Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

000000000

Nagy Zoltán a CNC videók topikban írt már Nektek egy
szinkronszervo alkalmazásról (2009.jan.09. 09:37 #173).
Némi közöm szervo hajtástechnika és eszterga vezérlő progi
oldalról nekem is van ehhez.
http://www.youtube.com/watch?v=MQ9zUmUbQ7o" TARGET=_fnew>Menetkészítés CNC esztergán szinkron szervóval

A hosszabb sorokra pedig majd odafigyelek, egyik oka pedig az, hogy nem szeretek nagyfelbontású képernyő előtt "vakoskodni".:)

bmejdz9nu

Én azokat a videókat nem értem amikor egyik pillanatban a főorsó mar és forog mint "meszes" ...:)
Aztán a következő pillanatban elmegy szerszámot cserélni egy menetfúróra és viszonylag lassú fordulattal és gep-ekkel megfúrja...

Hogy csinálják ezt? Azt, hogy a főorsó gyors is tud lenni és erős is a lassú fordulatoknál...
Egy elméletem van erre: dupla tekercselésű a főorsó motorja...és váltja a tekercselést... de ezt csak magam filóztam ki... nem tudom...

1024x768 vagy netán ami nálam is van: 1280x1024 pixel az már nagy felbontású monitor? :) Fél méterről (még) jól látom :)

kfhhyweby

Ha gondolod,felmászom most a gépre,és megnézem,milyen moci van benne.

bmejdz9nu

Ilyet tud a masninád? Azaz a főorsód? akkor ha felmásznál a cimké-ig és/vagy megszámolnád a bemeneti kábeleket ... Köszönet!

000000000

Tisztelt DC szervó alkalmazók és méretezők.
Csodálva Íjász művész Úr remekeit, bátorkodtam a gép hajtására rákérdezni. És számomra több mint érdekes adatokat adott meg.
Hát kérem szépen ez így működhet a tudomány és a számítógépes méretezés mai állása szerint?
Mert itt most az az eset áll fenn, amiről az eddigi pár hét szólt!

16x5mm golyósorsó
Motor DC szervó tip: EC240
Vezérlés: Sneci!!! (teljes körű támogatás)
G0: 9000 (a 2048-as enkóder miatt, nem tud tobbet a Mach)

HJózsi

A főorsó forgását a Mach3 is figyeli, anélkül neki sem megy ...

j3rx6bsjd

Figyelmedbe ajánlanám az NCT oldalán található hajtásdokumentásiókat,talán innen megvilágosodhatsz:)
Egy részlet az egyik szervóerősítő doksijából:

"A DS..D és DA..D szervoerősítők működhetnek fordulatszám- illetve pozíciószabályozott üzemmódban is. Fordulatszám-szabályozott módban egyaránt tudnak analóg illetve digitális alapjelet fogadni, pozíciószabályozott módban csak digitális alapjelet. Az analóg alapjel +/- 10V-os feszültséget jelent, a digitális alapjeleket CAN buszon keresztül tudják fogadni a szervoerősítők."
Valószínű a PLC segítségével váltasz a két üzemmód között,speciel az NCT hajtásoknál az M19 kód segítségével kapcsolsz poziciószabályzásra.

000000000

1024x768 vagy netán ami nálam is van: 1280x1024 pixel az már nagy felbontású monitor? :) Fél méterről (még) jól látom :)  

...Jó Neked  [#nevetes1][#nevetes1]

kfhhyweby

Sajna,nem az én masinám ez.De van eszterga is,amit a gépkönyvében találtam,padlót fogtam tőle!!!
SIEMENS
3-PERMANENT MAGNET MOTOR
ITT A MOTORSZÁM
GYÁRTÁS IDŐPONTJA
M o/n 6.0/4.0 Nm   Io  4,3 A
Uin  270V     nN/max 3000/3900 /min
IM B5    IP64    Th.CLF /KTY 84

majdnem mindent értek belőle,de a permanens mágnesen padlóztam

kfhhyweby

GILDEMEISTER CTX410 főorsó motorja

Szalai György

Miért meglepő a permanens mágnes jelenlétében egy servo motor esetében?
Az IM B5 a Siemens AC servo motorja. Olyan AC servo mint a többi, csak ők így nevezik.

bmejdz9nu

Vezérlés oldalról minden Oké... de a hardvernek is ezt tudni kell fizikálisan.  
Azaz ha lassan forog (pl.menetfúrás) legyen azaz legyen sokkal több nyomatéka ehhez a művelethez.

bmejdz9nu

bmejdz9nu

6.0/4.0 Nm és 3000/3900rpm. Tehát két tekercselésű... de nem egy óriási különbséggel... Persze már "észbontó" erőkkel rendelkezik már alapban.

kfhhyweby

permanens mágnes motorról nekem más a fogalmam,de ezek szerint én tévedek.Encoder B1
Brake EBD 0,8BK /24 V-/19W

Varsa,szivesen megtenném,hogy megszámolom a madzagokat,de "kályhacső" van rajta.