Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

000000000

Figyelj ide Druszám!
Ne foglalkozz Te azzal a videóval!:)
A Te vágyadat egy egységugratásos rezgetési teszttel tudnád megoldani, belőni a gépeden.
Ahhoz sajna messze élün egymáshoz, hogy ezt megcsináljam Neked.
Írd meg majd egyszer légyszi magánban a jelenlegi
Z hajtásod adatait a gépen, és megpróbálok tanácsot adni neked, hogyan tudod valószínűleg
jobbá tenni minimális módosítással is.

ukcge40u

Egyébként nekem nincs szükségem sem hívőkre, sem templomra.
Én magam vagyok a megtestesült hitem, és a két kezem munkája a templomom.
Ennél kevesebbet nem kívánok még az ellenségemnek sem.
Azért létezem így, mert én így akarom.
Ennyire egyszerű.
Nem nehéz, csak kell hozzá csont nélküli önkritika, az indokolatlan szégyenérzet teljes mellőzése, és a bátorság ahhoz, hogy amit fixnek gondolsz, azt ki is merd nyilvánítani annak tudatában, hogy akármikor jöhet valaki, aki nálad nagyobb frankót mond.

Ha ez működik, akkor megy minden már magától, és az lehetsz, aki csak szeretnél.
Ez az ár.

bmejdz9nu

Így kellett volna írnod:

A Te vágyadat egy titkos un. T45-ös egységugratásos rezgetési teszttel tudnád megoldani, belőni a gépeden.
Ahhoz sajna messze élünk egymáshoz, hogy ezt megcsináljam Neked. ...  
Sajnos csak én tudok a szem mértékemmel neked a gépre egy Hz értéket mondani.
Aki hisz nekem az 20-30Hz-et is kaphat a gépére... aki nem szépeket ír nekem az csak 10-20Hz kap...
A Varsányi tavaly 10Hz-et kapott a gépére... de mostanában már csak 2Hz-et szoktam írni a masinájára... gondolom tudod miért :)
Szóval úgy vigyázz, mert én vagyok a CNC mérésügyi hivatal...[#nevetes1]  
Link: = Heinrich Hertz német fizikus életrajza.

bmejdz9nu

Nem neked vannak hívőid... félre értettél... Nekem sincsenek... :)

Maradjunk a tényeknél, számoknál, alátámasztott dolgoknál... Én még azt sem hiszem el amit látok.. csak ha meg teszteltem magam is...

kr97pwss2

Fv=kc*A
Az Fv a forgácsolóerő, a kc a fajlagos forgácsoló erő ami ha jól néztem A50-es anyagnál 4734N/mm2 és A pedig a forgácskeresztmetszet.
A=Fogásmélység*Előtolás  
Előtolás=1mm/sec * 1sec=1mm
A=5mm*1mm=5mm2
Fv=4734*5=23670N
Jó ez így?

HJózsi

Ez így szerintem esztergálásra jó, marásnál változó forgácskeresztmetszet, több él miatt még számolgatni kell.
A kiszámolt érték már így is előrevetíti T45 jóslatát a szemek keekedéséről ! ... [#wow1]
[#kacsint][#wave]

bmejdz9nu

Na menjünk tovább... Tibor nélkül...  
Sajnos Tibor nem partner a további és pontos számításokhoz...

Köszönet H.Józinak a #9863-ben tett "felfedezésért" dologért! Azaz a MoterSpec.txt-ben átírni az adatokat... ready :)

Számolás a jelenlegi gépemre: (VP CNC1)
Behelyettesítettem az adatokat a rajta lévő Bautz642-es motorral...(alap és csúcsnyom és inercia...)

Amit megadtam a szoftverben, mint elvárást ettől a mechanikától és motortól egy direkt hajtásban:

Erőszükséglet: 500N (azaz 50kp tolóerő)
Sebesség: 12méter/perc azaz 200mm/sec.
Áttétel: 1 azaz direkt hajtás
Mechanikai veszteségek: 0.9 azaz 10%...
Mozgatott tömeg: 30Kg
Súrlódási veszteségek 0,2 azaz 20% megy erre... (280W-os motorból = 56w van súrlódásra ami kicsit több mint a valóság)
Golyósorsó teljes hossz: 0.5méter (500mm)
Golyósorsó átmérő: 0.02m (20mm)
Golyósorsó emelkedés: 0.005m (5mm)
Golyósorsó tömeg: 7800Kg/m3 (acél)

Kupplung: 40x30mm-es 10mm-es furattal és alu. (egy Rotex van rajta és ekkora - alu...)

