Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

000000000

Csak az a durva hogy a multkori Magyar Regulán kértem árajálatot AC servóra és ott is 200e Ft-ot mondtak a 2kw-ra míg a klaviónál ebböl max 750wattot tudsz összehozni.

000000000

Hát persze, és ha step motorhoz veszed, akkor is 300 Euró.:) Minden relatív, mellesleg az AC hajtástechnika egy ingoványos terület, ha nem egy cégtől veszed a motort és vezérlőt, alig van esélyed, hogy normálisan forgásra bírjad a rendszert. Azaz nagyon-nagyon drága tud lenni, ha kidobott pénzt adsz ilyesmiért. Hidd el, bőven jó lesz Neked a DC szervó is.

bmejdz9nu

Már megint egyetértünk... ez már szörnyű :)

000000000

Honnan szerezhető be 70-90ezer körüli új ac szervo hajtás?
De ha ezt megmondod akkor a klavió bezárhat [#hehe]

bmejdz9nu

Pontosítsuk az AC motorok és vezérlők párosítása nem egyszerű... és azonosítása...
Ez a Finn vez. sem arról szól.. hogy pl. szerzek egy Yaskawa Sigma-II-es motort amiből csak 2 drót jön ki :) (Minden adat sorosan...) vagy egy Mitsubishi AC Motort...
Szerintem... persze nem akarok beleszólni... AC-t csak kompletten vegyél amit látsz, hogy megy együtt pl. Mach-al... azaz step/dir-el...

000000000

Nálam. www.robsy.hu
De ebben az árban nincs benne a Greatz hidas motortápegység, és a motor sem. Ez csak a szervo driver és a beüzemelése garanciával.

bmejdz9nu

AC volt a kérdés... te minden Ac motort bevállalsz? Tök mindegy milyen a jeladás ill. encoder rendszer?

000000000

" Hidd el, bőven jó lesz Neked a DC szervó is. "

Pedig most tévedsz, mert januárban lehet hogy meg kell építenem egy AC szervó hajtású (nem CNC gép!!!) gépet (nem lehet szikrázó kommutátor) és léptecs nem jöhetett eddig szóba, mert nem volt encóderes vezérelhetőség.
És amit én nem tudok azt más majd fogja!

000000000

Igen, én azt szeretem, ha egy AC motorból csak a 3 fázistekercs lóg ki.:) Majd én teszek rá encodert, amitől működni tud. De vannak ritka pillanatok, amikor olyan encoder van rajta, ami pont jó. Ha minden igaz, pl. H.Józsi is mostanában ilyen motor vett, majd kiderül, ha elhozza hozzám egy próba pörgetésre.
Mellesleg az én rendszereim nyitottak, azaz fillérekért már kaphatsz egy "feketedobozt" alapesetben, és az DC motort "csinál" az AC-ból, azaz két madzag jön ki belőle, ha rákötsz egy laposelemet, el kezd az
AC motor pontosan úgy forogni, mintha DC motor lenne. Két lapos elem -> kétszeres fordulat. stb...

000000000

Bocs, de gondolatolvasó nem vagyok....
Honnan tudhatom én előre, ha nem mondod, milyen szuper titkos CNC-szerű gépet kell építned, ahol ilyen követelmények vannak.:)
Mellesleg szívesen segítek Neked ebben is, de lesz itt erre sok más jelentkező is.

000000000

Nem a titkosságon van a lényeg!
Az más kérdés, hogy alapfeltétel, nem lehet DC motor.
Mivel nagyon sok olyan dolgot csinálok amihez az én tudásom kevés, csak jól megválasztott segítőkkel érek célba. Hát ezért provokáltam egy picit ezt az AC kérdést. Namost együtt működni pedig csak a kölcsönös tiszteleten alapulóan tudok.
Persze a két ünnep között azért a CNC-m DC szervósítása indúl el.  

bmejdz9nu

A három tekercs... persze ne menjünk át teljesen AC-ba itt a DC-ben... Majd folytatjuk ott...

Bicska

Szia Péter! Tudom, hogy már túllendültél a témán, a kiállításon "kérdeztem" is tőlük, meg másiktól is, akik ilyen klaviós motorokat használnak, de pár eszres fordulaton használhatatlanok... Én is sokat filóztam a dolgon már.....de még mindig azt "látom", hogy kell egy magas fordulatú főorsó motor ( 30 000rpm) és egy ~2-3kw-os hagyományos (380as), ami alapba pörög 1500-2500-at.[#whatever]

bmejdz9nu

Persze egy motor az nem motor :)  
De az automata szerszámcserélő sem olcsó... ezért kell ez a megoldás nekem... majd...

000000000

Figyelj ide picit RC! Nem értem mit kertelsz itt  össze-vissza. Utólag közölsz olyan infókat, amit ha előre tudok másként is válaszolhatok és be sem írom azt a választ. Ennyi. Szerintem nem érdemes "kölcsönös tiszteletről"
beszélned, amikor még azt sem mondod el előre, mi a pontos feladat, mik a műszaki követelmények, csak utólag.
De mivel ezer más dolgom is van mostanában, és ott helyben Neked minimum 2-3 Fórumtárs a rendelkezésedre áll  fejlesztőként is, aki tud segíteni, nincs itt semmi gond. Hajrá, csináljátok az AC  projektedet!:) Ha pedig valamiben mégis úgy gondolod, hogy tudok segíteni, írjál egyszer magánban, végül is ez egy DC szervo topik.