Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

svejk

Köszönjük a gyorstesztet, jó ötlet ez a gázrugós terhelés!!!
(nekem már vágódott a monitor képernyőjébe rugós erőmérő :( :))
Azt pedig örömmel olvasom, hogy Te már tisztán látod a fórumozók közül amit már a vita elején leírtam hogy igazából mindenkinek valahol igaza van(lehet?), de egyszerűen képtelenek egy dologról beszélni/írni, egy válaszváltásban is.
Ez már a makacsság netovábbja :)))

Varsányi nem tudja elképzelni a Tibor45 által paraméterezett gépezetet, Tibor45 pedig nem képes elfogadni a Varsányi által elkészített gépet és az azon megkívánt meglehet túlzó paramétereket.

De ha már így történt miért nem lehet azt a qrva számításokat a már meglevő és nem az elképzelt gépre átvezetni!??
Varsányi biztos lenne olyan tökös gyerek hogy kipróbálná a Tibor45 által kiszámolt verziót is.

Persze most újabb probléma adódott (vagy csak kreált?), a főorsómotor teljesítménye.
Értem én azt hogy azért sem kell akkora sebesség meg előtolóerő mert úgy sem bírja a főorsó (acélban, nagy maró), de hát ez eddig is így volt azon az átkozott(:)) Varsányi féle gépen.
Vagy akkor miért nem ezzel kezdődött már az egész a legelején anno.

Mint már biztos sokan rájöttek, univerzális gép nincs, de Varsányi megpróbálta.
Tud vele kis sebességen nagy előtolóerőket kifejteni, de azért tud gyors és fürge is lenni. Hogy miért így tervezte az legyen az ő dolga.  

Remélem nem haragszanak meg a nevesítésekért az érintettek, de hát mégis csak róluk szól lassan már minden.

bmejdz9nu

A forgácsolási és előtolási, főorsó teljesítmény meghatározása valamint orsó kihajlási számítása...
Ez mind a témáról (a hajtás számítás) való elterelő un. fedőhadművelet... :)

Igen. Varsányi már rájött, hogy univerzális gép nincs... ebben teljesen igazad van...  
De szerintem amennyire lehetett megközelítettem az "univerzálisat"...
Azaz tudok aluba marni és ha kellene nyákot is gravírozni... acélmarást nem terveztem mert nem szeretem a bökős forgácsokat :)
3D pedig soha sem volt tervben... ezt többször is írtam... szerintem mindenki tudja...

Psychobilly tesztje azaz nyomatékigénye (is) láthatóan jóval meghaladta egy "20W-os motor" teljesítő képességét...
(a Tibor számítása alapján - egy hasonló mechanika, terhelés a gyakorlatban. a #9957-ben)
Még több nyomaték kellett a mozgatáshoz mint az én elméleti számításom volt...(+25%-ot is meghaladóan, mert 4.es helyett 5-ös em. orsó volt)

bmejdz9nu

Most állítom a gépet a következő kézi fogáshoz... (egy selejten :)

Csak, hogy képbe legyünk a gyorsítás fogalma és látszata... élőben...
Ezen a videón csupáncsak 120mm/sec-re van a gyorsítás 50ms-al állítva az X és Y... lehet, hogy el sem éri a 120mm/sec-et...
A Z pedig valami nagyon kevésre... mert így lesznek szépek a furatok...

Lehetne még lapátolnom a gyorsításra... de minek? A gép már remeg az asztalon és a munkadarab jelentősen melegszik közbe... (na persze nem a gyorsítástól :)

Adatok: Alu-ba 8mm mély furatok 3,2mm-es fúróval 1mm-es "peck-el" de hogy is hívják ezt a dolgot magyarul, hogy a forgács kivetés optimális legyen 8X megy a szerszám az anyagba és mindig 1mm-el többet és többet = 8mm

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/VP_CNC_V1/KOMPLETT_TESZT/3.2mm_8mm_1mmGap.wmv" TARGET=_fnew>6 luk fúrása VIDEO ::::::::::::::::::::::::::::::::::::

000000000

Gyurikám! Engedd meg, hogy most így szólítsalak!:)

Neked most ez az beírásod FONTOSABB, mint amit az egész Fórumon itt
a mai nap megint összehordtak, összedumáltak az összes topikot beleértve!!!
Fogadd őszinte gratulációm!!!! Két dolog miatt is.
1. Majdnem jó már a végeredményed már csak ~5%-al
    tér el a helyestől. Nagyon picit finomíts még rajta, annyit segítek a k=3000
    jó választás, meghatározás volt, azon ne módosíts, máshol lehet a pici hiba
    a számításodban! Persze lenne még pár fontos szakmai észrevételem a
    megoldásod kapcsán, de majd ezzel még ráérünk, ha még pontosabban számolsz.
    Én már azért most megadom Neked a képzeletbeli ötöst erre a példára!
    Köszönöm Neked!