Gyorsulás: 30msec alatt
Lassulás: 30ms alatt
Munkaút: 320mm és ezt 1.63mp alatt kell megtennie.  
(ez a része elég fordított gondolkodású a proginak de mindegy...biztos a cél vezérli a motor választást a profiknak)

Nyomaték oldalról nézve a számítást az alapnyomaték majdnem passzol 0,72N-es a motor és a szükséglet csak 0.49Nm...
A csúcsnyomaték szükséglet mindössze: 2,45Nm pedig a motor 5,6Nm-is tudna...tehát a vezérlőtől kevesebb áram is már megfelel.
Ez jól jön a vezérlő max. áramának a meghatározásakor!!!

Pontosítsuk erre a motorra és hajtásra számításra:
A motor 0,13Nm/A-es adattal rendelkezik azaz a 2,45Nm-hez a vezérlőtől 18.85A szükséges.
Tehát a Gecko G340 a 20A-es max. tudásával is pont megfelelő azaz kiszolgálja a hajtás maximális nyomatékigényét.

Persze szépen lehet variálni az adatokat a progiban...
Játszadozni a terheléssel, gyorsítási elvárásokkal, áttétel változtatásokkal  
(áttételnél a szíjkerekek méretét és anyagát kell csak megadni... stb. a többit a prog számolja. (interciát is)

Persze lehet mondani, hogy ugyan már minek ez a nagy teljesítményű "280W-os" motor neked?
De látható, egy ilyen "teljesítményű" motor kell hogy tudja ezt az alapnyomatékot.
Azaz saját magát is kell gyorsítani (forgórészt)... (villanyszámla persze magasabb - mennyi is egy Kw/h villany ára? :)  
De pazarló mivoltomra és mentségemre teljes terheléssel, sebességgel nem használom folyamatosan...:)

De nem kellett áttétel csinálnom!!!  
Ezért van/lett jó sebesség és maradt erő, teljesítmény a maráshoz, ill. gyorsításhoz.
Nem kellett kompromisszumot kötnöm a szükséges erő igény miatt a sebesség rovására. (a gyorsítási érték is oké = többet a mechanika sajnos nem bír ki)

Ezeket az értékeket bírja folyamatosan a gyakorlati tesztek alapján a 30Kg-os mozgatott tömeggel:
200mm/secre 30ms alatt (ez az érték van a számításban is)
100mm/secre 15ms alatt
50mm/secre 7,5ms alatt
25mm/secre 3,75ms alatt
10mm/secre 1,5ms alatt  
Ezek nem rossz adatok... szerintem.

Sőt ha még kellene sebesség a mostani 200mm/sec felett az is menne...
Azaz a példában csak max. 2400rpm-el forog a motor! (lehet pl. 3000rpm-el is... és akkor 250mm=/sec lenne a végsebesség...)

A másik szempont, hogy ilyen motort tudtam csak venni... sajnos nem a "boltban" hanem a bolhapiacon :)
De mint látható... kb. jól van méretezve a gépem...

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/VP_CNC_V1/Calculation/500N_30ms.jpg" border=0>

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/VP_CNC_V1/" TARGET=_fnew>Hogy melyik gépről van szó?... aki nem tudná itt vannak a képek és videók, teszt videók róla...

A képen még a 400W-os SanyoDenki motor van (rövid ideig volt rajta)
"Belém dumálta Valaki"(!) hogy direkt hajtáshoz kicsi lesz a gépemhez a Bautz642 ... én hüle meg elhittem ezt Valakinek... ezért is jó tudni számolni megtanulni!
De a tesztvideók is a Bautz642-es motorral voltak/vannak...

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/VP_CNC_V1/KOMPLETT_TESZT/P1280333.JPG" border=0>

HJózsi

Ki kellene mérni a mechanikát, mekkora előtolóerővel lehet terhelni... Pl. meghatározol egy határkihajlást mint max. ...  A híd közepén vízszintesen egy rugós erőmérő, híd végére erősített mérőóra állvány, az óra a híd közepén mér ... szóval ki lehet alakítani egy mérő elrendezést aztán óvatosan növelni a húzóerőt ...
A horgászboltokban van ami 50kp-t is tud ...
Aztán lehet játszani a méretező progival meg a dinamikával ... ;)

HJózsi

Azt sajnálom a progival kapcsolatban, hogy nem lehet elmenteni az adatokat, mindíg be kel újra kalapálni ... :(

bmejdz9nu

Van itthon ilyen "kampós" 50Kp-os ilyen mérőm.
de tudod azaz én tudom (tudtam), hogy oké... most már számolva is...
Igazából jó lenne... de magamnak már a gépem sokszor bizonyított... tehát további méréseket nem tartok szükségesnek...
Volt rengeteg mérés....teszt....https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/VP_CNC_V1/Videok/Z-tengely/P1170145.wmv" TARGET=_fnew>Talán ez volt a legjópofább :)) Z-teszt... Encoder hibajelmérés és mérőórák is voltak rajt...

