Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

000000000

"Legyél lényegre törő! Frappáns! Műszaki emberhez méltó!"
Veled ellentétben eddig is az voltam újjab két motort teszek fel ide, Svejkével együtt ez már a nyolcadik KONKRÉT műszaki ÉRV az üres, 1 hónapja tartó fecsegéseidre a példámmal kapcsolatban.
http://cnctar.hobbycnc.hu/Tibor45/49Wmotor.jpg" border=0>

http://cnctar.hobbycnc.hu/Tibor45/50Wmotor.jpg" border=0>

Ezzel én végképp BEFEJEZETTNEK és bizonyítottnak tartom ezt az egész méltatlan históriát. Aki akarta, és elgondolkodott csak egy picit ezen a példán sokat tanulhatott belőle, sok minden világos lett neki már aznap, amikor erről írtam 6 oldalt. Voltak,  akik már azelőtt is tudták ezeket.
És vannak, akik a mai napig csak beszélnek,....,  beszélnek, és századszor írják a semmit, a "csakot" a tényeimmel szemben. Én itt befejeztem ezt a témát, itt Mindenki el tudja dönteni az eddigi, és a mai nap még hozzáadott érveim, létező motorok alapján a műszaki igazságot. Az azért elég beszédes, persze totál véletlen is lehet, hogy pont egyebeesett a sok 3-400W-os DC motorod eladása az írásommal eltelt időszakkal. Pedig gondold csak végig, féléve-1 éve még éjfélig ott kuksoltad az e-bayt, hogy leüssed az utolsó másodpercben a nagy kincset érő 400W-os SD szervómotort. Mára volt kincs-nincs kincs.:)) Hát így változnak a dolgok, de ezt láthatjuk ezen a furcsa idei Karácsonyi időszakban is, egyik nap -25 fok hidegrekord, másik nap +25 melegcsúcs.:)
Még szerencse, hogy a Newton-i alapok miatt picit nagyobb stabilitás van évek óta a szervo motorok méretezése terén, legalábbis az én fejemben az tuti![#ejnye1]

bmejdz9nu

Na az a 150W-os már jó lehetne! - A számolásodhoz kellő nyomaték igény alapján.

Imádod ezeket a kínai DC motorokat? Vagy azt szereted, hogyha nincs adatlapja egy szervómotornak? Ez nagyon érdekes...
Inercia adatot nem szoktad figyelemebe venni méretezéskor? Meg más adatokat?

Na megyek a én is a kínaihoz, veszek új cipőt :)

Örülök, hogy meg győzted magadat:)
"Ezzel én végképp BEFEJEZETTNEK és bizonyítottnak tartom ezt az egész méltatlan históriát"

A szokásos sallangot hagyhatod... csak a szememet fárasztom vele én is és más is :) Legyél lényegre törő! Frappáns! Műszaki emberhez méltó!
Fontos!!! Nagyon fontos!!!  Ne idegesítsd fel magad! Akkor szoktál ködösíteni, témáról leterelő hadműveletet kezdeni és személyeskedni...
SanyoDenki kontra "sosemlátottadatlapos" kínai DC motor ... de ez meggyőző... neked...

Akkor inkább amit Svejk belinkelt... nem?  
Kis fordulatú, erős, olcsó, jó, elérhető, sajnos persze nem kínai... ha jól tudom Magyar termék.

000000000

Van ott egy 49 W, meg 50 W-os oszlop, amik tökéletesen jók a példában szereplő áttétel tartományban, csak  megvártam a "szellemes", ámde szakmaiatlan válaszodat.:) Mellesleg tudod befejeztem, írjál még sok ilyen szép mesét százszámra.:)))) Engem, és kb. még 1000 embert itt már ez nem érdekel ezzel kapcsolatban,  mégis mindennek van azért határa!!!

svejk

Akkor most megtudtuk 3 eltelt hét és egy nagy csomó véráldozat árán hogy elég egy 40-60 W-os aránylag alacsonyfordulatú motor 1:3 lassítóban, 4-es orsóval, hogy 10mm/perccel dolgozzunk és legyen kb. max. 2000 mm/perces gyorsjáratunk elfogadható dinamikával.
Ám legyen...

De elég ez a 80%-ban fát műanyagot maró hobbystáknak??? Kérdezzük meg... Én nem tudom mert kevés a tapasztalatom ilyen munka terén.

(4 éve az ablaktörlős gépem tudta a kényszerszülte 6000mm/perces gyorsjáratot a 4-es trapézon, azon egyszerű eset kapcsán hogy nem voltam képes normális áttátelt fabrikálni. Amit tudott dinamikailag, az meg bőven elég volt a nyegle mechanikához. Én szinte csak nyákot fúrtam.)

Devecz Miklós

Szerintem gyorsan el lehetne dönteni kinek van igaza.
Meg kell építeni egy gépet Tibor elmélete szerint.
Ha megy neki van igaza, ha nem Varsának.

62pb8zge

nem encoder van benne,hanem ilyen kis "dinamó"..[#vigyor2]http://cnctar.hobbycnc.hu/Tosa/EVIG%20EZS7009-101/DSC039871.JPG" TARGET=_fnew>kép

bmejdz9nu

Összegezzük...

