Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

000000000

Mi van Péter, kezd öszomlani a "kínai nagy fal", a csodálatos szervo meséid?  
Nem baj ám az, én is ledkerekes autóval kezdtem 8 éves koromban,még Neked sem késő!:)))
Így majd méltó leszel arra, hogy a szervómotor szót a szádra vedd egyszer!:))

x4rhew5r3

Ha jól odafigyelsz, akkor látsz egy törést és egy kis csúcsot a hibajelen. Na ott fordul.  
Elsősorban üzemi körülményeket akartam nézni, mert sebesség és gyorsulás versenyre én sem ezzel a motorral neveznék:)
Csak azok megnyugtatására tettem közzé, akik ezzel az olcsó motorral terveznek hajtást csinálni.

ukcge40u

Én nem saccoltam emlékeim szerint konkrét értéket, mert ahhoz nyúl vagyok.
Vagyok már annyira otthon a forgácsgyártásban, hogy ne merjek konkrét számokra hagyatkozni.
Ha tekerem a potit, mert az kell, akkor az egész kiszámolt dolog velőtrázó sikollyal fojtja bele magát a forgácsos hordóba, bár ez a melót nem érdekli, mert úgy is megy.
Ez már csak így működik...[#hehe]

Ha már idéztél attól a "klasszikustól", akkor azt is tudhatnád róla, hogy előbb fogja meg ötször a gépajtót próbakor, mint a katalógust egyszer.
A fent említett "Ez meg mi a picsa" laza zsigermarósunknál sok mindent jelenthet.
Jelentheti azt is, hogy ez olyan meló, amiről első blikkre tudja, hogy szívni fog vele 2-3 napot, de azt is, hogy milyen elborult tervező ad meg ilyen méreteket (szövegkörnyezeti tényező, nem hiába lett kiemelve. :)

A szerszámélettartam nálam nem egy műszak, hanem minél több. A CNC gyártáson meg többet nem tudsz optimalizálni, amikor a leggyengébb láncszem egy betanított munkás, akit nem érdekel, hogy lejárt a progi, és cserélni kéne a vasat. Már fél órája.
Ilyen mukatempónál úgy írok mindent, hogy minden kibírja ziherre, és nem kell mennem korrekciózni sem, még 2-300 darabnál sem.
Persze, magamnak már más paramétereket írok, de nálam nem szokott állni a gép.

Kedvellek én is, kapd fel a munkásrucit, és együtt lemegyünk a műhelybe szériázni.
Akármi is lehet akkor... :)
De számológépet nem hozhatsz.. :)

s7manbs8

Szerintem is akit annyira izgat a téma, azt a 10-15 soros képlet gyűjteményt be is írhatja, amiket te is megadtál, vagy fel lehet lapozni a fizika könyvet és abból. Aztán, hogy ezt valakinek Excel-ben van tudása, vagy Basicben, az mindegy, az eredmények akkor is kijönnek. És lehet csodálkozni aztán.

A fizika az ugyanaz, csak az elvárások nem, az eredmények, ha nem sikerült, majd veszünk másik motort hozzáállás.

bmejdz9nu

"bár sajnos némi közöd van Varsányi ámokfutásához..." Na ez új... Én vagyok az ámokfutó, ez jó... :)

Tibor szerintem még egyszer néz meg Psychobilly írását a 9957-ben... Ő is ámokfutó?  
Ő az egyetlen aki megcsinálta a számolt hajtásodat egy 25%-al nagyobb emelkedésű orsóval...

Tibor. Itt mindenki ámokfutó... rajtad kívül...

Nem így kellene hozzá állnod... a dolgokhoz...
Elterelni akár mivel,  akár milyen áron a számítási tévedésedről a dolgot? Ez megér ennyit?

Olyan vagy mint egy üvegléc... nem hajlik egy kicsit sem :) Nehéz lehet így... főleg egy hobby fórumon...

Szalai György

Köszönöm a hájjal kenegetést. Biztosan híztam tőle.
Igen, ebben benne voltak a Te iránymutatásaid, éppúgy mint Szigma levezetett számításai, vagy Sanzistift esti meséje a jóságos három élű maróról.
Szisztematikusan legyűjtöm (lopom) a fórumról és máshonnan is a géptervezéshez használható ismereteket, ötleteket, gondolatokat. Gépészetit és elektronikait is. Mindenkinek köszönet érte. (A programozást már nincs energiám megismerni.)
Sajnos a munkámban ezeknek semmi hasznát nem látom, pont arra jó, hogy onnan kikapcsoljon.
El nem képzelhetem, hogy a kerekítésen kívül mi okozhat öt százalék differenciát, de ez a számomra már egy nagyon elfogadható hiba. Tényleg a mozgóhidam terhelhetőségi igényének kiszámításához kelletek kiinduló adatnak a megmunkálás erőviszonyai. Hiszen mozgó tömegben (élősúlyban) nem mindegy, hogy mekkora erőre mekkora tömegből számolom. Ha tehetem, szeretem érteni mielőtt csinálok valamit, sajnos nem mindég van rá több évem, hogy megértsem. Erre most van.

