Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Tibikém NE csökkents utólag(!) azt az 1000N-t :) ... amire a számításod volt a PDF-ben!

Vagy írd azt... oké... elszámoltam magamat... és számoljuk újra... akár lépésről-lépésre...

De ha lehetséges akkor inkább induljunk ki a motor alapnyomatékából... azaz a nyomatékszükségletből... jobb lenne... kézzelfoghatóbb a hobbystáknak...  
Mert ezt az adatot általában tudja a motorjáról mindenki...
Ha lehetséges egy olyan hajtást számolj... ami gyakorlatiasabb... pl. sebességre... nem akarnak a hobbysták 10/mm-sec-et... picit többet akarnak:)
Lehet áttétel is... nem számít ez... engem nem érdekel... mást viszont lehet, hogy igen.

Gyerünk! Tedd meg! ... és minden a helyére kerül... töröljük az egész múltat! (mintha nem is lett volna)
De ez csak akkor lehetséges ha beismered, hogy tévedtél... és számolsz újat. (a körítést sem kell hozzá megírnod)  

Védelmedre:
Ha nem teljesítmény oldalról akartad volna bizonyítani, hogy egy 20W-os mire (azaz mire nem) elég... szerintem nem tévedtél volna ekkorát.
Tudom, hogy takarékos ember vagy... de egy kicsit minimalista is... ezért is volt ez...

Addig hiába minden elterelő (had)művelet részedről ... sajnos.  
Sem Newton történelemmel sem hasrapacsival :) Persze ezek szép dolgok... Legyenek csak a tények és számok.

HJózsi

A MoterSpec.txt-t és a MoterSpec.xls-t úgy látom lehet bővíteni tehát DC motor adatokat beírva azokkal is tud számolni...

bmejdz9nu

Hűha! Tényleg! Köszi! Na akkor ez is jó lesz mindenre... így már...

Lehet találni az AC-k között is olyat ami nagyon hasonlít egy-egy DC-re...
Vagy inerciára vagy nyomatékra...de így felvehetünk bármit a listára... ez jó...

http://www.copperhillmedia.com/VisualSizer/index.html" TARGET=_fnew>Ez volt az a program (anno) amit letöltöttünk... és én megvettem hozzá PDF-et....
De bonyolultnak találtuk... aztán feledésbe merült... Ez a Rockwell progija ember azaz "hobysta-barátibb"  :)

000000000

"Tibikém ne csökkents utólag(!) azt az 1000N-t :) ... amire a
számításod volt a PDF-ben!"

Petikém! Eszembe sincs csökkenteni, hiszen még a te éppen most aktuális
akármilyen ablakos játékméretező progid is azt hozta ki, amit én ott kiszámoltam,
ezt le is írtad a #9839-ben:
"Egyébként a többi adat alátámasztja Tibor számolását, pl. a gyorsításhoz:
0.71W kell...(1W-ot számolt)  Mozgatáshoz 11.93W... (10W-ot számolt).."
Akkor meg miről beszélsz, fröcsögsz itt egy hete?????
Életedben tehát ekkor volt 1 nanoszekundum ideig egy felvilágosodási
korszakod, amikor műszakilag igazat, korrekt dolgot mondtál vissza, egy
csilivili ablakból el tudtál olvasni 3-4 karaktert.
Nagy szellemi teljesítmény volt, garatulálok. [#nyes]

No de visszatérve a forgácsolási házi feladat példámhoz, hiszen ebből
megint mindenki nagyon sokat tanulhat majd, és ez a lényeg!
Tehát Varsányi a Fórum Fő Eszeként azt mondja, neki kevés az adott
feladatban a 60-as előtolás, mert az ő aluvázas, ragasztott-sokcsavaros,
hézagolólemezes, direkthajtású, hatalmas előtoló motoros (400W),
szédületes levegőszántási képességű etalon Hobby CNC-jének
meg sem kottyan a #9858-as marási példa. Így tehát ugye ahogyan írja
az előbb VP idézet:"gyakorlatiasabb... pl. sebességre... nem akarnak a hobbysták
10/mm-sec-et... picit többet akarnak:)..." a Hobbysta bátor, és sokat akar.
Hát igen, a Varsányi fél Hobbysta rendkívül nagy tudású, keni vágja
a gépgyártástechnológia forgácsolás elméletét, 15 éves kora óta tekergeti
a hagyományos szerszámgépeket!:))))))  Ja és még egere is van, e-bay függő.

Oké, a Hobbysta álma teljesül. Legyen akkor most itt a marási példámban
egy olyan B.) Varsányi kívánságműsor része a feladatnak, hogy mekkora a
szükséges maró teljesítmény, ha már 600-asra növeljük az előtolást?:))))))))

Mellesleg dobjál már fel egy teszt videót nekünk egy laza csukló mozdulattal
erről a pusztán 60-as előtolású példa feladatot megvalósító forgácsolásról a CNC-del,
utána pedig, hiszen ez semmi volt idáig, jöhet az 10, 20, ....., 400 mm/s
os forgácsolási verzió!:))))))))))))))  [#nyes] [#nyes] [#nyes]  
Várjuk nagy szeretettel mind a számszerű adatokat, mind a vidiket!:)
De vigyázz, párszor azért olvasd végig a gyakorlati példám technológiai adatait,
ott forgácsolunk kőkeményen, nem kapirgálunk!!!!
Be tudsz fogni egyáltalán egy 20 mm-es hosszlyukmarót a cncédbe? [#nyes]

HJózsi

Elég a MoterSpec.txt-ben! Folytatod, pl.  