A Tibor (a PDF-jében) eredetileg számolt változathoz képes két lényeges változás történt:

1. Az 1/2 lassító áttétel helyett helyett 1/3-as áttételre változott.

2. A 20W-os motor helyett egy 50W-os motor került bele.

Legyen, elfogadom - mert ez így már működik.

Egy kisebb fordulatú, nyomatékos "50W-os" DC szervó motor már tud(hatja) kb. 0,25Nm-et...(pl. a 60W-os SanyoDenki csak 0.2Nm-es)

Azaz 6,28 X 0,25Nm/0.004 = 392N * 3-as áttétel = 1177N  
(azaz a Tibor által a számításában felvett 1000N-t kissé meg is haladja de súrlódásokra és átt. veszteségekre ez elég)

Szerintem jobb lett volna:  
Csak egy specifikációt változtatni az eredetileg számoltakhoz képest...
pl. a motort növelni és az 1/2-es lassító áttételt meghagyni...  
De láthatóan ez nem ment akart menni neki.  
Viszont Tibi az általa felvett 1000N is már "vissza akarta szívni" azaz csökkenteni. (ez lett volna a harmadik specifikáció változtatása a PDF-hez képest)

Természetesen megértem azt, hogy 1000N erő nem kell egy hobbystának... de ezt a célt azaz ezt az értéket Tibor vette fel a számításában.

bmejdz9nu

"Meg kell építeni egy gépet Tibor elmélete szerint."  
Mert te tudod a motor típusát? Azaz melyiket vegyük meg hozzá? :)... Már rég meg lenne építve! Ha elárulta volna melyiket vegyük.
De egyezünk talán ki a #10486-al... Talán Tibor is el tudja ezt fogadni...

000000000

Még, Még, Még ennyi mese nem elég!:))

bmejdz9nu

Nem ezt írtad? Vissza keressem? ... Látod, hogy a "kiegyezés" felé hajlok... Remélem te is...

000000000

Sajnos nem azt írtam, hanem ezeket a 6. fejezetben:
- Ezt bőven leadja egy 50W-os kis szervo motor csúcsban, még langyos sem lesz, hiszen a felgyorsulás után csak levegőben rohan.
- Ha valaki egy Hobby gépnél 100W-nál nagyobb tengelyenkénti motort akar beépíteni, gondolja végig, valami nagyon nem stimmel a hajtásláncában.

Én arról nem tehetek, hogy közel 1 hónap alatt még mindig nem olvastad el ezt a két mondatomat, és ehelyett 10W, 20W-os választott motorról beszélsz. Hogy miért tetted ezt, erre Neked kellene értelmes magyarázatod adni...
Ezzel szemben nagyokat hallgatsz, miért volt-van a gépeden most is 400-270W-os motor.

De tényleg Péter hagyjuk már ezt az egészet.
Így is "elvettél" az életemből feleslegesen jópár órát biztosan!:))

bmejdz9nu

Tibi...  

Tartósan és a te általad kifejlesztett un. "T45-ös" egységugrás sorozattal tesztelnénk a hajtást folyamatosan! (nem volt a pdf.-ben meghatározott mozgási ciklusidők!)

Ez figyelembe véve - ezt ne írd:
"hiszen a felgyorsulás után csak levegőben rohan. " ... Azaz ne akarj a "lehetséges" csúcsnyomaték max-ra "játszani - számolni" utólag...

A mellék szöveg és elterelés nem kell... Most sem. Erre nem reagálok. Legyél következetes! Szakszerű! Számszerű! Pontos! Tényszerű!

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/CNC%20vezerles%20-%20szervoval/Tibor/Tibor_Meretezes_20w.pdf" TARGET=_fnew>A számításod PDF-je - kérlek, olvass bele még egyszer

Efogadod vagy nem a #10486-et? IGEN vagy NEM?

000000000

Péter!
Az hogy valamit Te nem tudsz, nem értesz, ehelyett téves dolgaidra építesz fel kijelentéseket, teóriákat évek óta, az a te ügyed, nekem ehhez semmi közöm.
Ezzel szemben a műszaki élet nem szubjektív, hanem objektív tételek, alaptörvények alapján valósulnak meg a folyamatok.  
Ha tudnál integrálni, deriválni csak egy egyszerű lineáris függvényt, akkor megint nem írtál volna olyan butaságot, hogy idekevered az én egységugrás tesztemet. De ha figyelmesen elovasnád megint a 6 oldalamat, ott az kiderül, hogy mennyi a valós hasznos gyorsítási teljesítmény. Kiszámoltam: 0.1W-ról van szó. Nagy baj lenne, ha ezt nem adná le egy 50 W körüli motor.:))

svejk

Akkor mégis jó volt az első megérzésem :(
De ne bánkódj, ha ilyen is van benne ez azt jelenti hogy nem eldobni való motor, egy encodert bele tudsz fabrikálni könnyen...

Teaway

Úgy néz ki semmi gond nincsen, te Péter, használd nyugodtan a 400W-os motort, te meg Tibor, használd nyugodtan a 20 W-ost. Utána meg elmegyünk sörözni[#pias]