehet szedni (lelesik magától), és a sarok borotvaéles.
Majd egyszer mutatok a kezemen nyomokat, amit ilyenek hagytak.
Digitális ezredes mérőfejjel (iparival) sincs mérhető különbség.
Mit akarjuk már ennél jobbat? Gyorsjáratban meg nem készül forgács, normál esetben... :)

bmejdz9nu

Mindent kimértem a gépemen, régebben... a számolásom is pont ezeket az értékeket hozta...
= Ok a Rockwell méretező program !!! Sőt K. jó!
Ennek hasznát a következő "szerkezetem" tervezésekor nagy hasznát fogom venni...

Köszönet Tibornak az elszámolásáért! Ha nem hibázik soha nem vettem volna rá magamat!

bmejdz9nu

Érdekes... Csak kérdezni tudsz? Válaszolni meg semmire? Kérdésre - kérdéssel?

Azon elmélkedek, hogy politikusi vagy filózófusi diplomád van e?

Tények, számítások, gyakorlati eredmények, tapasztalatok nem is érdekelnek... érdekes...

ukcge40u

Nem kell.
Azért ezek a németek sem hülyék, hogy ekkora gépen gravírmunkát vállaljanak.
Tény, kellet már gravíroznom számokat, meg feliratot, meg 1 méter hosszú 1-es szélességű nútokat 5 tized mélyen.
Meg tudja csinálni, de nem erre van kitalálva.
Az egyik gép most morgó főorsócsapágyakkal rendelkezik a gravír, meg a főnök miatt.
Ő azt mondta, hogy bírja, én meg húztam a számat, hogy nem kéne.
Így most van igazam, meg egy olyan gép, amivel ne szívesen marok körzsebet szabványtűrésre.
Méréskor oka a gép, de a munkája... 20-as furat, és van benne majnem 1 század ovalitás, mart kaki a főorsó, meg nincs karbantartva?

Majd az én gépemet ugrasztom.
Neki a melónak, más dolga sem lesz... :)

svejk

Azt hiszem kitiltatom magam mert egyszerűen nem bírom megállni szó nélkül..:(

"Úgy tudtam, az A300-hoz Neked is közöd van.... "

Van közöm az A300-hoz..és? Neked ehhez mi közöd és főleg mi köze a vitához??
Ő segített nekem-én segítettem Neki..
Te pedig vettél tőlem notebookot és léptetőmotort.. és ettől van közünk egymáshoz??

"De van itt egy mindennnél fontosabb dolog, ezt kértem a 9963-ban:  
"...Magyarul JELENTKEZZEN AZ a Hobbysta, aki úgy gondolja, azt hiszi, hogy  
egy általa épített aluvázas géppel tud 1000N STATIKUS..."

Ember! Olvass már egy kicsit vissza... mi találtuk ki az 1000N-t???
Te adtad meg paraméternek magadnak...
Akkor most viseld a terhét, és ne félrebeszélj..
Én mint írtam elhiszem a számolásod, csak az ellentmondásokat kellene megértetned a néppel, ehelyett meg jössz olyan baromságokkal hogy a gyári szoftver nem számol a vékony orsó kilengésével..nevetséges vagy.

Egyébként Téged tényleg nem zavar, hogy Te már több tíz fórumtárssal komoly ellentétbe kerültél, míg másnak alig akad komoly ellenfele???

Na megyek csicsikálni, jó éjszakát mindenkinek, innentől nem olvasom a fórumot egy darabig, kérem a hozzám intézett leveleiteket magánban küldeni!