Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Kitől szeretnéd a számítást? Tibortól vagy tőlem?

Ha tőlem ....
Először is meg kell határoznod a súrlódási veszteséget...

Ez nagy vonalakban egyszerű...
Teszel rá (provizorikusan:) egy kb. nagyságrendben passzoló DC szervó motort és meghajtod egy labortápról...(vagy műszerek)
Kisebb (egész lassú) sebességeken és az elvárt legnagyobb sebességen forgatod a motort a tápról...
Megméred a feszt és áramot... Üresjárati azaz surlódási veszteség  P(watt)= U*I = kapsz egy teljesítményt.
Ebből majd levonjuk a motor veszteségét és megtudjuk, hogy mekkora teljesítmény kell a súrlódások leküzdésére...
Utána ez majd egy fontos adat lesz a Rockwell progiban... ha számolunk.

bmejdz9nu

Alapadatok a pdf.-ben.  
Ismertek a tények, elvárások és az ott leírtak...

Ha gondolod adjál meg a 20W helyett egy 50W-ost...

Ha úgy gondolod, hogy az eredetileg 20W-os motor kevés az 1000N erőhöz és 10mm/sec sebességű mozgatásához egy 16/4mm-es orsón egy felező áttétellel, hogy elérje a 10msec alatt ezt a sebességet - megértem.

Várjuk a motor megnevezését és adatlapját...  
Válasz kedvedre, válaszd a legjobbat ami csak létezik.
A hobbysta nem spórolós fajta ha motort vesz - mert tudja, hogy fontos a legjobb minőség!

s7manbs8

Csak még mielőtt Tibor belekötne, az 1000N az nem a tömeg mértékegysége, hanem az erőé.

bmejdz9nu

Kössz :) Elírtam... javítom... de már annyiszor írtam, hogy bele keveredek...:)

D.Laci

Én meg azt hitem hogy a súly mértékegysége :)

Szalai György

Varsányi Péter #10084 „Akik megvették a 400W-os motorokat és 1Kw-os DC szervó motort teljes diszkréciót kértek ...”
http://www.mavilor.es/pdf_products/ms_ee_series_sc.pdf" TARGET=_fnew>A Mavilor MS-4 szerencsémre nálam kötött ki.
Bárkinek szívesen elmondom, hogy miért örülök ennek. Sőt büszke vagyok rá, hogy a tulajdonosa lehetek egy ilyen műszaki remekműnek.

© Tibor45 #10089 „Tegyük fel, nagyon rossz az orsód, rossz minőségű az áttételed, nagyon kopott a szán, stb, azaz csak 10% a hatásfok.  
Így kell akkor a végén 1 Kw-os motor.”

Hát ez is egy elfogadhatatlanul nagy szórást adó változó! Az átvitel hatásfoka. Hamar lehet tőle a gyakorlatban igényelt teljesítmény, az elvi teljesítmény sokszorosa. A teher megmozdítására felhasznált energia is nagyon különböző lehet. Szoros szennylehúzók, egymás mellé szorult golyók-görgők. Mielőtt a gyakorlatban is használható számításba kezdenénk, pár kiinduló értéket még méréssel pontosítani kell.
De hogyan?

"Adjatok egy fix pontot, és én kimozdítom sarkaiból a világot."
Nagyon régen történt, szakmaiatlan-nagyképű kijelentés volt.
Az akkori tudás csúcsát képviselte, nem a maiét. Azóta rég tudjuk, hogy az áttételeknek is van vesztessége, hatásfoka.

bmejdz9nu

400W... na majd kapsz... de te nem is írtad, hogy diszkréciót kérsz a túl méretes motorhoz :)
Egyébként az a tárcsamotor egy műszaki csoda... a megoldása... a 8 szénkefe stb...
Veszteségek... sajnos vannak... főleg egy hobbystánál akinek nem mágneses lebegő vezetőket sikerült beszereznie :)

s7manbs8

Súly = Súlyerő= = Nehézségi erő = = tömeg*nehézségi gyorsulás

000000000

Nagyon régen történt, szakmaiatlan-nagyképű kijelentés volt.

