Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Tudod vannak pl. Ac szervóknál különböző pólus számokkal tekert motorok...(mint hagyományos asszinkron motoroknál)
pl. Yaskawa... csak példa. (nem veszem elő a katalógust most ezért)

"200W-os" motor választék:
Motor 1: 3000rpm és 1Nm
Motor 2: 1500rpm és 2Nm
Motor 3: 1000rpm és 3Nm

... és ez az elv... DC-ben is megvan - ha nem is ennyire... tehát kisebb üzemi fordulatút kell beszerezni = átáttell = hiba nékül.
SanyoDenki = csak 2500rpm de 1,6Nm... másik motor 4000rpm de csak 1,2Nm.... mindegyik "400W"-os...

svejk

Már számtalanszor bebizonyosodott hogy a autós példák nagyon roszak...
Úgy általában rosszak a példák mert mások a körülmények.  
Ezért lennének jobbak a más hajtásssal felszerelt, azonos mechanikák összehasonlítása.
Én nem nagyon állok le vitatkozni, mert kevés az elméleti tudásom.
De elég sokat kísérleteztem, és azt tapasztaltam bizony, hogy egy szervokörbe kötött(meg egyébként is) motor nyomatéka a felvett/bepumpált áramtól függ, és ez meg van adva mennyi lehet maximálisan.
Ezt átlépni lehet de nem folyamatosan.
A fentiekből adódik hogy a max. nyomaték minden fordulaton és álló helyzetben is csak ez az áramerősségtől függő lehet.
Mint írtam sokkal célszerűbb lett volna ebből az adatból kiindulni, talán jobban is van ez az adat dokumentálva, és könnyen mérhető is a nyomatéka a motornak a léptetőékhez hasonlóan.
Volt ott még valami a hatásfokkal is, azt sem lehet %-os fix értékre venni, hiszen egy surlódó mechanikának van egy adott ellenállása melyhez kell egy adott nyomaték - ha úgy tetszik teljesítnény - a legyőzésére.
Ez akkor is ugyanannyi ha 500 W-os motort rakunk rá és akkor is ha 20 W-osat. csak az előző esetben ez veszteség százalékban sokkal kevesebb.
Kár hogy ki lett törörlve minden, egyszer ráérő időmben lehet megpróbáltam volna erről a nyomaték oldalról megközelíteni a kérdést.

bmejdz9nu

Ezaz... jobb felül méretezni mint alá! .... egy hobbystának!  
Persze 20W-t (2W) már tudod sok mindenre elég egy bizonyos törölt számításból:)  
Csak arra nem, hogy megmozduljon a mechanika :) És ha valaki komolyan vette? Volt kedve nincs kedve... utána... ez a baj...

bmejdz9nu

"Vagy, hogy a Watt a fordulatszámtól függ"...  
Kimoderáltattad a beírásodat = azt kell feltételeznem, hogy nem tudtad.
A SzervóKirály is erre számított... sajnos sokan nem is tudták... azt hitték állandó mint a nyomaték...

Marógépet csinálsz? Na az jó! Geckót ne vegyél!  
Tudok nagyon olcsón, nagyon nagy hibatárolóval vezérlőt!  
Igaz csak "pár amperes" a kicsike... de nagyon olcsó... mert spóroljunk... tudjuk már 20W (azaz 2W) már sok mindenre elég :)

000000000

Ez érdekes én meg inkább többszörösen túlméretezek. Más-más oldalról közelítjük meg a dolgokat.

x4rhew5r3

Látom nem lehet téged kizökkenteni ebből a 20W-2W bűvkörból. Már nem tudom hogyan mondjam. Ha igazad lenne, akkor a motor el sem indulna. Ha 0 fordulat akkor 0W? Vagy hagy van ez?::))

svejk

Az előbbit visszaolvasva úgy tűnik mint ha Tibor45-öt bántanám, pedig nem az a szándékom, sokkal inkább az, hogy H.Józsi vagy bárki más ne legyen rest megnyitni a Képletek és sszámolások topicot, vagy előkeresni az egyetemi jegyzeteket, és nem pedig egy más által elvégzett számítást csak helyeselgetni.
Mert azt nagyon könnyű....

