Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

000000000

Egyébként Péter itt is az a nagy helyzet, hogy csak ezekkel a "buta" elektronikákkal, ostoba frekiváltókkal nem lehet csatát nyerni főhajtásoknál sem, kell a mechanikus gépészeti áttétel. De erre is vannak ma már szuper fokozatnélküli nyomatékváltók korszerű szerszámgépeknél. Pl. elektro-hidraulikus PIV hajtómű. Verhetetlen profi technika.

bmejdz9nu

Szóval egész nap nem fűtesz és aztán jól bedurrantasz az 5Kw-al... :) A modern kondenzációs gázkazánok pont az ellenkező elvet követik...

bmejdz9nu

Igazad lehet... de majd rájövök, hogyan... hobbyban...

Szalai György

Egyszerű és az a jó.
Ha két motort összekötsz akkor dupla lesz a J, és az baj. Minek forgatnál kétszer annyi vasat. Ráadásul az egyiket mindég döglötten. Egy motor a jó megoldás, minden darab vasnak dolgoznia kell. A többi csak teher.
Persze, ha lendkereket is akarsz…

000000000

Messer írta a Linkek-ben:
"Egy szabályzóval: "AC/BLDC/DC/linear servo motors", és még léptecs vezérlés, vagy szabályzás (igen, enkóderrel).Ja, 2 és 3 fázisú is.
Granite Devices"
Marhára érdekelne hozzáértők véleménye, de két napja senki szóra sem méltatja. Vagy nem is olyan forradalmi újdonság?

bmejdz9nu

http://www.granitedevices.fi/index.php?q=servo-drive-vsd-e" TARGET=_fnew>Nincs új a földön :)
Ha most belemennék a 6 FET = AC és 4 FET DC (2 pihen) hogy ez mekkora vakítás... és egy PIC-el ez nem gond... és ha már legyen léptető is...
Nade minek ez mind egyszerre?  
Olyan mint a kínai horgászlámpa amiben van rádió is és csalitartó :)
Egy biztos szép designt csinált neki... de azért a pénzért hulla profi gyári step/dir-es vezérlőt kapni...
Tehát eljárt szerintem a finn gyerek felett az idő... sajnos. Messser biztos szereti az exotikus kalandokat :) Volt már neki Ausztrál Rutex is...

bmejdz9nu

Főorsó.... a lendkerék itt hasznos is lehet...

000000000

Persze nem léptecsre gondoltam, hanem a DC, AC , BLDC , és lineáris motorokhoz is javasolja.
De elfogadom amit mondasz.

Szalai György

Erre lehetőséget ad a technika és szükségessé teszi az uniformizálási törekvés. Ha processzor hajtja a háromfázisú hidat, akkor minden lehetőség csak elég be-kimenet és program kérdése.
Onnantól akár egy jumperrel választhatsz a lehetőségek közül. Kérdés, hogy mi az ára?

000000000

Ha érdekel az én véleményem, akkor nincs ebben olyan nagy különlegesség.
Gondolom van benne motor fő csatornánként 4 független vezérelhetőségű PWM FET fél híd, és ezt egy cél processzorral kimultiplexelve meghajtják az adott motortípustól függően.
Ez így mindenre elég. Ráadásul mivel vezérléstechnikailag AC=BLDC=Linear, ez így csak eredőben 3 féle motor. Mellesleg nem olcsó, majdnem 300 Euró...
És ami ennyire univerzálisnak hirdeti magát, az általában egy egy típusra kihegyezett hajtással szemben alul szokott maradni. Nincsenek univerzális dolgok a műszaki életben általában.

000000000

Nálunk mennyi egy AC szervó vezérlő? Ettől jóval olcsóbb?

000000000

Nézd meg a klavionál. de általában uj ára 200e Ft 1 tengelyre komplett

000000000

Ez így nagyon általános....Milyen teljesítményhez, milyen tudású ipari-Hobby...
Ráadásul erősen cég márkanév függő az ár.  
Vannak olyan nagy cégek, amiknek csak a nevéért fizethetsz több százezer forintot.:)
Én a magam részéről azt tudom mondani, 300W-ig bezárólag beüzemeléssel együtt 70-90 ezer+Áfa  
körül van egy ilyen step-dir AC pozíciószervo.

000000000

Csak azért kíváncsiskodtam, mert itt arról olvastam annó, hogy motort lehet dögivel kapni, csak a hozzá illeszkedő vezérlőt nehéz kiválasztani ill. beszerezni.
Na már, én azt hittem ez a vezérlő többféle AC motorhoz jó nem csak egyhez.

000000000

Nade akkor ezekis 300 EURÓ ill. afelettiek