Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

000000000

Letöltési hely: http://www.tibikefejecskéje.hu:))
Bocsika, saját fejlesztésű, DOS-os és diff.
egyenletekkel számol. Nem publikus, sok-sok évi tapasztalatom, munkám van benne. És tartozik hozzá egy komplett technológiai (forgácsolások, SMD beültetés, plazma-lézer vágás,.. stb) előcsomag, ami a célhoz számol szervoinput alap adatokat. Kénytelen voltam kifejleszteni ezeket, mert nem volt hasonló a piacon. De Te is írhatsz magadnak egyet, ma divatos az excell tábla. Neked, mint profi programozónak technikailag nem lehet ez gond. Csak a megfelelő képleteket kell összegyűjtened és összekötöd egy optimalizáló algoritmussal az egészet.

0gbwyh99

Üdv. a tisztelt fórumozóknak!
Látom itt is megy a stáció !
Mint ahogyan mások úgy én is azért járok ide mert valamit megszeretnék tanulni és mert nagyon érdekel a téma (nem csak a DC szervó hanem az egész CNC világ) . Végre egy nagyon képzett és nem csak elméleti szinten , hanem sok gyakorlati tapasztalattal is ellátott szakember rá veszi magát hogy le alacsonyodjon az amatőrök szintjére , és némi matek tudással rendelkezők számára megpróbálja elmagyarázni a szervóhajtás számítását . Se nyelni se pislogni nem mertem amíg be nem fejezte a példán levezetett számítását . Féltem hogy valaki belekontráz és akkor oda az egész , így aztán azonnal lementettem magamnak mindent . Hát igazam lett ! Bele is sikerült köpni a levesébe , így aztán , jól tettem hogy lementettem .  
Szerintem ha valaki nem tesz fel naponta 5 darab videót és 15 darab képet a gépéről és munkáiról attól az még nem azt jelenti hogy nem ért hozzá , vagy hogy még nem csinált ilyesmit . Egy munkafolyamatot lehet többféle képen is megoldani : lehet lassan pörgetve erőből és lehet nagy fordulaton csipegetve is , de lehet nagy fordulaton erőből is ! A kérdés csak az hogy mi a hatékonyabb és ésszerűbb , netán energia takarékosabb is megoldás . Az is kérdés hogy valakit érdekel-e hogy mi az ésszerű meg hatékony , és le rosszja-e az energia takarékosságot . Vagy , van olyan is aki olcsó pénzért szerez a szükségesnél feleslegesen nagy motorokat és abból készíti el a HOBBI gépét . Tudjátok hogy ebben az egészben mi a lényeg ? A lényeg az hogy ÉLVEZZÜK AMIT CSINÁLUNK !!! Hiszen erről szól a HOBBI cnc !! Ne erőltessük rá másokra a saját módszerünket és hadjuk hagy dönthesse el mindenki hogy neki mi a jó ! TISZTELNI KELL MÁSOK DÖNTÉSÉT és nem kellene annyira görcsösen ragaszkodni valamihez . Hadjunk (hogy a p....ba kell írni ezt a szót) esély másoknak hogy végig mondhassa a gondolatait , elképzeléseit . Miért nem lehetett kivárni Tibor45 számításainak a végét , ahol ugyanis a mechanika mozgatásához szükséges energián felül a forgácsoláshoz szükséges energiával kiegészítve ki jött volna a végeredmény ? Na és mi van ha a végén az jött volna ki hogy akkor is elég a 70W ? Attól még Varsa tehet az Ő gépére 400Wattos motorokat , és attól még Tibor45 meg Sneci tehetnek az övékére 70Wattosat , én meg tehetek rá 200Wattosat !!  
Ismétlem , engedjük meg mindenkinek hogy mondja meg a tutit , a hobbista meg döntse el hogy kire hallgat : a szakira (és Newton-ra) , a józan eszire , a pénztálcájára vagy akire csak akar . Legyen az az Ő döntése !!!!
További HASZNOS eszmecserét és kellemes napot kívánok mindenkinek . [#worship][#worship][#worship][#law][#wave]

0gbwyh99

HJózsi

"Hagyjunk esélyt ..."  :D ;) [#eljen]

nffab2gnr

A három "varázsszó", amit gyakran kevernek helyesírásilag:  

Higgyük, hagyjuk, adjuk...  