Most nagyot csalódtam Benned...:(
Ezt nem lett volna szabad ezt így leírnod...

bmejdz9nu

Na hagyjad, hogy megzavarjanak a számításaidhoz passzoló 20W-os vagy akár 50W-os motor keresésében...

ra8nsmk6w

Aki ezt irta tudatában volt, hogy az a pont nem létezik.

000000000

Ha úgy gondolod, hogy az eredetileg 20W-os motor kevés az 1000N tömeg 10mm/sec sebességű mozgatásához egy 16/4mm-es orsón egy felező áttétellel, hogy elérje a 10msec alatt a sebességet - megértem."

Ezt te gondolod így, én ilyet soha nem gondoltam.:)
Hiszen a példában az elején kiszámoltam, hogy ehhez éppen elég ~11W hasznos P.
Akkor megint mi ez az állításod, hogy szerintem 20 W kevés...?
Vagy szerinted a 11 több mint a 20? Ha sokszor leírod, idővel tuti elhiszik majd
neked itt egyesek.:))

Mellesleg egy pár konkrét motort mutatok már neked, választott áttételtől függően
számos CMC motor jó ide, pl. ezekből javaslom a példában megadott áttétel
tartományhoz (1:4, 1:3, 1:2) a 2605-2615-ig.
http://cnctar.hobbycnc.hu/Tibor45/2600.jpg" border=0>
Na már most a sok "ostoba" szervó motor fejlesztő mérnök mind hülye szerinted
velem együtt, mert a táblázat ajánlott motor teljesítménynel kezdődik, pedig mint tőled
hallottuk ez nem fontos.:)) Ugyan kérem...:))

Valamint különös figyelmedbe ajánlom, a "8 standart available windings"
commentet, és csak rendelés kérdése még N+1 más egyedi tekercselésű és
ezáltal egészen más jellegörbéjű motor kiválasztása.
Nagyon nehéz a fantáziáddal elképzelni, hogy ettől a cégtől rendelek
egy olyan mocit, ami max. 1800 rpm-et pörög, és így 45W-os???  
És még írhatnék N verziót a névleges fordulat/P viszonyra.
Ja és a legfontosabb, a tényleges motor jellegörbe a fenti gyártó motorjára:
http://cnctar.hobbycnc.hu/Tibor45/nM01.jpg" border=0>
Mutassál már ezen a görbeseregen egy lineáris részt!!!!!
Valamint nem szembetűnő neked, hogy magasabb fordulaton csökken
egy speciális minimum  4-5 változós függvény szerint a szervomotor valós nyomatéka?
Azaz a te meséid, hogy minden végig lineáris, az egyszerűen NEM igaz!! Valamint az a méretező progi,
ami ezt feltételezi is, és számodra ez most az etelon világszínvonal,
na így vagytok ti egypárban!:)
Persze még az is lehetséges, a neves CMC motorgyártó cég számos szervomérnöke  
sehol sincs szakmai színvonalban a motor címkegyártó Varsa-motor.Co-hoz
képest.:))) [#nyes] Hát Istenem, még ennek is van 10 a mínusz tizediken
valószínűsége.:)))

D.Laci

"Súly = Súlyerő= = Nehézségi erő = = tömeg*nehézségi gyorsulás "
Ez milyen szabvány szerinti egyenlet? :)

bmejdz9nu

Most beszéltem telefonon egyik fórumtársunkkal... (kezdő szervós:)

A célja (volt/van) egy hagyományos marógép motorizálása, szervóval...  
1. Vett egy Gecko G320X-et.
2. Szerzett egy "400W"-os szervómotort. (nem tőlem)
3. Csinált egy 1/2-es lassító áttételt szíjjal és bordáskerékkel.

Ez eddíg mind rendben is van... azaz majdnem...

