Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

Rinaldo

Én semmi áron nem szeretném megbántani a vitázók egyikét sem, de lehet hogy azt kellene mert így soha nem lesz vége.Csak kicsit ismerem a vitázókat de nagyot csalódtam azt mondhatom..

Rinaldo

de lehet hogy azt kellene...itt a lezárásra gondolok ...

000000000

Itt van az ország egyik legsikeresebb műszaki (hobby?) fóruma, és .... ami itt folyik ... hát tragikomikus.
Kezdem látni és érezni, hogy ez lassan akár az önmegsemmisülése felé is mehet.
Mi utal erre:?
- az egyetemistáktól kezdve a szakmunkásokig, a hobbystáktól a vérprofikig sok mindenki olvassa és használja ezt a fórumot.
Na már most ebben rejlik a probléma, hogy aki nemcsak kérdezni és tanulni akar hanem e területen dolgozik, fejleszt, értékesít, magyarul ilyenből él (legalábbis megpróbál boldogulni), annak fontos itt megjelennie. És ez itt a nagy bökkenő! Először is szembe találja magát a fórum tulajdonosának érdekkörével, tehát nyíltan nem vállalhat fel fejlesztést, terméket.
Másodsorban tevékenységüket próbálják sokan itt megismertetni és eladni (ki finom célzásokkal, ki nyílt önreklámozással).
Harmadsorban a hobbysták végül is örülnek minden információnak, hisz majd maguk eldöntik mit fogadnak meg a reklámokból, ha azok korrektek, nem önfényezők, és sokak mai anyagi helyzetét is figyelembe vevő.
Negyedszer a szunnyadó de néha felbukkanó politikai nézeteket kihangsúlyozó írások sem mindig szerencsések.
Ötödször véglegesen tisztázzuk, ha valaki hobbysta azt nem a marógépe gyorsasága érdekli, hanem a pontossága és hogy mi mindent tud vele megcsinálni. (töbször hangsúlyoztam akiknél már nagyon lényeges a gépük hihetelen nagy sebessége és gyorsulása  azok a hobby álarc mögé bújt vállalkozók! Természetesen nem elítélem őket - sőt megértem -, hogy mindenki boldogulni akar valahogy, de emiatt nem esik egybe az igényünk és véleményünk.)
Mivel azt tapasztalom, hogy egyre csökken azok száma akik saját örömükre csinálják a gépüket, ezért csak nőni fog a feszültség a fórum behatárolt (bekorlátozott) megjelenési formája miatt.
A tisztelet pedig mindvégig fontos lenne minden hozzászólásunkban. Bízok benne nem bántottam meg senkit.
Mivel az írásom nem ennek a topicnak a témája, kérem egy nap múlva töröljék a moderátorok!

bmejdz9nu

A DC szervó topikot egy hétre lezártam!  

Mindenki nézzze vissza mit írt! Az olvasó vonja le a konzekvenciákat kedvére!  
Addíg csináljátok a gépeteket ti is... ahogy én is szeretném!  
Remélem megnyugszanak a kedélyek egy hét alatt... és majd szakmai alapokon folytathatjuk.  

Aki nem olvasta...  
A kindulás alapja egy számítás volt... és ennek a számításnak az ellenőzése különböző eszközökkel...
(A számítási példát a "szerző" töröltette ... de az alap infók megtalálhatóak a hozzászólásokban)

A cél lett volna: A szervó hajtástechnikai hajtáslánc méretezésének megtanulása, megértése egy hobbystának...

A sok "csevegés és személyeskedés" között egyre nehezebb lett már a tények, érvek megtalálása...  
Az az a témáról való elterelő ... azaz nem ehhez a kérdéskörhöz beírt hozzászólásokból adódóan)  
Mert láthatóan nem mindeninek az az érdeke, hogy a hobbysta tudjon hajtásláncot méretezni. Sajnos.  

Ebből lett az átmeneti lezárás...

bmejdz9nu

Eltelt egy hét... Ismét nyitva a topik... talán mindenki tud objektív és konkrét(!) lenni...
Mert azzal sehová nem jutunk, hogy mi nem jó! Ha így lenne akkor nem is lenne hobbysta a világon :)
Azzal viszont előbre jutunk, hogy melyik-melyik alkatelemet hogyan párosítsuk, illesztjük össze, hogy a végeredmény - a lehetőségekhez képest - jó legyen!
Azaz egy elfogadható max. amit a hobbysta kihozhat a meglévő szervómotorjából ill. golyósorsójából... pl. az optimális áttétel meghatározása...

