Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

A #10224-es méretező programokhoz...  

Ha valaki teszteli őket azaz meg akar tanulni és számolni egy-egy profi méretező programmal...

Nézzétek meg azaz szimuláljatok velük különböző mozgásokat... mozgás hosszakat.
Érdekes meg konzekvenciákat lehet majd megállapítani...
Pl. a teljesítmény 150%-ig ki lehet használni egy motortól kis időre...
(nem a nyomatékot azt keményen betartatja és az alapnyomaték feletti részt idő-disszipációs arányban)
Számolnak a programok azzal hogy a egy-egy ciklusban (ill. sorozatban) hányszor és mennyi ideig kellet dolgoznia a motornak az alap és csúcsnyomaték között... azaz az eredeti motorválasztékban ismeri a motorok hő disszipációs leadási képességeinek a határait...
(egyébként a Wattokkal csak mint leadandó hővel számolnak... másodlagosan kijelzik és csak a határokat túllépve írja: ez a motor kevés a feladathoz)

Figyeljétek meg, hogy a motor tengelyén a kuplung milyen nagy terhelés tud lenni egy erősebb gyorsításnál!

A programok két "kényszerből" forgatandó tehetetlenségi, inerciával kalkulálnak...
Ez lehet egy kuplung vagy szíjtárcsa a motor tengelyén és ha átt. van akkor a hajtott tengelyen is....
Megadásuk is egyszerű ezeknek a "segéd szerkezeteknek": külső átmérő, külső hossz, belső furat átmérő és természetesen az anyag fajsúlya. (kiszámolja a program az inerciáját)

Inercia adatokat találtok Harmonic Drive-ra, Palnetary Drive-ra stb.. a gyártók honlapján...

A veszteségi súrlódási számítás a legnehezebb... Erre nincsenek képletek, csak irányadó ajánlatok...
De mint írtam egy DC motorral és fesz, árammérővel basic módon meghatározható a minimális mozgatáshoz szükséges súrlódási veszteségi teljesítmény...

Különböző motorokat egy-egy kattintással le lehet cserélni a programokban...  
Tehát az optimálishoz közeli motor jól megtalálható, kiválasztható...

De minden (elő)számítás alapja egy menetes hajtásnál, azaz egy golyósorsónál ez a képlet: (!!!)
Egyenesvonalú erő(N)= 6.28 X forgatónyomaték(Nm) / menetemelkedés(méterben!)
Tehát tolóerő Newton = 6,28 X motornyomaték (Nm) X 0.00X (m) emelkedés...

pl. 6,28 X 0.7Nm-es motor /0.005m (5mm-es) orsón = 879,2N "tolóerő" azaz kb. 87Kg...

Ez a képlet minden hajtásnak az alapja!!! és nagyon egyszerű...

A programok tudnak függőleges mozgást is számítani... itt a gravitáció miatt a gyorsításhoz ill. lassításhoz teljesen más-más nyomaték szükségletek kellenek...
A programok ezért is ismerik az ellensúly lehetőségét... ha az alkalmazható az adott gépen.

besirkyjh

Szia Sanzi

Szerintem is érted .

Ugylátom továbbra is csak a kutyát érdekli az a rohadt dc servomotor majd ha az eggyik enged és belátja hogy tévedett akkor mehetünk tovább .De hová?? Minek?? Ujjabb kérdések merülnek fel ujjabb évek mennek rá a semmire ?? Kinek van ehez kedve és ideje hogy ezt lássa , halja .

Részemröl feladom ( esetleg ha épiteni akarok servomotoros gépet ) megyek a "homokozoba" az nekem valo.

Jo lenne ha egy két ilyen hangulat jelentést nem törölnétek mert ez legalább annyira szakmai mint az a vita ami itt folyik.   Köszönöm!

Sziasztok  
[#nemtudom][#nemtudom][#nemtudom][#nemtudom]

HJózsi

Miki2

MÉG, MÉG, MÉG !!!
Ennyi nem elég !???

Miki2

Nem lehetne a szakmai viták ilyen mélységű dolgait ott kivesézni, ahol nincs egy más álláspontot képviselő, meggyőződését legalább annyira védő ember mint Te.
Ha mindezt magán levélben tennétek, nem lennénk büntiben.

Ezt persze ugyanígy kérdezem Pétertől is.

ukcge40u

Így van.
Péter a fórum érdekeit is félretolva mondja a magáét.
Tehát értem már, hogy miért van minden így, ahogyan van.
Érti mindenki, csak pont a Péter nem.
:(

besirkyjh

Pontosan

Köszönet a forum be zárásáért .

000000000

Olvassad már vissza mi történt!! Engem nem érdekel, ki mekkora szakmai nulla, de amikor ez ekkora jellemhibával párosul, na az súlyos!
Kellemes Ünnepeket kívánok Mindenkinek!  

Motoros

000000000

Ez aztán magyar mentalitás.
Siralams ami itt folyik.

HJózsi

geforg

kedves vitatkozó felek azthiszem mindenki nevében tisztelettel kérlek benneteket,hogy a jövőben próbáljatok kultúrált emberhez méltón fórumozni és a nzet eltéréseiteket privátban megvitatni majd ha lenyugodtak kedélyek akkor közöljétek a végerebményt a nyilvánosággal. Én csak enyit szeretnék kérni.Tisztelettel Bozsoki Zsolt

Motoros

Amikor kb 6 éves voltam akkor hallottam hogy háború van valahol (talán a vietnami volt) és megkérdeztem a nagymamámtól mi az a háború?:
Képzeljem el hogy van két ember öszzevesznek valamin, ebbe belaszólnak mások, lassan mindenki veszekszik mindenkivel, kiabálnak, tépik egymást...már azt sem tudják min kezdték.
A gyűlölet csak fokozódik elkezdik gyilkolni egymást eggyik fél sem enged akár azon az áron is hogy mindketten belepusztulnak. Ez csak úgy eszembejutott.

Szalai György

NEM AJÁNLOTT szabályozástechnikai szakembereknek!
Aki itt van, addig már biztosan eljutott, hogy a DC servo motort, (a léptetővel ellentétben) nem vezérlőkörben, hanem szabályzókörben érdemes üzemeltetni. (Sajnos a topic címe nem erről árulkodik.) Mivel a fórum ideiglenesen zárva volt, próbáltam máshonnan észhez jutni.  
Találtam egy számomra is egyszerűen megérthető leírást, hátha másnak is tanulságos.
http://www.kando-kkt.sulinet.hu/brain/aut/jegyzet/irtech/szabalyozas.html" TARGET=_fnew>http://www.kando-kkt.sulinet.hu/brain/aut/jegyzet/irtech/szabalyozas.html

s7manbs8

Nem feltétlenül rossz a cím, mivel, ha Step-Dir jelű vezérlő van és azt hajtja egy PC, maga a PC vezérel, persze a vezérlő meg "szabályoz".