2. Egyedül Te voltál aki komolyan mert, akart, tudott, képes volt számolni
    eddig valamit, aki nem is vagy ha jól tudom alapszakmádat tekintve forgácsoló
    szakember! Így ez sokszorosan megnöveli teljesítményedet, nemes, bátor
    szakmai lélekre vall, a gondolkodó, fejlődődni tudó, akaró emberre utal,
    aki képes a neten található marhasághalmazból számára hasznos,
    és nagyon fontos ALAP összefüggésekre rájönni.
    Egyébként bocsánat, megemlítem Sanyit is, Ő is számolt, köszönet érte,
    csak valamit nagyon elronthatott benne. Azaz ketten voltatok!
    Ja és ugye a kínai nagy utazó és világjáró lapít, mint az a bizonyos a fűben,
    semmit nem mert saccolni, számolni meg ugyanmár, ő???[#nyes]  
    Most is 3 mm-es játék furatokat videózik aluban, pedig lenne értelmes dolga
   a számpéldám kapcsán.:)

Gondolom a 2007. máj. 19-én tett Képletek, számítások topikban tett
bejegyzésem (#7) alapján számoltál, van sok más módszer is, közben biztos
dereng már Neked is. Én azt sem felejtettem el, hogy kb. féléve volt már egy
komolyabb "fellángolásod" a forgácsoló erő meghatározása érdekében pár napig
kutakodtál, és valami *.xls alap verzióba össze is gyűjtöttél valamit. Akkor ha jól
emlékszem a CNC mechanikai konstrukciójának tervezési, merevségi kérdései
kapcsán tetted ezt, nagyon helyesen. Hiszen mi másra is kellemne alapvetően
átgondolni a mechanikát, mint a forgácsolásból adódó statikus és dinamikus
erőhatásokra!
A szervó hajtásoknál mint a mellékhajtások egyik fajtájánál ez ugyanúgy fontos,
sőt lapvető, innen kell kiindulni, erre kell, erre szabad méretezni. Hiszen ha nincs
forgácsolóerő, azaz F=0, akkor 0 a hasznos előtolóerő szükséglet. Aki ennek az
ellenkezőjéről mesél itt Neked, azzal (azokkal) ne foglalkozz, az ilyen embernek
CNC szakmailag még rendkívül sokat kell fejlődni.
De hamarosan eljő a felvilágosodás ideje:

"Sötétben bújt Természet és Törvény,  
Szólott az Úr: – Legyen Newton! – s lőn fény."  
(Alexander Pope: Sir Isaac Newton sírfelirata)

000000000

Svejk! Sokszor emlegettél megint!
Én csak annyit mondok, most szakmailag csalódban picit Benned! Azt gondoltam, szélesebb spekrumot fog át a CNC rendszer szemléleted!

svejk

Jó lenne ha az én saccolásomat nem vennéd semmibe :))
Igaz lusta voltam számolni,meg hát hagytam teret másoknak is :)
De nem a hasamra ütöttem hanem próbáltam a tapasztalataim alapján saccolni...
de nehogy engem Svejkecskémnek szólíts !!! :)))

ukcge40u

Tibor, drága barátom, a Fórum Esze.
Amit Gyuri bátyónak írtál, azzal teljes mértékben egyetértek. Ezért lapítok én is.
Viszont, ami adatokat ő megadott az egy érték.
Használható érték, bár ezzel sokáig nem maradna meg szériában, ámde ennek ellenére jó.
Azt az 5%-ot pedig engedd el neki, mert ha a szerszámom kopott, akkor ennyivel sem tudok menni az anyagban, de ha új, vagy frissen élezett, akkor akár a másfélszeresével (mármint a tolással és fordulattal) is hasíthatunk a vasban.
Tehát az 5 kifogásolt százalékarány a gyakorlatban bármennyi lehet eltérésként, ha figyelembe vesszük az eltérő fordulat, és tolásértékeket.
(nagyon csöndben, és hatalmas tisztelettel azért megjegyezném, hogy 16-os méret felett a használható hosszlyukmaró (a háromélű) nem nagyon használatos, sőt, igyekszünk a 10-es átmérő felett négyfogúval menni, legyen az bármilyen anyagú. A fogankénti előtolás miatt is, magyarul termelékenység)
Tisztelettel.

