Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

sasi

Feszültségoldónak!
DC-is, meg szervo is…

http://www.sasovits.hu/cnc/vegyes/robot_f_1.jpg" border=0>

ukcge40u

Izé, hülye kérdés volt, hiszen rajta van az adatlapján.
Úgy pontosabb, hogy hány W kell ugyanakkora nyomatékhoz?

bmejdz9nu

Tibor... írsz akkor egy konkrét motor típust?
Képzeld el, hogy valakinek számoltál egy hajtást...
Bemész az ügyféllel a "motor boltba"...

Kérdi az ügyfél: Tibor! Akkor melyik motort vegyem ahhoz amit kiszámoltál nekem?

Tibor: Ne haragudj - de azt nem árulom el.

bmejdz9nu

Melyiknek? SanyoDenki 400W-osnak?
Az alapnyomatéka 1,6Nm... a csúcsnyomatékot gyakorlatilag a vezérlő árama korlátozza.... 20A-es max árammal. kb. 5Nm - 30A-nál 8,5A... (max. 12Nm lehetne)
De mindennek az alapja az alapnyomaték... A cél ennek a minél kevesebbel való túl lépése... az idő vonalában = kevesebb melegedés, netán túlmelegedés.

ukcge40u

Mondjuk annak, pl.
Amit tudok, hogy a nyomatékgörbe teljesen máshogy néz ki, mint a léptecsé.
A léptecs nyomatékgörbéjét (az általánosan érvényeset) meg a szülőoldalon néztem.

ukcge40u

Az alapnyomaték hány Ampernál, és milyen feszültségnél van?

robroy007

1000N vagyis 100 kiló erővel kell neki feszülni menet közben nem 20-30-al

de én azért indulásnál is megnézném ezt 100 kilóval csak a kíváncsiságom kedvéért

jv7pu3a5p

100kg max csak fekpadon :)  
Ez csak egy próba volt, semmi kokrét adattal nem tudok szolgálni a súly tekintetében. Az indulásnál meg oda kell pörkölni kakaót... :)

000000000

Kitörölték a válaszomat, amit erre már írtam.
De figyelmedbe ajánlom újfent a 10101-et.:)
Ott minden benne van, csak akarnod kellene  elolvasni, megérteni.
Én továbbra is a speciális VP féle wattokon gondolkodom, ha egyik motortípusnál (léptetőnél)elég, hogy létezik, hogy a másiknál nem?:))
Tudod kezdesz te rádöbbenni, nagyot tévedtél a kötözködéseddel, hiszen a példa 10 mm/s-ről szól, és 1000N-ról. Ez bárhogy számolok, 10W.
Ha léptecs hajtja, ha DC ha AC ha a kismókusok.
Nálad persze nem: az energimegmaradásnak van egy Péter féle változata, #10124. Ha esik a hó, akkor elég, egyébként nem elég, vagy mit tudom én, mitől változik a csak szisztémád.:)

bmejdz9nu

bmejdz9nu

Nézd meg pl. 30mm/secnél is... #10131-ben a grafikon... a gépedet...

Erő (N)= motor Nm X 6,28/0.003 azaz 1Nm = több mint 2000N azaz több mint 200Kg "tólóerő"!  
Szóval ne tedd oda az ujjadat főleg ha lassan megy:)

bmejdz9nu

Melyik ez a motor? Gyártó? Típus? Adatlap? Akkor melyiket vegye a megrendelőd akinek számoltál?
Itt most a hobbysta... melyiket????????????? Ez olyan nehéz...???? Pár betű és pár szám... ezt kell leírnod...

ukcge40u

Néztem, meggyőző.
Mondjuk inkább papírbrikett-gyártó gépre tennék ilyet, nagy karos áttétellel, meg menetessel.
Lenne tüzelőanyaggyártó gépem. Vagy présgép, kinek hogy tetszik.
Ígérd meg, hogy nem kapod fel a vizet... [#rinya]

jv7pu3a5p

Megnéztem ott is. Megállt mint a cövek. Kimondottan a Tibor példája miatt néztem meg 10mm/s -en. Az ujjamat távol tartom, az állam esett le csak, merthogy első gép és első indulása volt a hétvégén. Nagyon jó érzés volt... :)))[#bee1]

bmejdz9nu

Ha olyat kérdezel amitől előbbre megyünk... és nem akarsz lerohanni... kérdezz!
Válaszolok a szakmai kérdésekre... ahogy tudok... ezért vagyunk itt!

Egyébként...köszönöm, hogy a HURCO szervó motor adatait megnézted... gondoltam, hogy "feles" erőmotorok vannak rajta azaz a szokásos 3000rpm helyett 1500rpm-esek... viszont a szokásos AC nyomaték duplája... Ez egyfajta "elektronikus"  áttétel...
Sőt a Yaskawa katalógusban még 1000rpm-es mocik is vannak és a 3000-es képest az erejük 3X...
Kár, hogy nekem ilyenek nincsenek :)