Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

PSoft

Most körvonalazódik egy "ablaktörlős" servo projektem...
Pusztán csak kíváncsiság ez a projekt,de meg akarom építeni.:)

svejk

Keress magánban ha segítség kell!

svejk

A mikrolépés úgy tudom - és ez a saját tapasztalatom is -, hogy nem igazán alkalmas 1 fordulaton belüli pontos pozicionálásra.
Vagy legalább is erősen motorfüggő.

svejk

Nézegettem a laseres képeid...
Kell a lézerhez ez az iszonyatos sebesség, hogy nincs leáttélezve a motor ahhoz a 25-ös orsóhoz?

PSoft

Utólag átgondolva,nem kellene...
Megvan a terv az 1:3-as áttételre(meg az anyag is hozzá),de még nem került rá sor.Na meg kell egy kicsit "faragni" is a mechanikán hozzá.

#10691-re: Ha gondom lesz(elakadok),keresni foglak.Köszi!

svejk

Értem, ha megcsinálnád valószínű a motorod sem melegedne még ennyire sem, és nem koppintana senki a fejedre hogy nagyon nem jó a géped dinamikája, mert most tényleg erőből dolgozik.

Szerintem akár meg is írhatod ide az elvárt paramétereket, vannak itt már többen akik szívesen számolgatnának, aztán hogy megfogadod-e az már a Te dologod.
És persze nem lenne "ingyen" a számolás, mert a Többiek tanulnának belőle!

s5f8tmfv3

Hoozáértők légyszíves!
Nézzétek meg http://cnctar.hobbycnc.hu/Amator/GR 30x53.pdf" TARGET=_fnew>ezt az adatlapot! Az én motorom annyiban tér el hogy 50V-os, 3700RPm-es, I=1A, Ifm=9,5A.
Használhatom ezt a motort szervókörben (mondjuk gyíkkal) Tr 21x3-as orsón kb 15kg mozgatására vagy ahhoz túl gyenge? Ahogy nézem még az Electrocraft motor is erősebb ennél. Jelenleg a gépen 1:1,5 lassító áttétel van.
Köszönöm ha valaki segít.

s5f8tmfv3

Ez valamiért nem megy.
Talán így?: http://cnctar.hobbycnc.hu/Amator/GR30x53.pdf" TARGET=_fnew>Adatlap

s5f8tmfv3

s5f8tmfv3

Tr 12x3... ez nem az én napom...

rbbhbyvfs

Szia,

Képletek számitások topic második bejegyzése alapján ez a motor kb 64kg felemelésére alkalamas alapnyomatékon ha a surlódásoktól eltekintünk 3mm-es emelkedésű orsón. Mit értesz mozgatás alatt vizszintes vagy függőleges mozgást? A trapézmenetes orsónak viszonylag nagy a "vesztesége" szóval vizszintes mozgatáshoz biztos jó lesz, elvileg Z-hez is, kérdés a mechanika mit (nem) tud.

A dinamika megint más kérdés :) A nagy vitákat kavart számitások alapján egy kicsit nagyobb áttétel jobb lenne (1:2 vagy 1:3-as körül).

Van még ilyen motorom még ha érdekel :)

s5f8tmfv3

Az összes tengelyre ilyet tervezek ha megéri áttérnem a léptecsekről.  
Mondjuk a léptetők 1,5Nm-es alapnyomatékához ez nagyon karcsúnak tűnik. Ha 1:3 lassító áttételt alkamaznék nyernék vele valamit a léptetős rendszerhez képest? A mechanika lin csapágyakon mozog, csak a szennylehúzók fékezik, az orsó viszont hagyományos.

rbbhbyvfs

Szerintem ez igy pont határeset, a max fordulat az áttétel miatt ugye lecsökken 1200 körülre, a steppes meg max 1000 lehetett nem? Valszeg dinamikában nyerhetsz valamelyest, meg a szervók csendesebbek is (nem tudom milyen a stepp vezérlőd) szóval nem biztos, hogy olyan sokat hoz a konyhára, mint amennyibe az áttérés kerül.

De ezt majd mások jobban kielemzik, de ahhoz kellene még az orsók hossza is minimum + az áttétel adatai: kerekek átmérői, vastagság és az anyaga.  

A másfeles stepper teljesitményben talán többet is tud, mint ez a motor, ezért gondolom, hogy határeset...

s5f8tmfv3

A léptecs zaja nem játszik a képletben, nem zavar. Ha a teljes átépítést és a szervóvezérlőket számolom az bizony nem olcsó. Ha a motorok is gyengék akkor lehet hogy maradok a léptetőknél.

s5f8tmfv3

Úton van egy G320, azért majd teszek pár próbát vele. 40W-ostól nagyobb szervómotord nincs véletlenül?  
Van egy elég egyszerű számítási módszer http://www.geckodrive.com/support.aspx?n=79784" TARGET=_fnew>Geckóék lapján, ez alapján nekem bőven elég kellene hogy legyen a léptecs. Mégis kíváncsi lennék a szervóra.