Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Ilyen levegővel való áthűtési megoldást csak a Bautz-tól láttam eddig.
DC szervómotoroknál forgórész pl. "lézeres" hőmérséklet mérésre csak a nagyobb SanyoDenki-knél láttam egy nyílást a 4 szénkefe körvonalában azaz egy gumidugóval lezárt nyílást ami megfelelő méretű ehhez...
A DC motor forgórész hőmérsékletét folyamatosan mérni ill. hőszenzort felszerelve eddig csak egy nagyméretű Baldor motornál láttam...
Ott a szénkeféket megvezető réz házhoz volt szerelve... és ezzel csatlakoztatási lehetőséget teremtve a vezérlőhöz, folyamatos figyelés céljára.

Szalai György

Esetleg megkapható egy ilyen mérés, adatfájlba mentve?

Farkas Ádám

ezt a Yaskawa motort tegnap kaptam, itt jól látszik a léghűtés nyílásai.
http://cnctar.hobbycnc.hu/Adam/servomotor/DSC02901.jpg" border=0>

bmejdz9nu

Ez a forgórész léghűtéses példája is lehetne... (köszi a képet)

Miki2

Szervusztok Urak !
Kicsi segítséget szeretnék kérni a következő dologban:
Van egy egyen áramú motorom.
Két szénkefés, permanens mágneses állórész, 60 volt, 750 watt.
Ennyit tudok róla, meg azt, hogy valaha egy ngy mágnesszalagos számítógép szalagtovábbító egységét hajtotta max. 1600-as fordulattal percenként.
Ezt a motort egy épülő kis eszterga főorsójának a hajtására szeretném használni.
Kérdéseim:  Milyen felbontású enkódert tegyek rá, és melyik típusú vezérlőt használhatom hozzá, hogy biztonságosan tudjam használni.
Köszönöm a válaszokat.

Szalai György

Eszterga főorsó encoderes visszacsatolással és pozíciószabályozásra is képes servo motorszabályzóval. Az új dimenziókat ad a megmunkálási lehetőségeknek. Még egy maró rátét kéne esztergakés helyett.
Kíváncsian várom, melyik szentnek most merre hajlik a keze. (Ki mit ajánl.)

Miki2

Ennyire messze egyenlőre nem mennék.
Ennek egyenlőre csak a lehetőségét szertném fenntartani a további fejleszthetőség érdekében.
A mostani cél, a főorsó fordulatszámának pontos szabájozhatósága a menetvágás ürügyén.

x4rhew5r3

Ha csak a fordulatszám tartása a cél, és enkóder helyett tacho generátort teszel a motorra, akkor
tudom ajánlani pl. http://www.a-m-c.com/download/datasheet/b30a8.pdf" TARGET=_fnew>ezt az AMC vezérlőt.
Ebből van nekem felesleg és tacho generátort is le tudok szedni olyan motorról, amit majd enkóderrel akarok használni.

A távlati céljaidnak meg valami speciális hajtásra alkalmas vezérlőt kell majd keresni, ami manuálisan és cnc felületről is működtethető, átkapcsolható sebesség és szöghelyzet szabályzásra, ... és még ki tudja milyen igények merülnek majd fel.

x4rhew5r3

Kimaradt, hogy a pdf-ben a 30A8-ra utaltam. Ez 80V és 15/30A-es változat.

Miki2

Köszönöm a gyors választ.
Már csak az a kérdés, (amit elfelejtettem oda írni), hogy ez a vezérlő együtt tud-e működni a MACH3-mal.
PWM +10V, vagy Ste-Dir vezérlés.

bmejdz9nu

Sneci elment otthonról? Válaszoljak én helyette?

Miki2

Ha tudsz, légyszives tedd meg.

Szalai György

A © sneci álltal a  #10307-ban linkelt adatlap szerint az a szabályzó „COMMAND SOURCE ± 10V Analog” tehát nem fogad step/dir utasitást. ( © sneci-nél ez nem jelent akadályt, készített saját step/dir-ről analógra átalakítót. Azzal használható ez a szabályozó is step/dir vezérléssel (Mach3) fordulatszám szabályozásra.

000000000

Azt gondolom, Neked bőven elég ide egy tachodinamós érzékelővel
dolgozó PID DC sebességszervó hajtás.
Természetesen A, B csatornás encoder is lehet jeladó,
annak sok hátránya van jelen esetben.
A pozíciószervókat pedig egyenesen kerülni kell a Te esetedben,
ugyanis ahogyan írod, Neked a fordulatszám tartása fontos
egyszerűen, olcsón, megbízhatón.
0-2 KW tartományban DC-AC motorokhoz beméréssel,
beüzemeléssel vállalok Neked ilyen hajtás készítést
1-4 negyedes M-n jelleggel. Potis, +-10V, 4-20 mA,
PWM alapjelek lehetségesek bemenetként.
Pl. a Fórumról Nagy Zoltán lassan 3 éve hajt így fortumát,
Motoros marógépben egy DC tárcsamotor dolgozik így,
ezek itt a Fórumon is anno megemlítésre kerültek.
Sőt ez a rendszer még a Varsányi féle talis nagyfordulatú
nagy I null áramú motorral is "megbírkózik", ugyanis van
érzékelő nélküli, úgynevezett alárendelt áramhurkos sebesség
szabályzó kivetelem is, azaz semmilyen érzékelő nem kell,
mégis próbálja a fordulatot tartani.
Aki pedig netán még nem tudná, hol lehet ezekről és más
szervós CNC dolgokról bővebben is olvasni, klikk http://www.robsy.hu/" TARGET=_fnew> IDE.

x4rhew5r3

Bocs, nem voltam gépnél, meg a linket is elszúrtam, mert kefés dc motor vezérlőt akartam, de kefe nélkülit linkeltem.
Szóval, akkor pontosítsuk a feladatot, mert azt hittem egy hagyományos esztergáról van szó. De a kérdésedből kiderül, hogy cnc eszterga főorsóját kellene vezérelni.
Ha cnc, akkor nekem is újra kell gondolnom...