Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

ukcge40u

Te Tibor!
Szerinted hány hobbysta olvassa a fórumot, akinek aluvázas gépe van, és nem gravírozásra meg apróbb marásokra építette?

Keresem a pingvineket a délkörön, de egyet sem találok... illetve egyet találtam, de az sem az volt... [#hehe]

s7manbs8

A "Hobby" szó szerintem nem azonos az idióta, béna, hülye stb. szavak jelentésével, azaz Hobby módon is lehet és szeretni kellene jól csinálni a dolgokat, amellett, hogy ez kikapcsolódás és szórakozás is egyben. Ezért jó, ha erre fele terelsz bennünket, rávezetve a szakma által már jól kidolgozott módszerekre és nem titkolva a jó kis képleteket és peremfeltételeket.

ukcge40u

Viszont cikkcakkot írtam neki, mert számára, ha nincs több lépés egy adott kontúron, akkor kiemel.
Alprogramnál is.
Még egyszer nem írok ilyet, mert ez nem vibrátornak van kitalálva, hanem marógépnek.
Egyébként olvassa a fórumot HURCO szervizes emberke is, tőle több információt kaphatsz.
Ha gondolja, ír ide.

s7manbs8

Ha a határain belül maradsz el kell annak bírni a vibrációs üzemmódot, ha a Varsa gépe is bírja.

ukcge40u

Így van, egyetértek veled. De Tiborral is valahol, mert neki is igaza van.
De ebben a kategóriában nagy öröm az is, hogy 1-2 századon belül pontos a gép, derékszögre is.
Hogy a gyorsulás meg pár milliszekundummal több, vagy kevesebb, az már több embernek nem számít, mint ahánynak igen.
Örülünk, hogy működik a teremtményünk, és nem a ms fogja okozni az igazi örömet, hanem amit leveszünk róla, kész darabként.

Jó éjszakát! [#wave]

bmejdz9nu

Sanzistift - nek!!!

Egységugrás teszt... mint tesztmarás !!!  

Pontosítsuk:

Marj X és Y-el "zikzakban" 1mm-es távokat... és addig gyorsítsd az előtolást míg szép sarkos lesz a mintázat...
Ha hullámvonalnak nézed... azaz a sarkokat már lekerekíti azaz a megkívánt kívánt tűréshatáron túl van és a sarkok már nem élesek  = vége a tesztnek.
Számítsd ki hogy egy mp-re hány 1mm-es vonalacskát tudott pontosan kimarni a gép = Hz.

Ird meg!!! Kiváncsi vagyok én is tesztre!

bmejdz9nu

Érdekes... Csak kérdezni tudsz? Válaszolni meg semmire? Kérdésre  - kérdéssel?

Azon elmélkedek, hogy politikusi vagy filózófusi diplomád van e?

A szelektív látásod nem semmi... csak azt látod amit akarsz? Nehéz lehet így... az élet...

000000000

Engem az nem érdekel, hogy mennyi van.
Egy viszont érdekel: én ha egy elméleti példában leírom, hogy 1000N előtolóerő, és
10 mm/s előtolási sebesség, akkor az 10W.
Ráadásul sajnos én tudom, ez mit jelent a gyakorlatban. Másoknak erről lila gőzük nincs.
Na már most ha tehát ki fog derülni, hogy 1 mm/s
is sok a Hobby gépnek anyagban, és 100N is sok, akkor lehet gondolkozni már most erősen, mi marad a 10 W-ból is! Álmodozók!!!! Éresztőőőőőőőőőőő!!!

ukcge40u

A Varsa gépe súlyának csak az X asztal a többszöröse.
Minek rángassak pár tonnát feleslegesen,ha a munkáját jól, pontosan, és a saját korlátai között a lehető leggyorsabban végzi?
Nem látom értelmét, legalábbis most nem.
Nekem a marás a lényeg, meg a kész munkadarab jósága.
Amíg ezek megvannak, addig más nem számít.
Egy ilyen, gyárilag többkörösen ellenőrzött rendszerben nem látom az ilyesminek értelmét.
Ez már a szőrszálhasogatás azon formája, hogy addig keresünk hibát, amíg nem találunk, vagy ha nincs, akkor generálunk egyet, és elégedetten felkiálthatunk a térdünkre csapva, hogy "Na ugye! Ez is rossz..."

A hobbyn meg azért nem látom sok értelmét, eltekintve attól, hogy optimalizálási módszer, mert ha nekem a kisgépen csak robotronok lesznek motorként, akkor minek az egységugrás?
Attól annyival nem lesz jobb.
A versenyautó a pályára való, a köznapi autótól meg nem várok el versenyteljesítményeket.
A garázsban összeheftelt játszósautómtól meg nem lóerőt várok el, hanem élményt. Azért csináltam.

Hát én így látom.

bmejdz9nu

Azok Hurco-t vettek és nem hobysták... :) így aztán nincsenek itt:)

bmejdz9nu

Semmi vibrációs betonmángorló tesz :) ahogy írtam a #10016 -ben !!! Az oké!

ukcge40u

És mivel marjak?
Gravírtűvel? 10E-s fordulattal?
Ne viccelj már, nagyobb sorja lesz a végén, mint hogy bármit meg tudj állapítani a kontúrból.

s7manbs8

Én már annyiszor láttam, hogy fejből vágom, most nem néztem vissza sem.

P=F*v és le is vezettem magamnak a

W=F*s  és s=v*t képleteketből, aki nem hiszi járjon utána.

ukcge40u

Én ezzel tisztában vagyok, erről nem velem kellene vitáznod.
Nem tudom, hogy hány Nm-t tekertem a gépen kézzel, hagyományos gépen, de keveset.
Hogy mihez képest, azt nem tudom, mert már nem is figyelem. Túl régen vagyok már benne, hogy méricskéljem azt, ami már 15 éve működik.
És ha működik, akkor minek méricskéljem?
Jobb lesz tőle? Nekem ugyan nem. Több fizetést kapok érte, hogy tudom, hány Nm-rel tekerem a kereket? Én ugyan nem.
Jó lesz, amit csinálok? Ez a legfontosabb, a többi az másodlagos.
A hobbystánál pedig még másodlagosabb addig, míg hiba nincs, vagy el nem ér a gépe határaihoz.
A többi lépést meg tudjuk... Fejleszteni.

bmejdz9nu

"én ha egy elméleti példában leírom, hogy 1000N előtolóerő, és 10 mm/s előtolási sebesség,  
akkor az 10W. Ráadásul sajnos én tudom, ez mit jelent a gyakorlatban. Másoknak erről lila gőzük nincs."  

Ne ez jó...  
Azaz ha Tibor bácsi megmondja akkor az úgy van! Tessék már elhinni neki!
Hinni kell! Nem számolni! A tények nem számítanak...  
Ha azt mondják a hobbystának neked oké 10mm/sec azt nem kell megbubogni !
Ha azt mondják a hobbystának ehhez elég  10W azt sem...

Gyakorlat teszi a mestert... Tibi már sok gépet dokumentált... tessék már elhinni...:)

Az E240-et meg gyorsító áttételt csinálni és használni! Mert ugye ez ebből következetve logikus cselekedet...