Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

Farkas Ádám

http://cnctar.hobbycnc.hu/index.php?dir=Adam%2Fg320x%2F" TARGET=_fnew>Itt van róla néhány kép(G320X)
http://cnctar.hobbycnc.hu/Adam/g320x/Clipboard01.jpg" border=0>

000000000

Próbáltad ezt a Gyíkot, milyen a régihez képest?

bmejdz9nu

Hát ebből nem látom az optókat az encoder bemenetnél... van? Az a "bazi nagy" IC az az egyedüli opto? (Ha opto)

u2ayp7esz

Hali!
Érdeklődnék a kedves tapasztalt fórumtársaktól hogy milyen servo vezérlőt érdemes és kell vennem a következő DC servo mocikhoz. A típusa Sanyo Denki, 80V és 4,8A a felvet áram szükséglete.
Mindenki tapasztalatát s válaszát szívesen meghallgatom, olvasom :-)
Kösz

000000000

A nulladik kérdés...: Minek Neked egy 400W körüli motor, sokkal kisebb nem lenne elég?
Vagy nagyon nagy CNC gépet építesz?

u2ayp7esz

Üdv. Tibor
Igazából 300W van ráirva de a 80volt meg a 4.6 amper többet mutat.  
Hogy miért kell ekkora ... mert ezt tudtam olcsón beszerezni :-)  
Rendes marógépet szeretnék direkt hajtással no áttétel.  

bmejdz9nu

Gecko vagy A300... :) Sajnos DC-ben (AC-ben nincs sajnos) megrögződött analóg vezérlő párti vagyok... Sőt a 128 bitet is elégnek tartom ha nincs alul méretezve a rendszer.

u2ayp7esz

Kösz a választ, és hol lehet ilyen vezérlőhöz hozzájutni? és mennyiért?

u2ayp7esz

bmejdz9nu

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/CNC%20vezerles%20-%20szervoval/SanyoDenki_Servomotor/SanyoDenki_Servomotor_pdf.pdf" TARGET=_fnew>Olyan mint a T730-012? 300W-os? Hogy mit írtak rá épen Sanyóéknál az nem minden... csak több lehet.
A címkén mindig az alapnyomatékhoz tartozó áram van feltüntetve és az ehhez tartozó nyomatékhoz az üzemi fordulatszám = teljesítmény "Watt".

Jó kis motor.... és nem túl kicsi és nem túl nagy feszültségű/áramú...stb...tökéletes lesz direkthajtáshoz...

u2ayp7esz

Pontosabban R730T-042E, 300W, 80V, 4.8A, 2500RPM

u2ayp7esz

A másik kérdés is a tudatlanságomból fakad... s a táp méretezésével kapcsolatos. Ha három mocit akarok meghajtani, mint pl. ezeket akkor kell a 80V, 5A, és 3x300W azaz 900W ????

bmejdz9nu

Jó az... kb. arról van szó... erősebb alapnyomatékú mint az én Bautz E642-eseim...(kisebb fordulatú is)

bmejdz9nu

Több... Több... sajnos... De messze nem fogja kihasználni normál üzemnél... (azaz nem lesz fogyasztás folyamatosan magas)
5A az alapnyomatékhoz lenne elegendő... de kb. 3-4X csúcsnyomaték azért jól jönne gondolom a gyorsítási szakaszokhoz...
Tehát akár 20A/motor...  
De lehet kevesebb is... de akkor több puffer kondi az "átmeneti" csúcsáramokra...
 de erre nem tudok válaszolni mert én kapcsoló üzemű tápokat használok és az csak annyit tud alapban is csúcsban is....
Sajnos... csak 16A/80V... a három micihoz... ami egy X és Y egyidejű gyorsításnál korlát...Pl. 2D - 3D tesztnél :)

De mekkora gépet akarsz? Mekkora erők kellenek a motortól?

u2ayp7esz

Igazából 500x500 gép lesz de a gyors 3D-és mozgásokra szükségem lesz tehát nagy táp kő majd. Én is a kapcsoló üzemű tápra gondoltam vagy ami még megfordult a fejembe az egy hegesztő trafó szűrve, stabilizálva :-)