Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

000000000

Tudod mit kezdjünk egy bomba biztos verzióval, hogy legyen egy jó éjszakád: CMC2615X 1:3 áttétel.

ukcge40u

ukcge40u

Most nézem, hogy nem figyeltem és át lettem verve.
Hát miért nem mm/percbe írtok?
Mint a szakik?
Csak az egyenletekben van mm/sec... basszus.... [#szomoru1]

f35ezvjs

Szerintem kellene már egy topikot csinálni "Csak arért is belédkötök ... mert én okosabb vagyok" Na most finom is voltam.  

bmejdz9nu

X? olyan nincs a pdf-ben. Olyat nem gyártanak a CMC-nél!? Ez most egy újabb vicc volt???  
A pdf-ben egyébként 1/2 áttétel volt... amit számoltál... az sem oké már?

ukcge40u

Mindegyrossz, beégtem, mint almáspite az alkoholistába... [#falbav][#falbav][#falbav][#falbav][#falbav]

bmejdz9nu

Zavaros... de ez van...  
Én pl. egy német progit használok (WinPC-NC) a CNC-hez... az pl. mm/secben ad meg mindent... A Mach pedig m/perc... stb... figyelni kell ...

ukcge40u

Már régebben is leírtam, hogy a melóban csak mm/perc van, a Mach nem véletlenül abban számol, alapbeállításban.
A többi csak katalógusokban, meg képletekben lakik csak.
Marni akarunk, vagy csak elméletben forgácsolunk?

000000000

Na ne viccelj, mintha azt írtam volna akkor ott 2-3 között válasszunk áttételt. Csak te szeretsz marhára mást írni ide, erről is  szól ez a 3 hét.Mellesleg a példában mint írtam nem szerepelt maximális sebesség. Tehát ha rendszer tud 10.0000001 mm/s-ot, ahol már ráadásul nincs 1000N hanem 0, akkora feladat kiírásának megfeleltünk.
Az X pedig azt jelenti, hogy bármit választhatsz a-h között.:) Rád bízom.

ukcge40u

Egyébként nem zavaros ez, csak itt lesz azzá.
Rajtam kívül senki nem mm/percet ért előtolás mértékegység alatt?
(drehások kivételek, nekik a lapkára is mm/fordulat van megadva, meg a progiban is... normál esetben)

HJózsi

Dehogynem, aki Mach-ot használ pl. ( a hobbisták 99.999%-a), az mind mm/perc-et használ... a topikgazda meg pont a 0,001 %, vagyis Ő mm/s-t ...[#nyes] WinPCNC...

ukcge40u

Akkor ez így veszett.
Kérem az előzőekben leírt tolásokat mm/percben értelmezni! [#felkialtas][#vigyor3]

000000000

Szia Józsi! Jól emlékszem én arra, hogy Te a közkedvelet EC240-es motor adataival 1:3 lassítással behelyettesítettél Péter "szuper" méretező progijába, és azt már elfogadta?  
Én ugyanis ilyen "játékos csicsa" programokat
fel sem telepítek a gémemre, picit komolyabbakat
használok!:)
Nos, ha ez így van, ez egy konkrét tény eredmény...Miről beszélünk itt 3 hete??? Talán a kiválasztott CMC motorok rosszabbak, mint az EC240? Na ne vicceljünk már kéremszépen...:))

D.Laci

"picit komolyabbakat használok!:) "
Pl. ? Letöltési hely?

000000000

Aztán még van itt egy apró fontos tény, persze száz ilyet is tudnék még mondani!:)
Itt egyesek arról mesélnek évek óta, hogy egy szíj áttétel micsoda hibát okoz!
Vegyünk egy konkrét példát:
A lassító áttételeknél ugye kis kerék hajt nagyot. Éppen ezért teljesen reális, gyakorlati a példa, ha felveszünk egy 63.7 mm átmérőjű hajtott fogazott szíjtárcsát.
Tegyük fel egy vacak szíjtárcsát vagy szíjat vettünk, ahol 0.2 mm-t "kottyan" a szíj. Természetesen ez majdnem 0 körül van picit is komolyabb gyártóknál, csak a példa kedvéért vettem fel ekkora hibát. De mi itt a helyzet eredőben?
Ez bizony mivel ez a hiba egy 63.7 mm-es kör kerületén jelentkezik, ez 1 EZRED fordulatnyi hiba! Ha most pl. veszünk egy 5 mm-es menetemelkedésű orsót, akkor ez 5 mikron hiba!  
Ugyan kérem szépen! A hobbysta felteszi a csak
félkilós marómotorját a Z tengelyére, és a  csodálatos aluvázas mechanikája a szilárdsági képletek alapján már lehajlik több század mm-t.  
Látjátok ilyen egyszerű ez, józan parasztésszel a "csak" ellenében mesevilágot oszlatni, és visszatérni a földre. Azaz NE FÉLJETEK a fogazott szíj hajtástól, ezt ez az egyszerű számpélda is bebizonyította, nincs semmi baj vele, nem ettől lesz pontatlan a gépetek!
Szervotechnikailag meg tudjuk áldásos hatását az áttételnek, szükségünk van rá sok esetben, ezt már ezerszer megbeszéltük.