Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

fs9s63xkf

Ez a 23W-os SD szervó görbéje:

http://t2cnc.hu/images/DCkicsi.jpg" border=0>

http://t2cnc.hu/images/DC.jpg" TARGET=_fnew>Nagyobb kép!

Három fontos görbét látunk:
1. Instantaneous-operation domain
2. Repeated-operation domain
3. Continuous-operation domain

1. Az a csúcsnyomaték, gyorsításokhoz használható...
2. Az ismétlődő mozgások, mint ami a CNC technikában is gyakran előfordul...
3. Folyamatos, megállás nélküli terheléshez tartozik...

A legfontosabb itt nekünk a 2. görbe!! Ez minden DC, AC szervóra igaz, ahogy csökken a fordulatszám, egyre nagyobb nyomatékot tudunk belőle kivarázsolni!
Így aztán ha megnézzük ezt a konkrét ábrát mindjárt látszik hogy 300rpm-nél is ki tudunk belőle nyerni 0.32Nm-t!!!!!!!!!  
Mellesleg ez kb. 10W és csak az 50%-os hatásfok miatt kell a 20W-os motor :) És miért van az 50%-os hatásfok, mit írt Tibor45? Ezt: "...nagyon rossz hatásfokú áttételt, súrlódásokra egyéb veszteségekre..."

Mellesleg egy nagyon hasonló képet linkelt be Egyújabbgépépítő a #9574-es hozzászólásban, csak azon valahogy átsiklottunk!

bmejdz9nu

Egyébként ma olyat találtam ki amitől hátast dobja megát valaki :)

A Kami gépemre a 400W-os SanyoDenki motorokat felteszem direkthajtásra!

Gyakorlatilag 20-as bels. átm csapágyak és tengely van benne... azaz...
Szétszedem (encoder levesz) bele esztergálok minkét felébe egy-egy 18-as anyagot... hátulra visszakerül a kézitekerő... elöl kupplung...
Végül is nem hosszú ez a motor... alkalmas... méretileg...
Nem lesz nehezzebb kézzel tekerni ha a tartóáramot kikapcsolom azaz a vezérlőt...

Erőre is több mint okénak tűnik a feladathoz... a Kami direkthajtáshoz...
Alapnyomaték: 1,7Nm az orsó 3mm-es emelkedésű...(1,7Nmx6,28/0.003m) = 3558N azaz 355kp tolóerő...(7 zsák cement erő :)
Legyen a max sebesség: 60mm/sec azaz 10mp alatt tolja az asztalt egyik végről a másikra...
Szükséges fordulat a motortól: 60mm/sec sebességnél a 3mm-es orsón = 20ford/mp (azaz 1200rpm)
Ehhez egy 48V-os táp kell... nem több nehogy rohangáljon :) Kb. max. 6A-t kell biztosítani hogy az alapnyometék fölé nem nejen...
Ezt a leírása szerint forgás nélkül is bírja(stall armature current = 6A)
De ekkora erő nem is kellhet a mozgatáshoz... sőt ha késöbb 5mm em. golyóorsóra cserélem még akkor is meglesz az erő...(3-as nincs a piacon és a 2-es nagyon drága:)

Tudom kicsit luxus erre "elhasználni" ilyen motorokat... de olcsóbb mint egy előtolómotor és szervós is lesz tőle :) Léptetőmotorom meg úgysincs... de azt kikapcsolva is nehéz tekerni, kézzel...= nem ok.

Később...
Meg arra is gondoltam... mível ezek a gépeknek kb. 0.2mm a holtjátéka... ezt ki lehetne "szedni" egy kis áramkörrrel azaz a DIR jel változására... "bedob" pár step jelet... kottyanásnyit...

Vad ötletek ...:)

s7manbs8

Köszönöm, így lehet tanulmányozni pontosan, akár integrálhajuk is a görbe alatti terület, ha valakinek ahhoz van kedve.

bmejdz9nu

Kisérletezz... csinálj tesztpadot... különbözű motorokkal... áttételekkel....
https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/CNC%20vezerles%20-%20szervoval/Motorok/" TARGET=_fnew>Ennyi DC szervó morom volt a tesztekhez...nézd meg a kiállítást :)

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/CNC%20vezerles%20-%20szervoval/Motorok/P1300547_small.jpg" border=0>

D.Laci

Amugy a kép alat apró betű... :)

s7manbs8

Na most én is sárga vagyok.

bmejdz9nu

"Ez minden DC, AC szervóra igaz"... pl. TECO AC motor is ilyen... most nem tudom megnézni nem vagyok otthon... de valami mást láttam...

Kb. ez van/lesz a gépkönyvben a pl. 100W-os motorhoz:
Ez elég egyértelmű... mit merre hogyan... és melegszik is az értékeken felül... azaz kivül!

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/CNC%20vezerles%20-%20szervoval/100W.jpg" border=0>

Belefárdtam...sajnos...

Tudom és láttam a kb. 100W-os motorrokkal már nagyon szépen mennek az általatok gyártott  gépek (egy 5-ös orsó direkthajtással)
A vezérlőt meg meg sem merem írni... azaz mi hajtja...:))

Dobja már valaki össze... pl. te :) azt a T45-ös számolt mintamechanikát!!! Olyan aki azt mondja működik! (Én nem mondom:)
Azt vége... Én adom a motort! Legyen 11W vagy 23W-os SanyoDenki! Vagy 30W-os Yaskawa? Küldjem?
Csináld meg...:) Ti is szeretitek az áttételet... ebben értünk egyet :)

Egyébként egy kocsi központzárjában a motort nézzük...
Akkora mint egy... egy körömnyi! ... és egy pillanatra akkor erőre képes hogy csak na...
Ne de azt csiki-csukizni egész nap :) azaz nem folyamatos üzem...

bmejdz9nu

Volt ennél azért több is... csak nem egy időben... meg soféle vezérlőteszt...

fs9s63xkf

Ha végre sikerül szerezni ÚJ!!! kis méretű szervót és lesz rá egy kis időm akkor tuti megcsinálom :)
Sajnos mostanában nem lesz rá időm, csak február környékén...

