Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

x4rhew5r3

Én sem azt mondtam, de nem ez volt a probléma.
Péter szerint a 20W-os motor a névleges fordulat 10 részén már csak 2W-os a motor. Erre utaltam, hogy akkor ha áll, akkor 0 W-os, tehát el sem indul:)

bmejdz9nu

Csinálj egy tesztpadot... próbáld ki! a 20W-ot mire elég...  
Ne várd, hogy "valaki" megcsinálja... mert nem fogja... mert aki megtudja az tudja, hogy az úgy nem megy. :))

HJózsi

Ha valamilyen célra építek egy gépet, akkor tudom (mondjuk), hogy mit várok el tőle, milyen előtoló erőt, milyen dinamikát, előtoló és gyorsjárati sebességet. Ezekből és a mechanikai felépítésből ki lehet számolni ( konstrukciós döntések meghozatala után ) milyen teljesítmény kell hozzá, erre volt egy egyszerű példa... Nem a motor  a kiindulás, hacsak nem a gombhoz varrjuk a kabátot... ;) (persze hobbistáknál sok esetben adottság, de még így sem hiszem, hogy nincs választási lehetőség ...  elad, vesz másikat .. lásd Varsa ... :D )
Az árambepumpálás nem inkább csak felső limit? Ha nem kér a motor (mert nincs terhelés) akkor is megy a sok áram ?...  
Szerintem Tibor45 tapasztalatból tudja, hogy a súrlódási veszteség miatt mennyivel célszerű növelni a számított teljesítmény értéket, ez alapján lehet motort választani ( itt nem a motor hatásfokáról van szó ).
Az igazi izgalmak ezután jöttek volna, a forgácsolási teljesítmény, előtolási erő kiszámítása adott marószerszámra, ugyanis ebből lehet aztán megmunkálási paramétereket beálítani, úgy, hogy az ne gravírozásnak tűnjön ...

svejk

Az igazság az, hogy én akkor csak felületesen olvastam a fórumot, aztán törölve lett, már nem is tudom mi volt az alpkérdés :(

bmejdz9nu

Mert te tudod :) Ezért nem mutatok.. mert te már mutattad magadnak is :) Vagy te mutattad nekem [#fejvakaras] :)

Nem ám... én se vagyok...  
Persze jobban tenném... ha azt mondanám: mindenki úgy csinálja ahogy akarja... azt meglátja :)

svejk

Ilyet nem írhatsz, mert igen sok mindenre elég.
Láttad ki is volt számolva...
Egyébként láttam én már gyári 30W-os AC motorral és 12-es emelkedésű orsóval is aktuátort. Arra a célra amire csinálták pont az kellett.

bmejdz9nu

"Tibor45 tapasztalatból tudja" #1-estől picit olvass vissza mit írt... akkoriban... csak 2-3 oldalt... reszelő és egyebek...

A rendszer megindításához ... tudod tapad... zsír van benne...(+ kerekek feszítve az átt-en)  elég lenne egy 20W-os moci? + két cemementes zsák rajta!

bmejdz9nu

"gyári 30W-os AC motorral és 12-es emelkedésű orsóval"  
... és egy hobbysta csinálta rajt két cementes zsák (1000N) és feszített, szíjas áttétel + vastag 16-os átm. pl. mángorolt orsó?

Tudom... egy SMD ültető fejegységében... az oké... gyors mint a villám:) és megy is... iszonyatosan...

x4rhew5r3

Itt volt a fordulópont, ha jól emlékszem. Tibor mondta hogy ide elég lenne 20W-os motor is, aztán Péter nem tudom honnan, előjött a nagy farbával, hogy mivel lassú fordulaton forog a motor, ezért ott csak 2W-os a motor. Azóta nem bír szabadulni ettől:)
Értem én hogy villanymotor, de mi hajtja!::))
A nyomaték, amit az áram hoz létre. Nem a Watt.

svejk

"Ha valamilyen célra építek egy gépet, akkor tudom (mondjuk), hogy mit várok el tőle, milyen előtoló erőt, milyen dinamikát, előtoló és gyorsjárati sebességet."

Na látod ezt nem akarjátok figyelembe venni sosem Varsányi gépezeténél!!!
Ő feltette a lécet magának valami 12000 mm/percre, és nagy gyorsulásokra.