Mind a háromnál "hosszú" gy-vel ejtjük a hétköznapi beszédben, de különbözően kell leírni (mivel a szótő is más).  

De válaszolva a kérdésre: a "hagyjuk" a helyes!

nffab2gnr

Bocs' lassú voltam, HJózsi megelőzött.

bmejdz9nu

Akkor zárjuk le a témát... Sajnos mint látható nem rajtam múlik...  

Tibor megnevezi a motort és kész vagyunk egy kérdéskörrel. Mehetünk tovább...(mindössze 6-8 karaktert kellene leírnia!)  

Tibor a PDF-ben található számításaihoz melyik konkrét motort ajánlja megvételre. ??? (Gyártó és típus megjelölés)

A PDF számításában általa felvett alapadatok, elvárások a hajtástól:

- Erő: 1000N
- Hajtott orsó: átm: 16mm; em:4mm; 500mm hossz.
- Áttétel: 1/2 felező szíjáttétel.
- Gyorsulás: 10ms
- Sebesség: 10mm/sec azaz 600mm/m

Ehhez akarjuk a boltban megvenni a motort... Mert meg akarjuk csinálni a fizikai valóságban!

Tibor kérlek áruld el a motor típusát és gyártóját ami passzol a számításaidhoz... Linkelj egy adatlapot is.

----------------------------------------

Idézem Istvánt, ezt írta a #10119-ben:

"Válasszatok már egy rohadt motort, számoljatok végeredményt és lássuk a medvét!!!
Ha nem ez lesz, be lesz szüntetve ez a téma!!!
Nincs helye ködösítéseknek, félrevezetéseknek! Ugyan azt a gépet akarom látni egyik megközelítésben és a másikban is! Mindenki eldöntheti akkor minek higgyen..."

---------------------------------------------------

Kérlek áruld el a típust, melyik motort vegyük meg hozzá...

http://fialkatiti.hu/wp-content/uploads/2009/10/terden.thumb.jpg" border=0>

0gbwyh99

© nagaoka és  © HJózsi : [#worship][#worship][#puszis][#nevetes1][#wave]

HJózsi

Megmondta a #10195-ban ...  nosza!...

bmejdz9nu

Nosza!... Ezt írta:

"Tudod mit kezdjünk egy bomba biztos verzióval, hogy legyen egy jó éjszakád: CMC2615X 1:3 áttétel."

Ez egy 75W-os motor és az áttétel sem 1/2-es mint a PDF-ben hanem 1/3...
A motor teljesítmény volt a kérdés a PDF-ben számoltakhoz...

Ez már jó... azaz majdnem működne...

Azaz ezzel a mondattal beismerte Tibor a fatális elszámolását? Erre gondolsz? Szomorú vagyok...

1. A motor teljesítményét 20W-ról 75W-ra emelete = 3,75X teljesítmény növelés a számításhoz képest...

2. Az áttételt 1/2-ről - 1/3-ra = 1,5X erő növekedés a hajtott tengelyen a számításihoz képest...

De szerintem maradjon az ős "szentírás" eredetiben azaz a  "Ünnepi Bőrkötésben Megjelent PDF".-ben foglalt 1/2-es áttétel...

Tehát marad a kérdés továbbra is nyitva! Melyik motort vegyem a PDF-ben számoltakhoz...

2vkx6unz

Péter az a 75w-os motor kihasználtásga lesz 30%. A mozgás megvalósításához továbbra sem kell 11W-nál több, csak nagyobb motort építettünk be mint ami szükséges lenne. Tekintheted úgy is, hogy 3x túlméretezted a motort, ekkora biztonság tartalékod van.
Te folyton a nyomatékkal jössz az ismert motorokból levont tapasztalatodból, de lehet készíttetni olyan motort ami a kívánt teljesítménnyel az elvárt nyomatékot adja.
Azért legalább egy motort végigszámolhatnál mivel nem tart sokáig és közölhetnéd az eredményt. Ha nincs kedved, vagy időd akkor meg hanyagold a témát és lépjünk tovább.

bmejdz9nu

Megcsinálom/megcsináltam a Tibor PDF-jében a számolt mechanikát 1/2-es áttételel...  

Most motort akarok venni hozzá... De nem írja meg melyiket vegyem... Hiába könyörgök neki napok óta !!!

