Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

http://sgforum.hu/listazas.php3?azonosito=hobbycnc&id=1179043794" TARGET=_fnew>Képletek és számítások topikunk #2-es. (nem kell mesze menni)

ukcge40u

Természetesen.
Alugyaluláshoz elengedhetetlen... :)
A gép többfunkciós lesz, mert 2-nél többet nincs helyem építeni.
Tehát a hajtás fogja megmondani, idővel hová fejlesztem a mechanikát.
Olyan funkciókat is kell majd tudnia, mint hónolás, vagy ékpályakészítés.
Meg még egy csomó dolog, ami nem forgácsolás, de még nem is CNC... :)
A vázat, és a mechanikát ennek megfelelően fogom fejleszteni, mert elsőre nem megy. Tehát megy apránként...

ukcge40u

Lemaradt, ékpálya 1 menetben, kúpos vésővel, de az lehet, hogy már sok lesz neki. A próba majd megsúgja.

s7manbs8

forgatónyomaték=F*me/6.28

jv7pu3a5p

Köszi. Akkor egyelőre elég lesz a 30mm/s. :)

ukcge40u

Ha fába mész ennyivel, és nagyobb a fogásod, valamint kis átmérőjű a szerszámod, akkor alighogy egy picit megkopik, elkezd égetni.
A tolás akkor sem jó, ha túl lassú.
Ha kicsi a tolás, akkor a forgácsolás helye adott idő alatt jobban felmelegszik, ami nem jó a darabnak sem (pl fa), de nem jó a szerszámnak sem (mert akár izzik is, ha úgy van kedve).
A nagyon lassú előtolás relatíve büntetlenül csak erős hűtés mellett ajánlott, de akkor csökken a szerszám relatív éltartama, adott idő/leválasztott forgácsmennyiség.

000000000

Számoljál kispajtás minden verziót, nehogy már én számolgassak helyetted, én 25 évvel ezelőtt kiszámoltam ezeket.:)) Írjad ide mi volt a jó, mi a nem jó .... szerinted. Ezt hívják iterációs eljárásnak a matemetikában, és persze jobb tervező progik egyből köpik ki az áttételt és nem fordítva rosszakodnak, hogy én adjam meg.

De tudod írtam a #10101-ben egy olyan CMC motort is, ami 1800-at pörög és úgy 45 W-os. Azt mondták a CMC-nél megcsinálják, csak sajna mivel nem standart windings, X dollár felárat kérnek.:) De még mindig jóval olcsóbb lesz, mint a 400 wattos állatian felesleges SD motorod!:))

jv7pu3a5p

MAgyarul meg kell találni a legoptimálisabb előtolást az adott anyaghoz és szerszámhoz. Ez meg majd akkor kiderül ha már megnyekkentettem egy pár marót. Jól gondolom? :)))

000000000

Látom figyelsz, Péternek már írtam egy hete, ő CNC gyalut csinált magának a 400W-os mocikájával:)))Jó is az a gyalugép, imádtam vele dolgozni. Kár hogy nem marógépnek hívják. Ja és nem is SMD beültetőnek!:)

ukcge40u

Így van.
De ha mondjuk fába próbálkozol, akkor engedd neki gyorsabban, kis fogással.
Ha bírja, akkor adj neki még fogást. Ez gravírtéma.
Marásnál pedig megvan a szerszámnak egy ajánlott vágósebesége.
Annak veszed a 80%-át (ha bírja a gép) és onnan indulsz egy adott fogásmélységgel. Ott a tolást tuningoljuk.
De ezzel menjünk át a marás topicba, meg ezt is oda kéne rakni.
Péter, átrakod?

ukcge40u

Hagyjuk, ezt én is kifejtettem, csak más szóhasználattal. Kitörlődött, béke poraira.

bmejdz9nu

Melyik gyártótól melyik motor az ami a pdf-ben a számításodhoz passzol a fizikai valóságban...  

Ennyi csak a kérdés!!! Ez olyan nehéz???? Megírni??? Megadni egy típust?

Ne kertelj, ne homályosítsd a dolgot... legyél műszaki emberhez méltóan pontos és szakszerű!

Javaslom, hogy még egyszer nézd meg milyen specifikációjú motort írtál a pdf-ben és pontosan miket írtál számításodban!

ukcge40u

Ej Tibor, írj már egy típust.
Csak nekem ide, zárójelbe...

bmejdz9nu

Ne személyeskedj...ha kérhetlek... és ha nem tudsz valamit nyugodtan kérdezz...

bmejdz9nu

Nem fog megadni egy konkrét motort a számításához még neked sem! Ebbe ne reménykedj!