bmejdz9nu

Igenis Tibi bácsi ! Többet NEM csinálok videókat! Ezt akarja mindenki. Te főként... Értettem...
Ugyis már eleget "égtem" a videóimmal... a vacak tetű gépemmel amelyik 2Hz-et tud a te saccolós méréseddel...
A 128bites vacaktól amitől persze lusta (2Hz-es) és semmire sem jó... a gazdája, csinálója pedig olyan buta mint benne a vezérlő... vagy még rosszabb.
Most rajtad a sor, hogy te "égesd" magadat valami konkréttal... egy (el)számolással vagy egy videóval...
Megint a semmit írtad... ahogy szoktad... Ez jó??? Jól esik? Cáfolj meg valamit már! Tényekkel!

svejk

Hát ez érdekes megállapítás!!
Nekem valóban nincs CNC rendszerszemléletem, viszont van széleslátásom, és meg tudom különböztetni az ipari berendezéseket, és azok kívánalmait a  hobby-tól.
Na, hopsz még egy csalódás :))

bmejdz9nu

DC ez vagy AC vezérlési téma? :)

ukcge40u

Itt volt, hol tudok rá máshol válaszolni?
Vagy van külön topik, csak a válaszoknak? :)

000000000

Tudod kedvellek!:)
Ok, majd egyszer elmagyarázom Neked, hogyan kell a CNC gyártást optimalizálni.
Gondolom a szériamunkádnál az is peremfeltétel, hogy a szerszám éltartama egy műszakot (min 8 óra)kibírjon.
Na most szerény véleményem alapján erre vonatkozólag bizony baj szokott lenni, amikor a melós úgy kezdi a napot, amikor meglát egy gyártandó rajzot, hogy egy klasszikust idézzek:  
"Ez meg mi a picsa?"
Az ilyesmit, mármint az éltartam kiszámítását szerintem jobb a forgácsolás elmlélet hűvös kijózanító hatása alatt néhány speciális hatványkitevőjű függvényre bízni, mint saccolgatni. Csak egyszer kell jól megjegyezni,
utána igazd van, megy ránézésre is. Te 400W-ot caccoltál, nem rossz, épp annyi mint Varsányi SD motorja. Ha így nézed, akkor röhejes.:)
Na így jár az, aki szervót is p.csa, meg sacc alapon álmodik magának! [#nyes]

bmejdz9nu

Oké. Tudom... bedobta ide... nem akar Tibor átmenni oda... pedig azt hiszem oda is be lett téve...

bmejdz9nu

Ez a főorsó topik? Törlöm ezeket az elhajlásokat... maradjunk a szervó hajtásnál és tényeknél...
Szidd inkább a videómat ami van a #9982-ben... Ez engem motivál! Gerjeszt...:)

000000000

"viszont van széleslátásom, és meg tudom különböztetni az ipari berendezéseket, és azok kívánalmait a hobby-tól."  

Érdekes, nekem nem úgy tűnik....:)
Mintha lenne egy fizika1 meg fizika2 a fejedben,
de sajnos a Hobby CNC is forgácsolgat, tehát marddjunk abban, az egységes fizika érvényes rá. Sajnálom, én így gondolomn, Ti nem.
Lesz itt még jópár szakmai meglepetésben részed, azt gondolom.
Ha viszont Te is rátérsz Szalai György módszerére, aki számolgat nagyon helyesen, mint már írtad neked ez talán csak 1 percedbe kerülne.... Bár volt ott egy :) jel is, így lehet hogy 5 perc. Az sem sok.:)

Mellesleg nehogy már most megint mi is elkezdjünk vitázni (bár sajnos némi közöd van
Varsányi ámokfutásához, mint írtam már ....),
nagyon nem szeretném.