Szerinted miért nem adja meg azaz titkolja? Erre válaszolj! Várom kíváncsian válaszod! :)

2vkx6unz

Ezek szerint a 11W ok. Csak a számításból neked kiadódik egy nyomaték igény és ha Tibor megad egy motort akkor az orra alá dörölnéd az eredményt, hogy a motor nem tudja az elvárt nyomatékot és "győztél"?
Megadnád a számításhoz használt idődiagramm paramétereit? Trapéz vagy háromszög?

000000000

Köszönöm Sanyi!
Erre utaltam a 10101-ben, amikor ezt írtam:
"Valamint különös figyelmedbe ajánlom, a "8 standart available windings"  
commentet, és csak rendelés kérdése még N+1 más egyedi tekercselésű és  
ezáltal egészen más jellegörbéjű motor kiválasztása.  
Nagyon nehéz a fantáziáddal elképzelni, hogy ettől a cégtől rendelek  
egy olyan mocit, ami max. 1800 rpm-et pörög, és így 45W-os???"

http://cnctar.hobbycnc.hu/Tibor45/1Pmax3.jpg" border=0>
Köszönöm Neked Sanyi, hogy Te is, és még sokan mások kezdettől fogva értitek, mi a lényeg!
Egyedül Péter nem érti...nem baj, türelmesek legyünk vele, hiszen kezdő Hobbysta szervós!:)  

Péter képtelen felfogni, hogy a nyomatékot és a fordulatszámot mind mágnesmező (fluxus,...,tekercselés) jelleggörbével, mind mechanikai áttétellel tudom módosítani, és  ezek szorzata számít energetikailag eredőben.
Ez pedig egy energia, teljesítmény mérleg, melynek egyik oldala 10W hasznos teljesítmény a példában, a másik oldala végtelen verzió: pl: 10 Nm*1 1/s=1Nm*10 1/s=0.1 Nm*100 1/s.....
De egyszer majd csak megérti, nekem van időm, addig meg építgesse a messze nem optimális, energiapazarló, és lassan gyorsuló!!! gépeit.
Ki a fenét érdekel ez, engem biztos nem.:))
A J úgyis elintézi a hajtásait, neki nem tud mesélni!:)) Nekünk tud, évek óta.:)
És mégegyszer a fontos jelleggörbe, amiről állandóan beszélek:
http://cnctar.hobbycnc.hu/Tibor45/nM01.jpg" border=0>
Mellesleg én tele vagyok jóindulattal Péter felé is, így megint egy kis tanulásra serkentem a "csak" helyett. Pl. azzal, hogy miután beismerte hogy 75W-al remekül működik (ugye az sem 100-200W, ahogyan ő mondta-mondja végig), most válasszuk a 45W-os motort CMC2610X, 1:3 körüli áttétellel.
Gyerünk Péter! Majd fokozatosan elvezetlek a 20 W-hoz is ha akarod.:)

bmejdz9nu

Olvasta a Tibor PDF-jét? Vagy küldjem neked?

Szervó méretező programok:

Nem tudom melyik gyártónak hiszel jobban ezért kettőt is linkelek... de van több ilyen és mind egyforma eredményt adnak...

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/CNC%20vezerles%20-%20szervoval/AC_servok_StepDir-esek/Samsug-Rockwell/Smart%20jog_ver3_eng.zip" TARGET=_fnew>Rockwell

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/CNC%20vezerles%20-%20szervoval/AC_servok_StepDir-esek/YASKAWA_OMRON/SigmaJunmaSizeSA162E.zip" TARGET=_fnew>Yaskawa

Állíthatod kedvedre a gyorsulási rámpákat és intervallumokat... érdekes dolgok fognak kijönni...

A Yaskawa méretező progi a képleteket is "kidobja" azaz ha valaki kíváncsi, hogyan mivel számolt...

http://sgforum.hu/listazas.php3?azonosito=hobbycnc&id=1179043794" TARGET=_fnew>És egy egyszerű képlet: #2-ben....

Sajnos egyesek ezeket a programokat nem ismerik... legalább kontrollnak egy számításhoz...

De ahogy írod... nyomatékoldalról is már bukik a 20W-os motor.... Sőt... Tehát 11W sem oké... :)