Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

43pbwjg8s

Szia Svejk!
Nagyon szívás a cucc? :(
Bocsánat a rossz választásért!

000000000

Péter!!!
Az új évben nem szeretnék a Te "értetlenséged" miatt még további
teljesen meddő, és fölösleges vitákat folytatni Veled.
Szeretném, ha végre belátnád, hogy fölöslegesen kötözködtél,
kötözködsz az egy hónappal ezelőtti nagy vitát kiváltott (persze
csak egyedül Te vitáztál velem komolyan) elméleti mintapéldám kapcsán.

Már a #10101-ben leírtam 3 konkrét CMC motort, ami megfelelő áttétellel
a feladatot teljesíti.  
Itt van egy negyedik, motor ez 1:2 áttétellel jó a példához a gyakorlatban,
és csak 40 W-os:
http://cnctar.hobbycnc.hu/Tibor45/40Wmotor.jpg" border=0>
Természetesen a végtelenségig lehetne konkrét motorokat még itt belinkelni,
hiszen a komolyabb és nagyobb tudású DC tárcsamotorokat, vagy az úgynevezett
nyomatékmotorokat, AC motorokat még be sem vetettem a példám igazolására.
Azt is írtam már, hogy egy sima 1 Nm-es léptetőmotor (pontos típusokat
lásd Pl. Klavió) is elég ehhez a feladathoz.
Ha pedig amit kezdettől fogva hangsúlyozok, nevezetesen ez a példa
kb. 10 - 50-szeres hasznos eredő többlet teljesítményű előtoló hajtásról szól,
ipari, acél forgácsolásokhoz tartozhat ekkora erő, tehát messze nem HOBBY
kategóriájú alkalmazásról van szó, így még inkább megnyugtató és meggyőző
erejűek a tanulságok. Arról a 4-5 pontról beszélek, amit összefoglalásképpen
már akkor megtettem a végén, és azóta többször is.
Neked a példámból pont arra kellett volna rádöbbeni, hogy micsoda
feleleges energiákat pazarolsz el jelenleg is a gépeden, amikor 3-400W-os
szervó motorokkal hajtod. Ráadásul dinamikai képletekkel, egységugrástesztekkel
tudom bizonyítani, hogy ekkora motorral is a direkthajtásod miatt sajnos alulmaradsz
gyorsulásban egy akár átlagos ~70 W körüli EC240 1:3 lassítású géppel szemben is.
Ilyet itt Fórumon is a gyakorlatban már sokan építettek.  
Sajnos ezek a tények, ezért kell még Neked nagyon sok mindent újragondolni
a szervótechnikában.

Tehát várom végre, hogy beismerjed a tények alapján nem volt igazad ezügyben sem!:)

000000000

Természetesen 1:3 az áttétel ehhez a 40W-os motorhoz a példához, a CMC motor példa sorból itt felejtettem az akkori értéket.

bmejdz9nu

Nem találom a részletes adatait a http://www.longwaymotor.com/" TARGET=_fnew>longwaymotor.com (Kína) honlapon...
Ez egy szervómotor? Van adatlapja? pl. inercia adatok? Anélkül a gyorsítási képességet nem lehet számolni.

Gratula egyébként ehhez a kis fordulatú azaz 1800rpm/40W-os kínai DC motor megtalálásához... de nyomatéka még mindig kevés...
(milyen motor lehet ez? Mire való? A szénkefék is belül? Olyan mint az "ablaktörlő" motor csak kisebb...)

Erőre még mindig kevés a számoltakhoz ez a 40W-os... Képletek és számitások topik #2-es:
6,28 X 0,21Nm/0.004m (emelkedés) =~ 330N /*2-es ékszíj átt = ~660N (1000N-ra számoltál)

Tehát tovább kell keresned a megfelelőt... Jó lenne egy minőségi azaz egy ismert gyártótól egy igazi szervómotor.
Tudod a kínai adatlapokban nem annyira bízok... persze ezért sem szoktak adni ilyen sima DC motorokhoz...

Nem ide tartozik, de írtad...
1Nm-es lépetőmotor persze elég lene a PDF-ben számoltakhoz...De szervó volt a téma és 20W... nade hagyjuk... menjünk tovább... alakulunk.

Ahogy írtad:  
"Természetesen a végtelenségig lehetne konkrét motorokat még itt belinkelni" = jöhet a következő, talán egy kicsit nagyobbat keressél, részletes és hihető adatokkal - talán ne kínait...

http://www.longwaymotor.com/pro_01.php?key=servo&Submit=search" TARGET=_fnew>www.longwaymotor.com saját maga sem álítja, hogy ez pl. servo motor... Találatok "servo" szóra ezen a kínai oldalon...

bmejdz9nu

Belinkelem - hátha már rég olvastad.
https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/CNC%20vezerles%20-%20szervoval/Tibor/Tibor_Meretezes_20w.pdf" TARGET=_fnew>A számítási PDF-edben 1/2-es áttétel van... A motort növelhetjük (azaz már növeljük) a kívánt értékre de az áttételt hagyjuk eredetiben azaz felezőben.

svejk

Húú, lehet kár is Kínáig elmenni, itt van a jó öreg ablaktörlő, lehet ez is megfelelne akkor:))

http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/motor/Ablakt%F6rl%F5%20moci%20jellg%F6rb%E9k.JPG" border=0>

bmejdz9nu

Mentsük meg Tibi számolását egy megfelelő motorral... Ez igen... Te milyen jó vagy hozzá.

