Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

A  #10527 és a #10486 között mi a különbség szerinted? Tibor a  #10486-et még mindig nem fogadta el...

s7manbs8

Az 1000N a megmunkálásra vonatkozott, ha jól emlékszem.

000000000

Azt nem fogadom el, mert az nem az, amit Svejk írt be #10523-ban H.Józsi és Sneci kiegészítésével. De PÉTER könyörgöm, NEHOGY nehogy megint elkezdjed, amikor már végre minden ok. kollektív erővel, bölcsességgel, és egyeztetett módon. Az elméleti példa és utána a sok "vajúdás" erről szólt és a pontokba foglalt tanulságokról, megállapításokról!

bmejdz9nu

1000N van mindkét bejegyzésben... #10527 és a #10486

ANTAL GÁBOR

Hát   okúlásként ide írom hogy hogy jön ki a Svejk féle 2 es képlet:
:A golyós orsót mint egy feltekert lejtőt kell elképzelni. Ha eltekintünk  a surlódástól akkor a tengelyirányú erő Q= F/tg(alfa)   az alfa a lejtő szöge. Az F kerületi erő hozza létre a nyomatákot.  
A lejtő egy háromszögnek kell elképzelni aminek a szöggel szemközti befogója az emelkedés a másik befogója pedig az egy menet kerülete (D * PI)  
A hajtás nyomatékigénye M= F*D/2  ebből F= 2*M/D
Helyettesítsük be ezt a tengely irányú erő összefüggésbe!
Q=(2*M/D)/tg (alfa)    De :tg (alfa) a háromszögből = emelkedés/D*PI
Q=( 2*M/D)/ e/(D*PI)  elvégezve bármilyen furcsa ia de a D kiesik  és Q= (2*PI * M)/e  kapunk.  vagyis mivel 2*PI = 6.28  Q= 6.28*M/e

Senkit nem akarok megbántani (főleg nem Laslie t magam sem hittem a szememnek mikor elöször levezettem  de tényleg nem függ az orsó átmérőjétől

bmejdz9nu

Akkor te írd le, hogy mit tudsz pontosan elfogadni! Legyél pontos, tényszerű! Semmi mellékes megjegyzés nem kell hozzá!
Nézd közbe a #10523 és a #10486-et.... amikor fogalmazol... Remélem már "zöld ágra vergődünk" :)

s7manbs8

Ilyenkor látszik a matematika milyen szépségekre képes, meg a csúnya szinuszok meg tangensek kiesnek.

svejk

Sajnos én sem találtam levezetést és a mérnők barátaim sem tudtak érdemben segíteni, ezért fordultam magamba :)
Jól indulsz neki de gondolj arra hogy az 1 fokos szerpentinen milyen hosszú utat kell megtenned..míg a 10 fokoson milyen rövid az út.
(akár az energiamegmaradással is levezethető lenne)
De én a forgatónyomatékkal játszottam,
mivel épp azt kell átalakítani...
Leírni, megfogalmazni nem nagyon tudom, esetleg lerajzolni valhogy..
Rajzolgasd le Te is a kétféle átmérőjő orsódat mint két különböző hosszú forgatóerőkart.
Az egy fordulatra való lineáris elmozdulás ugye az azonos menetemelkedésből adódóan ugyanannyi.

s7manbs8

Ez hasonló, mint mikor nem számít, hogy egy kilogramm vas a nehezebb, vagy egy kilogramm pehely. [#circling][#circling]

svejk

Köszönöm tanult Barátom, én ezt ilyen szépen akkor sem tudtam volna leírni ha addig élek mint a teknősbéka :) [#eljen]

4um5b65d

Hát egy dolog egészen biztos, hogy az azonos emelkedés nagyobb kerületen kisebb emelkedési szöggel jár. Ez egészen biztos. Erről nem is lehet vita. Ha most maradnék a szerpentines példánál akkor a kisebb kerületen nagyobb a szög amin fel kell tolnom az autót, de rövidebb úton, míg a nagyobb kerületű szerpentinen sokkal tovább tolom az autót, de sokkal kisebb emelkedőn. Az össz munka talán azonosra jön ki. De az egészben állandó a motornak az átmérője. A következő mondatot nem tudom szakszerűen leírni: A kisebb orsónak az átmérője kisebb mint a motornak az az átmérője ahol az erőt átviszi a forgó részre, de ezzel együtt nagyobb az emelkedési szög. Ahogy növeljük az orsó átmérőt ez folyamatosan változik.... Valahol itt lehet a kutya elásva...

s7manbs8

Energia megmaradással annak bizonyításához, hogy az orsóátmérőtől nem függ a képlet, még ha azt nem is tudjuk, hogy milyen alakú valójában, még egyenlet sem kell, ugyanis egy fordulat esetén azonos menet emelkedés ugyanannyi utat jelent, így a végzett munka W1=F1*s, W2=F2*s, W1=W2 miatt azonos, abból pedig következik, hogy F1=F2.

svejk

Igen, csak vizszintes tengelyre, mert függőlegesnél (vagy szögben állónál) számolni kell a gravitációval, mely lefelé segítségünkre, felfelé ellenünk dolgozik.
e
Erre is van képlet: http://vili.pmmf.hu/jegyzet/diplom/1998/boncz/14.html" TARGET=_fnew>pl. itt (bár ha jól rémlik valahol az oldalon az egyik képlet hibás az áttételszámolásnál)

4um5b65d

Na, már valami kezd derengeni, megköszönve Antal Gábor és Svejk hozzászólását. A szerpentines példám ott sántít hogy én mint forgató nyomaték mindig a szerpentin kerületén fejtem ki az erőt az autóra, míg a golyósorsós hajtásnál a "kiinduló erőkar" fix és állandó, a motor eredő erőkarjából adódóan. Vagyis a szerpentinnél máshová kellene állnom mikor tolom, nem az autó mögé, hogy hasonló módon szimulálhassam a dolgot...

svejk

Egyébként talán a mechanikában ez olyan principium mint a matekban a 2x2=4.
Vagy hogy fogaskerékcsoportnál a közbülső fogaskerekek nem számítanak az átétel arányában csak a két szélső kerék fogszáma.