Egyébként a "gyorsan mozgó" erőt ezzel nem lehetne...
De ott a képlet az erő meghatározásához a kéletek és számítások topiban #2-es.
A max "tolóerőt" pedig a vezérlő árama ill. ill a motor Nm/A adata adja és persze a golyóorsó emelkedése.
... és ehhez - azaz a kívánt erőhöz - a mechanikát is jól azaz megfelelően kell megcsinálni... hogy kibírja...

bmejdz9nu

Txt-be beírod a motort... ahogy írtad...
Ja a belekalapálás... belejössz... nekem már egy perc alatt megy egy restore :) 10 perc egy új számolás... ne csukd be amíg kell =you save time :)

svejk

H.Józsi!
Szerintem menne ez neked is.
Ne várjuk mindig Tibor45 sültgalambját, neki sincs korlátlan szabadideje.
Az előbb rákerestem, sok irodalom van a NET-en is, a Google szerint az első pl. http://www.uni-miskolc.hu/~wwwfemsz/forg1.htm" TARGET=_fnew>ez.

bmejdz9nu

http://sgforum.hu/listazas.php3?azonosito=hobbycnc&id=1131090712" TARGET=_fnew>Ez nem annyira szervó téma... talán itt kellene... vagy?

bmejdz9nu

Ez egy kicsit szervós téma... beteszem a jelenlegi áttétel gyűjteményemet...
Mert sokan az gondolják, hogy azért direkt hajtásos a gépem és a "felfogásom" mert nem tudom miről van szó...:)
Ezek mind Planetary Drive-ok... az iparban most ezek a "divatosak"...

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/4.forgato%20tengely%20es%20HarmonicDrive/PlanetDrive/PlanetaryDrive_01.jpg" border=0>

000000000

"Sajnos Tibor nem partner a további és pontos számításokhoz... "
te ......, ........,  ........., .........,...........,..........Varsányi !!!!!!!!!!!
Ez volt csak az elmúlt hét alatt a TÍZEZREDIK csúsztatásod, HAZUGSÁGOD!!!!!!:)
Megnap kérdeztem tőled valamita a forgácsolási példám kapcsán...
Mennyi a P? Hol vannak 2, 3, 4, 5....400 mm/s-os példa megmunkálási videók
a cvncéddel?
Most látom megint a hencegő, pénzköltő legújabb sületlenségeidről a képet a #9917-ben.:))

Mivel megint időzavarban vagyok, csak sajna be-be nézni tudok ide.  
HJózsi ha van időd, légyszi írd már be VP 2 éve ismételgetett
sorainak utolsó adatát  (400mm/secre 60ms alatt)
géptömeggel együtt direktbe jó kis dundi 5-ös emelkedésű golyósorsóval,
ami először volt neki, milyen eredmény hoz ki a programja?
A 9826-ban én csak a motorra (semmi orsó,...stb. ~1052W-ot számoltam)

Had szembesüljön már milliomodszor a szakmai baromságaival, és végre
hagyja már a Fórumot értelmes dolgokkal foglalkozni, ne egy "pojáca"
0 szakmai tartalmú hencegéseit kelljen olvasni 3 éve!!!!!:)))))))[#nyes]

Mellesleg Péterkém egy napja kaptál egy házifeladatot tőlem,
igyekezzél már vele...:)
Mennyi a forgácsolás P-je, különös tekintettel a  B.) verzióra,
hiszen általad már tudjuk::"gyakorlatiasabb... pl. sebességre...
nem akarnak a hobbysták 10/mm-sec-et... picit többet akarnak:)..."
Nosza gyerünk, hajrá!:))
Mellesleg látjátok emberek, még saccolni sem mer a "szervó TesztKirályunk",
ennyit bármiféle szakmaiságról az ő esetében.[#nyes]
Tehát gyerünk, gyerünk, tesztvideókat, és P eredményt vár tőled
a Fórum a #9858-ra! Ha végre lesz egy kijózanító igazi, helyes eredmény egyszer,
utána majd kiszámoljuk, mennyi ehhez szükséges szervomellékhajtás teljesítménye.
Már mindenki mindent értene, hiszen egy hete próbáltam elkezdeni
konkrét levezetésekkel, egyszerű számpéldát bemutatva a tévhitekre rámutatva
A történet többi részét ismeritek, ott tartunk 1 illető miatt, ahol.:(((((