(az már más kérdés hogy mi a francnak annyi, és az is más kérdés hogy a vezérlőszoftverek és főleg a gecko hiányosságai miatt neki a 12ezres előtolásnál is kellett a pontos pályakövetés.
Ha jól emlékszem a példánál mindössze 600 mm/perc volt a forgácsolási sebesség és 6000 a "levegőszántás", ahol lehet akármekkora hibakövetés)

Persze Varsányi meg ezt nem képes elfogadni hogy a példabeli paraméterű géppel is lehet munkát végezni.  
Hidd el hogy az igazság csak "odaát" lesz :)

HJózsi

Én még nem mértem szánsurlódást, de a kisesztergán meg fogom mérni, akkor tudok érdemben hozzászólni. Az viszont biztos, hogy a tömegek gyorsítására sokkal nagyobb erő kell mint az állandó surlódás legyőzésére. Járasd oda-vissza a mechanikát és nézd meg forgásirányváltáskor mekkora áramcsúcsok lépnek fel az állandósult szakaszhoz képest ... Szkóppal persze ...

000000000

Kevés embert láttam itt eddig komoly fémmegmunkálással bajlódni (Vbodi, VP,T2,....)  saját építésű gépeiken.
A többség fa, műanyag, plexi..... -hez épít gépet és csak ritkán farag fémet.
Ezért elég sokunknak a lassú léptecs is.
De persze az ember egy kicsit mindig többre vágyik és egy relifnél a 6 órás megmunkálást jó lenne csökkenteni a gyorsabb géppel. De ez is viszonylagos mert akkor már 1-2 óra múlva lesz kész... és akkor mi van? Semmi, úgy is ott vagyunk a műhelyben. Persze én soha nem azokról beszélek akiknek ez pénzkereseti szükség, hanem a hobbyzókról.
Tehát a problémát abban látom, hogy azokhoz az iszonyatos erős és gyors mozgásokhoz mint amit VP épít nem hobbysoknak van szükségük, hanem vállakozásoknak. Így az ahhoz szükséges masszív mechanikát sem sokan építik meg.
Bordás szíjról: ha az megfelelően kerül alkalmazásra (közel a felén felfekszik a kerekeken és lassító áttételles) akkor annak a gép potosságához nincs mérhető (legfeljebb számítható) befolyása. Persze itt is mérsékletet kell tanúsítani, nem a 500-1000 kP megmunkálási erőkhöz való.
Végül: mivel eddig is mindent megtudtam a 4 tengelyes léptecses gépemmel csinálni ami számomra kellet (fa,műa. plexi,alu,marás és lézer), most már csakazértis kipróbálom az E240-s szervóval mi fog történni a gépemmel (legfeljebb vissza teszem újból a léptecset ha gebasz).  
Legalább a mechanikámat is letesztelem egy olyan sebbesség és gyorsulási szakaszban amit addig a lépteccsel nem lehetett elérni.

Lehet, hogy Te már tudod a végeredményt én még nem pontosan, (pedig komoly segítséget és támogatást kaptam egy fórumos szakembertől is), de ígérem a sikerről és a kudarcról is beszámolok.

svejk

Igen, valami ilyesmi rémlik nekem is, ezért írtam már többször hogy szerencsétlen választás volt W-ból kindulni.
Ha másért nem azért mert sokan nem értik/értjük :(
Persze majd a végén át lehetett volna motor teljesményre számolni...
Na mindegy, ez már így sikerült, csak túl kellene lépni rajta...
Persze nekem is...

svejk

Látod Te is kevered rendesen...
Ha jól emlékszem épp Tibor45 kiszámolta hogy milyen kicsi teljesítmény kell a mozgatandó tömeg felgyorsításához. Persze kell nagy nyomaték... akkor ez itt ellentmondás?

Azért ugye nem gondolod egy percig sem hogy ezekkel a mérésekkel ne lennék tisztában, vagy nem követtem volna el ezeket az elmúlt közel 5 évben :))

bmejdz9nu

Nem! Nem! Nemhogy beleszóltam ... hanem másokat is óvtam a számolást befejezésig a dumálástól!!! Olvasd vissza! (mert láttam a hibát az elején :)