Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

svejk

Ugyan Tibor45!
Rajtad kívűl ugysem fogja senki kiszámolni..
Vagy nem tudja vagy nem akarja...
Talán Szalai György egyszer belevetett magát, még talán valami excel progit is fabrikált...

Úgy hogy ne kéresd magad inkább számold ki Te.

ukcge40u

Ez nem vízgereblyézés, hanem a fingnak a masnival való feldíszítése. Egyébként ugyanannyit ér.
Úszni már nagyobb poén a gereblyével, bevállalja valaki? :)

bmejdz9nu

A #9856-es hozzászólásodra gondolsz? Tibort kérd meg hogy erősítse meg.... szerintem nem fogja!
... hogy egy 20W-os DC szervó motor alapnyomatéka 0,28Nm???

bmejdz9nu

Megtanulunk számolni és méretezni... Tiborral vagy Tibor nélkül... erről szól a történet...
Nem tudom még, hogy Tibor partner ehhez vagy sem...  

Azaz bármi áron azaz bármivel(!) el akarja terelni a dolgot mert volt egy hiba a számítási példájában...
Ez egy "fedőhadművelet" részéről... hogy is mondják ezt nálunk? félrebeszélés? :)
Pl. Newton élete c. előadás... ami szép és jó... oldalt betöltő ... de ...

ukcge40u

A fa nem puha anyag forgácsoláskor!
Tessék úgy kezelni, mint egy rozsdamentes, szívós anyagot. :) onnan lehet játszani felfelé mind tolásban, mind fogásmélységben.
Én már csak tudom...

ukcge40u

Tibor nélkül nem kellene...
Ez a Te történeted,és arról szól, amit már neked leírtam,és remélem, hogy megjegyezted.

Aki terel az te is ugyanúgy vagy, mint akire ráfogod.
Nem akarok veled bajuszt akasztani, de pár dolgot át kellene mókolnod magadban.
Egyébként azóta várlak a topicomba, hogy az általad észrevett kommentálni való dolgokat kommentáld.
Gyere nyugodtan, jó házigazda szoktam lenni...

bmejdz9nu

[#smile] Ne félj a villanyszámlástól! Egy jó DC szervómotor csak a terhelésre(kor) vesz fel áramot... arányosan...
Pl. egy 1Kw-os mocit is lehet mozgatni pl. egy gomb vagy ceruza elemről... ill egy 5A-es vezérlővel... max nyomatéka azaz ereje nem lesz..

bmejdz9nu

Én (még) nem martam fát soha... igazad lehet... hiszen mindenki keményfém szerszámokat használ hozzá... azaz nem HSS-t....

bmejdz9nu

Templom sincs hívők nélkül ! = hinni kell ez fontos = ez több ezer éve így szokás.

Nem merek a topikodba írni mert aztán kapok fejmosást:) Azt pedig itt is több mint elég :) Ugye érted ? :)

000000000

Én megvárnám néhány itteni szakinak a számolási vagy saccolási eredményét, a Varsányiét különösképpen, hiszen ebből végképp kiderül az, mennyi is 1000N és 10 mm/s  a gyakorlatban forgácsoláskor.
Mellesleg Te mire gondolsz, mennyire saccolod a  
forgácsolási példám P-jét?:)
Egyáltalán mire méretezed te a szervódat,
step hajtásodat, ha nem tudod az igazi előtolási erőt egy adott forgácsolásnál?:) Én ezt nem értem....
Nálam itt kezdődik a dolog, fölöslgesen
nem vetetek meg 1 KW-os toroid trafós tápot senkivel 3 diónyi méretű léptecses hajtáshoz, ha elég
50 W-os is. De azért sem, mert pl. kiveri a biztit bekapcsoláskor.:)

000000000

Videó? Mennyi Watt a forgácsolás?

000000000

pedig nem hálátlan a fa,és érdemes volna egyszer kiprobálnod,igaz ez kicsit poros tevékenység,de én imádom megmunkálni!:)))

bmejdz9nu

Na már 50W-nál járunk... alakulunk :)  
Igy tovább Tibikém... még kell +50W aztán .... = 100W-ig... (a 20W-ról.)
Jól csinálod!!! Hajrá!!! Meglesz... a 100W-al már oké... = egyetértés részemről! ... mert nem vagyok szőrszál hasogató típus... de egy nagyságrendi hiba már feltűnik :)

Szalai György

Igazad van „Egy jó DC szervómotor csak a terhelésre(kor) vesz fel áramot...”
Egy vasas forgórészű motornak azért eléggé jelentős terhelés a saját forgórésze is.
Próbáld csak meg vagy fél órán keresztül, meredek rámpás irányváltásokkal, rövid útszakaszon gyorsítani-lassítani, akár tengelyterhelés nélkül. Közben mérd meg, mennyi áramot vesz fel a tápból. Ha azt megszorzod a tápfeszültséggel és az eltelt idővel, megkapod, hogy mennyi munkát végzett, csak azért, hogy dinamikusan mozogjon.
Az biztos, hogy egy nagyobb forgórész átmérőjű és tömegű motor, kevesebbet fog zabálni, mint egy nagyobb.
Ez nem számolás hanem kísérlet, nem elv hanem gyakorlat.

Szalai György

Az biztos, hogy egy nagyobb forgórész átmérőjű és tömegű motor, többet fog zabálni, mint egy kisebb.
Persze.