E240= ElectroCraft;   48V;   4700 ;   100;   0.22 ;   1.7 ;   0.0000268;

Sajnos nem tudom jók-e az adatok..., ezzel 3-as áttételnél jó már az E240... 1000N-ra stb ...
Persze ez nem a jobb mocik közül való ... A Yaskawa Minertia motorokat gondoltam még betenni, de az OZ In ... szóval most nem érek rá átszámolni...
Mindenesetre működik, lehet valós motoradatokkal kiegészíteni és próbálgatni ...

bmejdz9nu

1. "Akármilyen ablakos játékméretező progid" = http://www.rockwellautomation.hu/" TARGET=_fnew>www.rockwellautomation.hu vagy http://www.rockwellautomation.com/" TARGET=_fnew>www.rockwellautomation.com
Ezzel a dumával most ne égesd magad... piacvezető ebben a szegmensben a világban... (a profik világában :)

2. "Akkor meg miről beszélsz, fröcsögsz itt egy hete?????"  = A nyomaték igényt rontottad el... mert azt hitted a a fordulatszámmal arányos a motor leadott teljesítménye.

3. "T45 féle: szokásos ködösítés a tények helyett"
=
Addig hiába minden elterelő (had)művelet részedről ... sajnos.

Ird azt... oké... elszámoltam magamat... és számoljuk újra... akár lépésről-lépésre...
Legyenek csak a tények és számok...
Gyerünk! Tedd meg! ... és minden a helyére kerül... töröljük az egész múltat! (mintha nem is lett volna)
De ez csak akkor lehetséges ha beismered, hogy tévedtél... és számolsz újat. (a körítést sem kell hozzá megírnod)

De ha lehetséges akkor inkább induljunk ki a motor alapnyomatékából... azaz a nyomatékszükségletből... jobb lenne... kézzelfoghatóbb a hobbystáknak...
Mert ezt az adatot általában tudja a motorjáról mindenki...
Ha lehetséges egy olyan hajtást számolj... ami gyakorlatiasabb... pl. sebességre... nem akarnak a hobbysták 10/mm-sec-et... picit többet akarnak:)
Lehet áttétel is... nem számít ez... engem nem érdekel... mást viszont lehet, hogy igen.  

Utána számolhatnánk a függőleges mozgáshoz szükséges dolgokat... ez érdekes lehet a hobbystának...mert általában Z-t is csinál :)

Tedd túl magad rajta... csak az hibázik aki csinál valamit...

bmejdz9nu

Elvesztetted az E240 adatlapot? Vagy nem erről az E240-ről van szó? azon belül ha jól tudom a C verzió.  
(A magasabb azaz C feszültségű változatból vannak közkézen nagyobb mennyiségek...)

Látható, hogy 0,205Nm... Beteszem a kivonatot a pdf-ből... hogy könnyebb legyen számolnod... betenned a progiba.

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/CNC%20vezerles%20-%20szervoval/ElectroCraft_E240_Motor/E240-C_mod.jpg" TARGET=_fnew>Electrocraft 240C ::: Jpg... katalógus 5. oldal.

Converter: http://www.linengineering.com/flash/Calculator.swf

HJózsi

Látom a G240-es adatait nézed ... az E240-ből nincs A,B C

HJózsi

http://cnctar.hobbycnc.hu/HJozsi/ElectroCraft_E240/E240_G240_G242_electrocraft.jpg" border=0>
Az első oszlop az E240 ...  

HJózsi

Péter azért a saját tévedésedet ne told át másra! ...  2-es pont ... Azt Te hitted! ...  

000000000

Hát ez nem igaz édesapám.....:)))
Arról meséljél már, hogy álsz a kért acél forgácsolási teszt videókkal? Mennyi a Watt???
Elérted már a 3 mm/s-os előtolást, vagy mi a helyzet?:)
Ugye mennyivel nehezebb értelmes, valami szakmai tartalommal is bíró videót készíteni,
mint fröcsögni a semmiről még most is? [#nyes]

000000000

de baszott unalmas már ez a viz gereblyézés!:)))mint az ovodában!%:)))

000000000

Szevasz koma!
Te is mutathatsz egy a példámban szereplő acél
forgácsolási videót nekünk a gépeddel, azt már
tudjuk, fa relief marásban jó vagy!:)
Vagy téged nem érdekel, hány vattal forgácsolod
a fádat?:) Lehet, életed legfontosabb kérdése pedig ez!:)

svejk

H.Józsi!
http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/ElectroCraft/electrocraft%20E240.pdf" TARGET=_fnew>Ezeket az adatokat írdd be az E240-hez, ezekkel kimérés alapján is egyezik.

000000000

szia cimborám!sajnos erre még várnod kell,mert engem az acél csak mint gép alkatrész,vagy mint megmunkálo szerszám érdekel!:)))én a gépemet,speciálisan fához méreteztem,és pár apro hibáktol eltekintve,elég stabilan működik!:)igaz fogos a kérdésed,mert épp gépet készűlök épiteni (fához)és bizony itt már szeretnék méretezni,és lesz egy apro modositásom,hogy szakitok a léptecsel és szervosra szeretném épiteni!:)))sajnos a partalan viták miatt el vagyok bizonytalanodva!:)))mert a fa hiába egy puha anyag a fémmel szemben,de tud meglepetést okozni szép számmal!:)))elég egy sunyi görcs,ami tudjuk keménységben többszöröse a saját anyagának,és ha alulméretezem a mocit,akkor jönnek a gondok,de ha fölűl,akkor meg magass lesz a villanyszámlám!:)))