Azt hogy a görbékről miért marad le mindenkinél a "2." görbe azt nem tudom!

bmejdz9nu

Komolyan írtam küldök motort a tesztpadhoz! Vannak ilyesmik... itthon... Persze ezek a "miniket" 1mm-es em. pici Z-hez vettem...

s7manbs8

Tibor biztosa nagy rajongója Newtonnak, ami valljuk be érthető is, az írottak alapján. Azonkívül van itt két mondat.

"A második törvény szerint egy tárgy gyorsulása (azaz változó sebessége) egyenlő az erő és a tárgy tömegének a hányadosával. E két első törvényhez Newton hozzáadott egy harmadikat, a híres harmadik mozgástörvényét, (mely kimondja, hogy minden hatásnak – azaz fizikai erőnek – van egy vele egyenlő és ellentétes irányú ellenhatása), amely a newtoni törvények legismertebbike: az egyetemes vonzástörvény."

ami a CNC-gépeknél szervós vezérlésnél is fontos.
Az első az erő, gyorsulás, tömeg összefüggésének törvénye (forgatónyomaték, szöggyorsulás, tehetetlenségi nyomaték).
A másik pedig a hatás-ellenhatás, amit a gépeden is észlelsz, ahogy a tengelyen gyorsul a mozgatott tömeg, úgy visszafele az asztal is, amin a gép van.

ukcge40u

Azért, mert otthonra egy ballagós alapgépnek jó lesz. Vagyok annyira jó szakember, hogy tudom magamról, nekem sem sikerül mindig komolyat csinálni.
Megcsinál ez nekem idővel minden sokkal komolyabbat is, mert képes lesz rá. Nekem meg lesz rá időm..., mert most nem sok van.

Szalai György

Érdekes, hogy éppen a körmarást hoztad példának a dinamikával kapcsolatban. Én azt pont nem hoztam volna.
Az egyenes vonalú egyenletes sebességű síkmarás után ahhoz kell legkevésbé a dinamika.
A körmarás mindkét axison, egyszerű szinusz hullám szerinti sebesség változást igényel.
Abban aztán nincsen egyetlen hirtelen indulás, megállás, irányváltás sem, amihez dinamika kéne. Biztosan több kört martál mint én, láthattad. Péter is tudja, azért mutat ilyet. Nincsen túlszaladás, mint a szögletes marásnál.

Szalai György

Sajnos, mint a világban általában, úgy a CNC-ben is, minden mindennel összefügg.
A nagy (40kg) mozgatott tömeg rángatása, ugyan akkora ellenhatást vált ki a géptestben, amit az  kénytelen elviselni, amíg csak bírja. Ha már nem bírja, akkor szétszakad, vagy elgörbül. Amikor a szilárdság növelése érdekében a mozgó alkatrészeket is tömör anyagból készítetted és acél csavarokkal jól megerősítetted, akkor tanultam meg tőled, hogy azt nem szabad. Nem a géptest gyenge, hanem a mozgó tömeg nagy.
Ha volna alumínium bányád, készíthetnél tíz tonnás gépet, de ha abból hat tonnát gyorsítanál, 400mm/sec-re 60ms alatt, akkor megint csak szétesne a négy tonnás géptest.
Igen elméletben minden egyszerű, ezért ott még könnyű változtatni az elképzeléseken. De ha már az elmélet is hibás, akkor abból még nehezebb jól működő gyakorlatot kihozni.
Sajnos, abban is igazad van, hogy semmi sem ideális. Ha neked ez a gép megfelel, így ahogy van, akkor neked ez a lehető legjobb. Csak azt mondom, majdnem ugyanezekkel az alkatrészekkel talán lehetne többszörösen jobb is. De hát akkor neked minek.

bmejdz9nu

Tömör anyag + so-sok csavar + fémragasztás! Így legerősebb és rezonancia biztosabb!
És jól átgondolni! Írok egy példát... de talán a mechanikai ötletekben kellene...

Először is minden gép erősségét és rezonancia biztonságát nagyban a Z határozza meg!
Tehát ha hosszú és általában "lent" dolgozik a gép akkor egy hosszú "karon" van a marómotor = rezonanciaveszély! (vagy tonnás szerkezet:)

Erre három jó megoldás van: (szerintem már a 100mm-es Z is igen nagy átfogás! - ezt gyakorlatból mondom!)

1. Gondoljunk a BF20-ra vagy Kami gépre... ott is kicsi a Z de lehet a fej magasságot állítani!

2. Ahogy a gépemnél van... 100mm Z és emelhető a híd +100mm, hogyha kellene nagy satu vagy forgató miatt...

3. A profi gépeken... a Z fix és az asztalt lehet süllyeszteni... a célhoz...

Mind a 3 megoldás jó! Mert ugyebár gyakorlatilag nekünk már 50mm Z is elég lenne... mert a szerszámok ennél mélyebbre úgysem tudnak az anyagban...

Tehát a legjobb (lenne) egy kis mozgású Z tengely és süllyeszthető asztal vagy emelhető híd!

Érdemes ezen elgondolkodni... Ezen áll vagy bukik el a legtöbb gép!