Talán próbáljunk meg szakmai alapokon szervó hajtást számolni amit persze a gyakorlatban is tudnánk alkalmazni azaz életszerűen számol...
Mert ugye a végén meg is kell építeni a mechanikát... aminek az elvárt, számolt módon működnie is kell.
Ne foglalkozzunk forgácsolási elméletekkel ebben a topikban... szóljon ez a topik a szervóhajtásról! (arra van másik topik)

Persze csak akkor ha úgy érzitek, hogy van erre szükségetek...
Szerintem jó lenne azaz kellene egy egyszerű programot (megoldást) találni amit egyszerűen lehet alkalmazni egy hobbysta számára is.

Én most is még a Rockwell progijával kalkulálgatok... és nagyon érdekes összefüggésekre jöttem rá...
Amit tudtam, azaz éreztem... de most alátámasztást is adott ennek... Sőt megkockáztatom... hogy megváltoztatta jónéhány dologról a véleményemet!

Közben a Rockwell méretező program mellé már Svejk kolléga talált egy ugyanilyen célra való Yaskawa szervó hajtáslánc méretező programot...

000000000

"Ne foglalkozzunk forgácsolási elméletekkel ebben a topikban...  
szóljon ez a topik a szervóhajtásról!"
Hol itt akkor a szakmaiság, ok-okozat összefüggés?
Hogyan lehet a célt (minél optimálisabb, pontosabb, jobb minőségű forgácsolás
megvalósítása) nem is alapul venni, és úgy foglalkozni ehhez való bármilyen
motorhajtással....Ez eleve sületlenség, szakmaiatlanság.:) Egy motor hajtás azzal
kezdődik, ha tetszik ez itt egyeseknek, ha nem, hogy a hajtott rendszer jelleggörbéjét,
az abból származó műszaki igényeket kezelem bemenő adatnak a motorhajtás tervezésnél,
nem pedig csak úgy felveszem saccra, és teljesen irreális adatokkal kezdek neki.

Tehát itt zömében az emberek Hobby célú, szintű forgácsoláshoz építenek
CNC marógépet. Ebből kell kindulni! Azaz pontosan tudni kell, ez mit kíván
meg az előtolást biztosító szervó mellékhajtástól.
Ott tartunk, én azt számoltam ki Nektek a múlt héten több gyakorlati, valós
esetben is, hogy ehhez bizony CSAK 0.2 ....2W hasznos motorteljesítmény
kell a forgácsolási folyamatokhoz.
Tehát továbbra is a nagy kérdés: mi értelme van a sokszorosan fölöslegesen
odatett nagy teljesítményű szervomotornak?
Én erre várom az objektív tényszerű számadatokkal alátámasztott érveket
azoktól, akik azt mondják kell az "csak" alapon.
Ennek csak így van értelme, ha végre kiderül, mi mennyi és mi miért van.

bmejdz9nu

1.
Szervóhajtást csinálok...  
De nem fog marni hanem egy SMD ültető jellegű gép a cél... vagy egy másikat ami egy levegős fejjel lukakat csinál egy réz lemezen...
Hogy jön ide ekkor a forgácsolás??? Nem mindíg forgácsolás a cél... De persze lehetne ez egy lézer ill. plazmavágó is...  

Tehát a forgácsolási számításokat hagyjuk/folytassuk a másik topiba. (ott a helye)  

2.  
Ha ki akarsz tartani a számításod mellett - konkrétan meg kell nevezned egy adatlappal rendelkező "20W-os" szervómotort amire számoltál! (válaszd kedvedre a legjobbat!)

Legyünk konkrétak, egyértelműek!!!

000000000

Mi a manó....?? Pont ezt mondom: ha SMD beültetés a cél, abból egy egészen más követelmény rendszer adódik, mint a forgácsolásból.
Én egyelőre ott tartok, hogy te számos videón bemutattad a cnc Hobby gépeded, ahol alumíniumot forgácsolgatsz. Ezen a gépeden 400W-os motorok is voltak, most ha jól tudom 280 W-nál tartasz. Erről kell beszélni, miért állítod
azt a többi Hobbystának, hogy ez így rendjén  
van. Mi ennek a műszaki magyarázata?
Előnyök, hárányok, számokkal...