svejk

És ami a legfontosabb, hogy senkinek ne vegye el a kedvét az itt leírtak, higyétek el nem olyan nagy kunszt a szervo használata...
Ma már árban is versenyképes egy komolyabb léptetővel.
Na és mi van ha nem sikerül elsőre? Faragtok, hozzá egy áttételt, vagy netalán épp kisebbre cserélitek.
Aki barkácsenber az nem riad vissza ilyenektől, és a tapasztalati tanulás jobban be is rögződik.

svejk

Veled aztán végképp nem mernék vitába szállni, de ha nem forog a motortengely akkor talán nem is ad le teljestményt...
Az más kérdés hogy jó sokat felvesz, és elfűti.

bmejdz9nu

Csináljak egy videót ahol egy gombelemről szépen és rezzenésmentesen forog a SanyoDenki 400W-os motor...
Tehát... a hatásfok... és a villanyszámlás számlás... nem akadály :)

Max tehetetlenebb... mert erősebb... de ugye erős... azaz van tartaléka...
Azaz lehet, hogy pár millisec-el lasabban gyorsul mint egy picike motor... de a mechanika sokkal gyengébb pont... azaz az határozza meg a max. gyorsítási lehetőségeket...

Ezt csak az nem tudja aki még nem épített gépet! Tehát nem rád gondolok...:)  
Láttam Svek a gépedet nagyon jónak találtam! Pedig nem ma volt... de ma is megállná a helyét a mezőnyben!

Fontos: !!!!!!!!!!!!!!!

Ezentúl ha valakivel "vitázni" fogok először megkérdem milyen gépet csinált eddig (mutasson valamit belőle)...  
Aztán "értékén" azaz " a vak" elmélettel nem fogok "szembeszállni" megvitatni a semmit a semmiről... !!!

Persze elméletben mindeni k. jó gépet fog csinálni... (én is így voltam:)
... de a gyakorlat az más... és ha rosszul sül el... akkor az Úr max. eltűnik a fórumról szépen halkan... és marad utána a sok "eszmefuttatás - hüleség" ami aztán nem működött - persze nála sem... sok példa van/volt erre... és sajnos lesz is...:)

Egyébként, ahogy írtad.... 1000N erőhöz 4-es orsón 2-es átt-el... 0,32Nm-es motor kell ami 100W-os... nyomatékoldalról nézve...
Ez igaz... mint első képlet a számításban...

svejk

De tényleg, hogy is van ez???

besirkyjh

Egy bizonyos határig ( felülméretezés ) igazat adok Neked  .

A fordulat nem érdekel mert a hajtásban ( menet emelkedés , áttétel ha kell ) kompenzálhato .Azt hogy hogyan jön ki a 400W valoszinü az adattábláján leirták .

Nagyon lovagolsz ezen a 20W 2W témán ( 3000-300ford/perc ) nem vagyok járatos a szervoban de nehezen tudom elképzelni hogy egy motort nelehetne 300as fordulaton 20W-ra hajtani .Ugyan az a forgorész ugyan azok a mechanikai tulajdonságok stb ( azt hiszem nyomaték tartásnak hivják ) amit már sok eletronoka ismer , még az Erba esztergán is ilyen az elektronika , nembszélve a freki szabályzokrol .

Rosszul tudom ?[#confused]

bmejdz9nu

Ha túlméretezed mit veszhetsz? Felmegy a villanyszámlád? Ugyan... :)
Egy jó szervó motornak már igen kis árammal is mennie kell... max. van tartalék az áram fogadására... megvan + nyomaték lehetősége.

svejk

Nekem Te ne mutass semmit..
Te sem vagy különb a másiknál :)))
Abban viszont egyetértek hogy sokan tapasztalatok nélkül jönnek nagy dolgokkal.

bmejdz9nu

Ok. 20W ...

Egy 60W-os motort miért áttételeznek le a gyakorlatban(!) 1/3-ban a hobbysták? egy 5-ös orsóhoz?... ha 20W elég...?