Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Ez a csicsa-micsa világ része a wikipédia is, csak óvatosan higgyünk az infóknak ezután.

bmejdz9nu

http://www.youtube.com/varsapeti" TARGET=_fnew>Feltettem a gépem videóit a YouTube.com-ra..... Jókat és rosszakat is :) (93db videó)

Az érdekesebb videók talán a gép készítésekor, "elő" tesztelésekor készültek... akkor többet is videóztam...

A videókon 2 főorsó látható... az első 1Kw-os vízhűtéses volt... Ma Teknomotor 1,6Kw-os 18.000rpm-es van rajta.
Valamint egy rövid ideig két (x és y) SanyoDenki 400W-os szervómotor... A készítéskori tesztvideókon és ma 3db Bautz E642-es van rajta.
Szervóvezérlő: 3X Gecko G320, Szoftver: WinP-NC Economy.

Tehát a képen még a vízhűtéses főorsó és az SD400 valamint WinPC-NC Professional (soros portról sz.gép mellet doboz) van.

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/VP_CNC_V1/KOMPLETT_TESZT/P1280333.JPG" border=0>

43pbwjg8s

Kérdésem lenne a "segítség béna vagyok" topicban a témában!

svejk

No, már értem miért nem mérte eddig senki a motorjának inerciáját :)
Nem is olyan egyszerű ez a gyakorlatban...
A gond az, hogy aránylag kis értékeket kellene mérni, és a súrlódások veszteségek nagyon beleszólnak.
Legnagyobb gond a friction torque, azaz a súrlódási nyomaték.
Az áramgenerátoros gyorsan elvetődött, egyrészt mert nem csak DC motorokhoz kellene, mint ahogy Sneci említette, másrészt ha súrlódási nyomatáknál lényegesebben nagyobb árammal hajtom meg akkor az 512-es encoderrel is mérhetetlenül hamar felgyorsul a forgórész, nem tudom a gyorsulást korrekten kiszámolni.
kis áramoknál pedig a súrlódás zavar be.

A nehézségi erő mint gyorsítóerő alkalmazása a tegnap említett cikk szerint szintén, nem egyszerű, egyrészt szintén megvannak a surlódási problémák, másrész nagyobb fordulaton valószínű a vastestben keletkező örvényáramok fékezik a gyorsulást.
Most azon vagyok hogy kiszerelt, precíz állványba szerelt forgórésznél próbálom meg a súllyal való egyenletes gyorsítást.
Egyenlőre csak kimostam két csapágyat a zsírtól, de lehet ez sem lesz elég.
További zavaró tényező volt/van, (lehet?) a forgórész légellenállása, DC motornál ugye elég tagolt a rotor.
Majd még kísérletezek, mindenesetre esztergálni fogok ismert inerciájú korongokat és vékszükség estén az összehasonlításos módszer marad.
Lehet mégis a #10595 ben leírt fonalingás lenne a leggyorsabb, legpontosabb :(

000000000

"No, már értem miért nem mérte eddig senki a motorjának inerciáját:)"

Bocs, a "senki" kicsit erős volt.
Egy valaki biztosan mért, és számolt is épp eleget J-t itt a Fórumon.:)

bmejdz9nu

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/CNC%20vezerles%20-%20szervoval/Szamitasok/E240_azonos_inertia.jpg" TARGET=_fnew>Ha a gyorsítási képesség a felére esik egy ismert inerciájú (homogénebb forma) "lendkerék" inercia terheléssel =  annyi = azonos a motoréval.
Persze ez sem egyszerű... pl. 60 vagy 30ms-ot megmérni 360 fokon... azaz egy fordulaton. Szóval nem tudom :)

Szalai György

Csak mit kezdjünk egy ilyen elérhetőséggel?
file:///C:/Doksik/motorok%20méretezése/További%20képletek.htm
Ez nálam nem nyit meg semmit!

svejk

Mivel nem írt róla ezért senki...
Ha még is írta akkor vagy nem olvastam, vagy elfelejtettem, ez esetben  elnézést.
De nem ismerek egy olyan embert sem a fórumon aki az alább írásom miatt felhorkanna, maxi. rögtön jelentkezne és segítene.

svejk

bmejdz9nu

Itercia meghatározás...
Az egész körfordulati időt szépen lehetne mérni.. (Travel Time)
Ehhez egy indexjeles encoder vagy egy oto + egy időmérő... (Racal Dana tudja ezt mérni) ... jel indíja jel megállítja = nanosec kiírja.
Csak addig kell rá pakolni az inreciát...(azaz közbe pl. a "mérő" hengerből le esztergálni...

http://www.leftfield.org/~dd/images/TE/Racal-Dana1992.jpg" border=0>

000000000

Jaj Svejk, eddig is adtam már Neked pár ötletet ez ügyben! Szerintem az élet nem olyan, hogy ami nincs ezer számra semmitmondóan meg a neten videón, meg csoda tudja milyen más ezer formátumban, az akkor nem is létezik... De ha majd jövőre Kecskemét környékén leszek, és szakítasz rám egy félórát megint egy kis személyes csevelyre, majd még beszélgetünk erről is. Van még pár ötletem...:)

000000000

Ez aztán igen, amolyan Mach ablakszerűség, még a nanométert is mutaja a Hobbysta fiókléces pozderja gépén!:)))

HJózsi

Ez egy "hús vér" mérőműszer, nem virtuális ;)

http://www.hgrindustrialsurplus.com/images/products/ebay1-30-993-920.jpg" border=0>

bmejdz9nu

Neked is van? Ja persze együtt vettük anno... :)

000000000

Értem én Józsi,:) csak tudod amikor ennyi tizedesjegyet látok egy Hobby CNC Fórumon, valahogy mindig a virtualitás is eszembe jut, meghogy a "csak" tervezés és ez a szuper precizitás hogyan is jön össze...:))
Nálam nehezen párosítható, de biztos velem van a baj!:)