Valóban nem kell Kínába menni a megfelelő motorért! Ez egy kis fordulatú és (ezáltal) egy nyomatékos motor!

Igen! Ez a motor jó a Tibor számításához!!! Igaz nem 20W-os szerintem... de az már láthatóan a múlté...

000000000

Vicces emberke vagy Te Péter!:)
"www.longwaymotor.com saját maga sem álítja, hogy ez pl. servo motor"

Gondold el, ha egy ilyen jelleggörbéjű motort legyártják profi szervó kivitelben is egyes neves motorgyártók (mint ahogyan természetesen ilyenek léteznek végtelenhez közeli  mennyiségben, minőségben is), akkor mekkora bajban vagy, ha még ez a "vacak" szervó jellegő motor is megfelel!
Úgyhogy ilyenekkel ne gyere, mert még jobban beigazolódik, mekkorát tévedtél.:)) [#nevetes1]

000000000

Hol írtam én, hogy válasszunk egy 20 W-os motort??? Ezt te írod kb. 100-adszor.
Mellesleg a feladatban igen durva 100%-os veszteséget vettem fel, és igen: ehhez pontosan 20W statikus teljesítményő motor kell, ha belepusztulsz is.:))
Csak éppen arról hallgatsz, hogy Te 200W-ot írtál, minimum ekkora kell. Sajnos el kellene ismerned (de Te mint Varsányi Péter itt a Fórumon ilyet úgyse teszel), ma végképp megadtam neked a "kegyelemdöfést", van ilyen..., én is voltam kezdő szervós 30 évvel ezelőtt.:)

bmejdz9nu

Motor adatlapot linkeld! (mint: Sanyo, Yaskawa, CMC, Electrocraft, Bautz stb.) Gondolom láttál már ilyet. Persze ezek nem kínai valamik...

Egyébként már erőre sem elég az általad  számoltakhoz:
Erőre még mindig kevés a számoltakhoz ez a 40W-os... Képletek és számitások topik #2-es:
6,28 X 0,21Nm/0.004m (emelkedés) =~ 330N /*2-es ékszíj átt = ~660N (1000N-ra számoltál)

0gbwyh99

NA , kezdődik !! [#eplus2]

bmejdz9nu

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/CNC%20vezerles%20-%20szervoval/Tibor/Tibor_Meretezes_20w.pdf" TARGET=_fnew>1. oldal:"Azaz 20W-os MOTOR elegendő ide! Ugye milyen meghökkentő ez a tényszám??, pedig nem kis gépről van szó!!"...

"Mellesleg a feladatban igen durva 100%-os veszteséget vettem fel" = azaz 10W-ocsokát erre:) Sajnos az arány gavalléros, de a valósághoz kevés...10W erre...
Ha egy 100W-os motort vettél volna alapul akkor tényleg durva lenne 50W erre azaz a surlódásokra, veszteségekre :) de nem tetted... tehát ez van... azaz 10W erre... ami nagyon kevés...

bmejdz9nu

Svejk már megtalálta neki a motort(#10470)... Ismert - közismert - alacsony fordualtú - elegendő nyomatékú az 1000N-hoz.. a számoltakhoz.
El kellene fogadnia... De miért nem teszi? [#fejvakaras] Megint jön a ködösítés... Már meg is kezdődött :) pl. 1Nm-es Léptető motor belekeveréssel...(#10466 :)

000000000

Miért, szerinted a golyósorsó és gördülő lineáris vezetékek 100%-os veszteséggel működnek??? Nézzed már meg, hogy edzett acél edzett acélon mekkora súrlódási tényezővel gördül?  
Megint miről beszélsz????
Legfeljebb arról van szó, hogy a te hézagolólemezzel szerelt géped, líneáris sínjeid annyira feszülnek, hogy ebből indulsz ki, de ez a te világod..., a valóság más....:))

bmejdz9nu

10W elég szerinted a lineáris vezetők és (pl. mángorolt) golyósorsó "tekeréséhez? Hobysta... Tudod hobbysta... Hobby fórumon vagyunk...surlódás - tapadás stb...
A szokásos sallangot hagyhatod... csak a szememet fárasztom vele én is és más is :) Legyél lényegre törő! Frappáns! Műszaki emberhez méltó!  
Fontos!!! Ne idegesítsd fel magad! Akkor szoktál ködösíteni, témáról leterelő hadműveletet kezdeni és  személyeskedni...