000000000

Ok., megegyeztünk, a legközelebbi talira  
hozzad a Hurco-t, egyfelől egy kis egységugrás teszttel szívesen megkínálom,  
másfelől tudjunk min szériaversenyt csinálni, majd Varsányi lesz a főbíró!:)[#nyes]

bmejdz9nu

"De számológépet nem hozhatsz.. :)" Ez jó... [#nevetes1] Mert gondolom nem termelés lenne, hanem elmélizgetés a semmiről... azért pedig nem fizetnek... neked se...

bmejdz9nu

Már Rockweell prpgival gyorsan ki lehet számolni egy szervó hajtást...

bmejdz9nu

Tanulság = vegyen Hurco-t a hobbysta... Tuti biztos gép és vezérlés... ne kockáztasson... egy "valamilyen" szervó motorral és vezérléssel...
Kivétel: Ha Tibor mondja rá az áment...[#nyes]

ukcge40u

Hurcóra egységugrást?
Megnézném. Mit kell beírnom neki, és mit figyeljek?
Szervízkódnak nem vagyok a birtokában.
Elhozom a masinát, de csak akkor, ha az egyik sarkát te emeled, és hozod be a placcra. HA megemelted, akkor én meg megfogom a másik végét, és ketten bedobjuk a közösbe. :)

svejk

Nézd, itt nagyon kevés a fizikus matematikus, de sok a lelkes, tapasztalatokból élő ember.
Tudom ez már szócséplés és sok dolog a fizikának ellentmond amit csinálunk, de mégis sok örömet okoz a gazdájának.
Nekem már rég nincs kedvem vitatkozni veled, talán nem is tettem az elmúlt pár hétben, esetleg 1-2 tényre felhívtam a figyelmet ami esetleg magyarázatot követelt volna, vagy legalábbis én nem értettem.
Talán Psychobilly #9957 beírása is elgondolkodtató, de lehet, hogy csak én nem látom tisztán. Lehet ha ezeket megmagyaráznád előbbre jutna mindenki.
Én a Te számításaidat nem vonom kétségbe, főleg mert nem is tudtam komolyan végigolvasni, de kérdés az eredmény láttán merült fel bennem és azt szóvá is tettem.

ui: Varsányihoz ne köss engem semmilyen szállal, ha valamit is rosszul tett az én esetleges rossz tanácsom alapján az csak azért lehetett, mert kérdezett, megpróbáltam neki elmondani amit tudtam, és lehet hogy Ő úgy látta hogy az jó, ha másért nem azért mert mástól nem kapott jobb tanácsot.
Pedig az ajtó nyitva állt minden okos ember előtt...

Azt hiszem most egy darabig, vagy legalább addig amíg nem fog kézzelfogható érthető dologról folyni a diskurzus, ejtem a témát, meglehet az egész fórumot.

000000000

Hát persze, minden gépnek kell, a mamutot is leteszteltük, anélkül én szervót nem adok át.
Egyszer már igérted, hogy saját vezérlőjén megrángatod 100-szor oda vissza 1 mm-t, amilyen gyorsan csak tudja.
Még nem mondtad, mit szólt a vezérlője meg a gép erre. Nulladik tesztnek elmegy ez is.:)

000000000

Úgy tudtam, az A300-hoz Neked is közöd van....
De van itt egy mindennnél fontosabb dolog, ezt kértem a 9963-ban:
"...Magyarul JELENTKEZZEN AZ a Hobbysta, aki úgy gondolja, azt hiszi, hogy  
egy általa épített aluvázas géppel tud 1000N STATIKUS (csak statikus, tehát semmi rezgés, erődinamika feltételezés!!!!) előtoló erő mellett forgácsolni!!!"

Nincs tolongás, senki nem jentkezett eddig! Vajon miért, mi is itt tehát a valóság?
Szerintem ezen gondolkozzon Mindenki gőzerővel (ne a mesevilágon), ha Hobbysta, ha félidióta, ha profi. Ez ilyen egyszerű kérdés számomra.:)

ukcge40u

Valahol pedig írtam.
Nem tetszett neki, morajlott érte, de szerinte megcsinálta.