000000000

Vegyünk egy régi marógépet aminek az asztal mozog Z-ben ami minimum 500kg, golyos orsó nincs csak trapézmenetes kb 40x4.
vezető megint csak golyos kivitelezés nélkülöző fecskefarkos kivitel.
Mekkora teljesitmény kell ehez hogy megmozduljon?
Persze nem a levegőt akarjuk szántani, ezért tegyük hozzá egy kis 40kg-os osztófejet meg 40kg forgácsolandó anyagot és igy is meg tudjon mozdulni.

bmejdz9nu

Most ez, hogy jön megint ide? Ne azt számoljuk ami már jól megy ... hanem a jövőt... mert pl. új gépet építek...

Az új "VarsaMax:)" gépen is kb. X és Y és Z írányban kb. 15-15-15Kg lesz a mozgatott tömeg...

Akik megvették a 400W-os motorokat és 1Kw-os DC szervó motort teljes diszkréciót kértek ... nehogy bántsd őket:)
Előtte is szervót használtak... de kicsit túlterheltek voltak azaz (túl)melegedtek az alulméretezett motorok...  

Nekem meg "120W" különbség nem nagyon számított a kis mukaterületű gépemnél...
Valamikor miattad tettem fel (egy rövidebb időre) mert azt írtad kevesek lesznek a Bautz642-esek...
Anyagias okok miatt lecseréltem őket... azaz 80.000Ft-ot kaptam a két SD400-asért...

Ha ki akarsz tartani a pdf-es számításod mellett - konkrétan meg kell nevezned egy adatlappal rendelkező "20W-os" szervómotort amire számoltál! (válaszd kedvedre a legjobbat!)

000000000

"Mekkora teljesitmény kell ehez hogy megmozduljon?"  
Ehhez 1 W is bőven elég lehet, ugyanis nem írtál mozgatási sebességet. Így tehát van az a sebesség, ahol 0.1W is elég.  
Mégis mi a sebessség igényed a példánál?

s7manbs8

Ebben igazad van, ugyanis ha csinálunk egy 1:1000 áttételt pl. még ha szorul is, meg tapadási súrlódása is van meg lehet mozgatni.

000000000

Akkor ezek szerint ha direktbe meghajtom azt az orsót 1wattal akkor meg fog mozdulni ?
szerintem 1 watt a surlódás legyőzésér sem lenne elég.
A sebesség legyen gyorsjáratban 1000mm/perc mert ugyebár a mozgatott tömeg közel 600Kg és nem forgácsolásrol beszélünk csak mozgatásrol.

000000000

Úgy jön ide, hogy a te megépített géped egy szerinted optimális, és követendő példa.
Erről beszélünk végig. A ködös jövőbeni dolgaid senkit nem érdekelnek, arról kell beszélni, amit eddig konkrétan csináltál, és szerinted jól.:)

Azonnal beírok egy konkrét motort a sok lehetséges közül, ha Te az igazat írod végre, azaz légyszi idézzél engem szószerint, mikor írtam azt, hogy abban a példában 20 W-os motort válasszunk, mintha 50 körülit mondtam volna...
És ha már itt tartunk: arra is mutass rá, a minta példám kiinduló adataiban én hol írtam (sehol....) megkívánt maximális sebességet a 10 mm/s on kívül?

000000000

Közben elektron megválaszolt Neked.
Ezt tenném még hozzá:
"Adjatok egy fix pontot, és én kimozdítom sarkaiból a világot." Gondolom ismerős, melyik ókori tudós mondta ezt. Tehát sajnos vagy nem
sajnos a megmozdításhoz, ahogyan Te kérdezted pongyolán, valóban elég akár 0.1 W is.

Ha pedig már egyenletes sebességgel mozgatod
ezt a bazi nagy tömeget, akkor íme ekkora
hasznos P kell felfelé mozgatáskor: g=~10 m/s2
P=F*v=10*600/60=100W
Tegyük fel, nagyon rossz az orsód, rossz minőségű az áttételed, nagyon kopott a szán, stb, azaz csak 10% a hatásfok.
Így kell akkor a végén 1 Kw-os motor.