De a motor egy rendkivül kisfeszültégű változat... kb. 1000rpm-hez 10V kell... (neki meg kb. 2000rpm-es max. fordulat.)

Mi történt?  
A Gecko a 20V-os(24V) tápfeszről áramkorlátba ment(megy)...(max. ugyebár 20A-es az áramkorlát)

Számoljunk:  
pl. 1000rpm rpm =10V és 20A áramkorlát korlát = 200W a max. felvehető "kakaó" azaz egy pici "csúcskakaóra" is képtelen volt motor áramhiány miatt... sőt... :)

Vegyünk alapul egy másik "400W"-os motort... (küldök neki tesztre 2db-ot - nehogy csalódjon a szervóvezérlésben:)
Ezeknek a motoroknak pl. 30V kell 1000rpm-hez (2000rpm-hez majd 60V...)

Számoljunk:
pl. 1000rpm rpm =30V és 20A áramkorlát korlát = 600W a max felvehető "kakaó" azaz egy pici "csúcskakaóra" már képes is a motor :)

Gyakorlatilag így egy "400W-os" kontra "400W-os" motor 3X!!! nagyobb teljesítmény leadására képes... ami nem mindegy...

Ideális helyzetben:  
A Gecko 80V és 20A-el határolt...
Tehát ha pl. egy "nagyobbacsaka" 180V/3000rpm-es motorunk van az sem gáz... mert ha csak pl. 1200rpm-re van szükségünk akkor ehhez 72V elég...(3000rp/1200rpm = 2,5; 180V/2,5 = 72V)
Mit fog tudni? = 72Vx20A="1440W kakaót"...
A nyomaték állandó... az kijön bármilyen fordulaton...  
Persze lomhább lesz - mert nagyobb a forgórész tömege -  de nem a marógép "felburítása" a cél... és nem is 3D marás...

Persze ezeket a feszültségeket és "wattokat" "kakaókat" csak viccesen kell ártelmezni... mert csak a szemléltetés miatt írtam...
Ha pontos akarnák lenni akkor az nyomatékokat számolnám... de így talán érthetőbb...
Nem számoltam a a vezérlőnek a +5-20%-os tápfesz többlet szükségességével...  
Ez is egy alap illesztési dolog... az optimális feszre és a max áramlehetőségre...
Tehát csak az arányokat nézzétek...

A másik megoldás "kakaó" nyerésre...
A motort minnél nagyobb fordulat számmal forgatjuk = több a leadott teljesítmény és nagyobb (le)áttételelt alkalmazunk...
De ekkor is a vezérlő 80V-os határa ill. a motor max. engedett fordulata adja a véget... a max. kivehető teljesítményt azaz "kakaót"...

Ezért is kell tudni kicsit számolni...  
Pedíg ez még nem szevóhajtás számítási példa... csak egy kis alapvető fesz/áram illesztési számítás... mikor mit mihez...
A szervómotornak a nyomatéka állandó azaz nem függ a fordulatszámtól...a "teljesítménye" az viszont fordulatszám függő.

Tisztelt fórumtárs/elkövető:) Erre nem kell... sőt ne is írjál !!!  
Mert bizony 20W nem mindenre elég... sajnos még neked a kb. 200W (felvett teljesítmény!) is kevés volt...  
Ne higy senkinek... nekem se! Amíg a két szemeddel nem látod jól működni a gépedet!!!
Ha nem marad a "jól bevált" léptető motor... de ekkora erőigányeknél az már drágább (nagy lép. mocik + nagy áramú vezérlők) mint a szervó... és... stb...  

-------------- Ezt nem egy újabb vitaindítónak szántam... aki nem ért egyet ezek egyszerűen megközelített elvekkel... felejtse el :)

000000000

Ettől a sok marhaságtól, félrevezetéstől megkímélhettél volna minket, ha elolvasod az előbbi válaszomat. Az a "szerencsétlen kezdő szervós" meg megérdemli sorsát, aki hozzád fordul tanácsért, jó helyen jár!:))))))))