Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

ukcge40u

Márhogy 30-as tolásnál meg tudtad fogni?
Mi állt meg, mint a cövek? Az ujjad vagy a motor?
Bocs, hogy értetlen vagyok, nem egyértelműen fogalmaztál.

bmejdz9nu

Örülök, hogy jól megy! De majd vedd figyelembe a grafikont... a szükséges erő és sebesség függvényében...
Ahogy szokták írni külföldi oldalakon... -30%-al kalkulálj... nehogy egy váratlan lépésvesztés legyen...
Ha ezt betartod... Tuti a léptetős vezérlés is... szerintem. Aztán jöhet majd a szervó íze :)  
Amikor nem függ a nyomaték a fordulattól és kizárt a lépésvesztés esélye....

000000000

Egyre jobb ez kedves Fórum társak, Péter már a gyártót sem tudja megállapítani a #10101-es válaszomban!:) Picit segítek:C vel kezdődik és C-re végződik és 3 betű összesen![#nyes]
2 órája még tudtad, sőt részletes adatlapod is
volt róluk.:))

jv7pu3a5p

Bocsi kicsit összecsaptap a szöveget. Természetesen a motor állt meg és csak zenélt magában. Nem is tudta folytatni az útját mikor elengedtem gondolom a 600 fordulat már nem megy gyorsítás nélkül.

ukcge40u

Nem akarlak lerohanni.
Csak lépésről lépésre próbálok haladni.
Megmondom most is őszintén, még mindig nem értem a túlerős motorokat. Márhogy azt nem értem, hogy minek erősebb a szükségesnél. Minek a golfkocsiba vényóc, ha már az autós példánál maradunk.
De olvastál eleget a kétségeimről, így talán érted, hogy én mit nem értek.
Én úgy érzem, hogy előbbre megyek vele, ha más nem, akkor legalább én.
Pl van egy olyan érzésem, hogy az enyémre is talán sok lesz a 6,4-es léptecs, de amíg nem próbálom, nem tudom.
Amit tudok, és a gép "bőrén" tapasztaltam, hogy volt egyszer olyan ütközésem kilógó darabbal, ami elmozdította a satut, elgörbítette a 100x100-as rozsdamentes zártszelvényt, meg a gép burkolatát annyira, hogy targoncával kellett visszanyomni. Az élére lett hajtva a 2-es acéllemez. És az csak 1300W, meg 8akárhány Nm.

Érted a problémámat?

ukcge40u

Oda már nem ártott volna egy kis amper se. Kicsinek találom én azt a 750mA-t, amit írtál.
Vagy direkt nem nagyobb?
Gyanítom, másfél amper körül nem nagyon állt volna meg.

bmejdz9nu

A 10101-es válaszodba egy nagyot ködösítettél (megint)... Nem írtál konkrét típust!
Ha bemész a botba egy motorért... akkor is ezt csinálod? Hogyan tudják meg mit akarsz venni?  

írjad ide bele: CMC___________ Köszi!

jv7pu3a5p

Igen, észrevettem, hogy sajna a 30mm/s lesz a legnagyobb sebességem. Majd ha már keveslem, akkor jöhet a szervó. :))
Első játszadozásnak nem lesz rossz, tapasztalatokat gyűjteni. Nemsokára hazajöhet velem a rokon műhelyéből és akkor rakok fel képeket is róla. [#vigyor2]

fs9s63xkf

Hát én ezt nem bírom!! :)

CMC2605X 1:4-es áttétel
CMC2610X 1:3-as áttétel
CMC2615X 1:2-es áttétel

ez megvan Péternek is, csak az nincs meg hogy milyen tekercselésű legyen !! :)
Tehát :
CMC2605A , CMC2605B, CMC2605D ... vagy CMC2605H ??? Péter erre kíváncsi, hogy Te melyiket ajánlod...

Komolyan, már vitatkozni sem tudtok !!!!! :)

Mellesleg pont egy NEMA 34-es motort sikerült kinézni, mint kismotor? Vicces :)

Na mentem vissza tanulni!

000000000

Mivel eddig csak te nem értetted a konkrét válaszomat, a 10101-ben, így várok még arra, más is azt írja ide, nem érti.:)

jv7pu3a5p

Ez az átlagáram volt. Csúcsokban ez jóval több. Rövid próba volt csupán, ha hazakerül a kicsike majd adok én neki kisérletet. Eddig gép hiányában csak üresen játszadoztam a micikkal és ez volt a legutóbbi beállítás, azért próbáltam ennyivel.

bmejdz9nu

Értelek.

Egyrészt a gyakorlatból beszélsz... láttál már erős hajtást... és azzal nem lehet viccelni... veszélyes is...

Másrészt... vettél 6,4Nm-es léptetőmotorokat... amik tartásban azaz nagyon-nagyon kicsi fordulaton 6,4Nm-esek... felette már nem... sőt minél nagyobb egy léptetőmotor annál jobban veszti a nyomatékát a fordulattól...

Akkor mi a bajod egy pl. SanyoDenki 1,6Nm-es alapnyomatékú szervómotorral? A 400W...? Az csak egy szám...
Viszont az azaz 1,6Nm... nem függ a fordulatszámtól! ... és a vezérlő áramkorlátjának az állításával még egy-egy ideig többet is kivehetsz belőle... kedvedre... amennyi kell... de módjával...

Kb ezt tudják majd a léptecsek... (forrás: Nanotec.de)

http://de.nanotec.com/images/graphik/766_neu.png" border=0>

Milyen emelkedésűek egyébként az orsók amik a gépeden lesznek?

000000000

Köszönöm, erről beszéltem, hogy minden ott van...:)))

bmejdz9nu

Oké... ez oké... normális... nekem is ennyit tudott a léptetős gépem... be kell tartani a lépéseket...:)

ukcge40u

Mit tudsz adni neki a vezérlőből?
V, A? Gondolom, ezeknél azért picit többet, mint ahogyan leírtad...
2A fázisonkénti vezérlő nem nagyon van, amit CNC-re építenek kifejezetten. Vagy én tévedek.