Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

A/D és 0 vagy 1 ... biztos... de gondolom igen-igen nagy belső jelfeldolgozási freki kell, hogy sima legyen a kimeneti PWM...

Áramkorlát... Hát igen... egy normális méretű motornak a 20A is kevéske... 30A talán...

G0 és G1: Sajnos még olyan step/dir vezérlőt nem láttam ami pl. az LPT porton jelezné a vezérlőnek melyik üzemmódban van...
Ezáltal és ezért sem tudunk (sajnos) különbséget tenni... azaz G0-ban is be kell tartani a páyakövetési pontosságot... azaz ott sem kellene "szabadjára" engedni a vezérlést... mert nem tudja...hogy G0 van... és ez G1 és G2-nél visszaüthet..  
Ez a minden esetre szóló szigorú pályakövetés működik, ha a motor nem picinyke azaz alul méretezett a feladathoz...

x4rhew5r3

Nagy (lehet) a hibatárló, de szerintem nem is kell még külön jelzés a machtól. Ha valami akkora sebességgel megy, akkor az G0.

x4rhew5r3

Ezt próbálom elmondani, hogy nem is kell külön jelzés, mert csak G0 mozog akkora sebességgel, a megmunkálás kisebb sebességen megy.

bmejdz9nu

Tudod ezek ez az én "marhacsordás" elveim :) Arra megyek amerre a többség...
Ha látok egy terméket és azt látom, hogy senki sem veszi... én nem leszek Beta tesztelő... (főként időhiány miatt)
Ha látok egy terméket amit vesznek és sok-sok infó, teszt, gyakorlati tapasztalat van már róla... megveszem...

Sajnos ilyen a direkthajtásos "megrögződésem" is... Többet láttam DD-s gépet mint szíjj. átt-est...

Sajnos ilyen a "túlméretezési" megrögződésem... sajnos több "felülméretezett" gépet láttam mint alul...

Egy hete kaptam egy levelet egy olvasónktól... (az úr nem szokott írogatni csak olvasgatni - de úgy láttam képben van...)

Három dolgot írt...

1. A "vantól" nem kell félni...
2. Ha megnézed a nemzetközi hobby cnc oldalakat a legtöbben első gépnél kismotor + áttétel, de második az már... direkthajtás...

Rád gondoltam ekkor...:)
Mindegy, hogy mivel hajtod a leendő gépedet... de szerintem nem lesz rajt áttétel... Vagy?

bmejdz9nu

Miért nem írunk a Mach-nak? Elmagyaráznánk... servo... LPT portra adjon már ki egy jelet G0-ban... jó lenne...

bmejdz9nu

T45-ös egységugrás:

Tibor megkérdezi mekkora a hibatároló a vezérlőben:  - Válasz: 128 bit
Tibor... oké akkor nyomunk neki jó rövid idő alatt 200 impulzust.

Tibor ránéz a motorra: Hűha ez egy kb. "200W"-os... akkor azt a 200 impulzust 5ms alatt kilövöm, nehogymá meg bírjon mozdulni.. azt frankón kifekszik a vezérlő :)

Nade 10W-os motornál már... Sőt 66mW-is elég...:) (D- Lacinak ezt számoltad előtoló teljesítménynek) Ott már 5ms alatt elérné a mozgás pozíciója a parancsolt pozíciót 128biten belül...

Na erről ennyit...
Kis motor + nagy hibatároló... nade mindenki azt csinál amit akar... fő a boldogság :)

svejk

Jó ez így ahogy van...
Vannak butább vezérlők, vannak okosak.
Van akinek elég a buta, van akinek nem.

bmejdz9nu

De ha a vezérlőnek kell kitalálni mikor van G0... az ciki... azaz nem jósoló egység az :)

bmejdz9nu

A300-as panel:

"2400 Ft/db lenne az A300-as nyák, 2 oldalas furatgalvánozott, 2x70um-es fóliavastagság, ónozott, kétoldali kék színű löttstop, alkatrészoldali pozicióábra." (#10822)

--------

Varsányi 4db

(írja ide magát akinek kell és másolja... mint tali szervezésnél - szerintem)

x4rhew5r3

Nem érted, vagy nem akarod érteni. Ha futok, akkor nem kell mondanom hogy futok, mert látod.
Ha sétálok azt sem kell külön mondanom. Ha vezérlő azt látja, hogy nagyobb a sebesség 7000mm/perc-nél akkor G0 van...
Nem kell ehhez jóslás.

Egyújabbgépépítő

Az első gépem léptecses volt direktbe hajtott egy 8mm-es menetes szárat.
A második amit ismersz, E240 áttétel.
Ami most készült megint léptecses, direkthajtás.  
Viszont erre fel fog kerülni megint az E240, direktbe is és áttétellel is.
Ráadásul most készülök kipróbálni egy léptecses megoldást enkóderrel.
Én is kíváncsi vagyok az eredményre.
Te nagyon jól érezted volna magad az ex Szovjetúnióban. Ott ha ez ember látott egy sort gondolkodás nélkül be ált, mondván a többiek se véletlenül álnak ott. Azt hogy mit árultak a sor elején csak akkor lehet megtudni mikor odaért az ember. Ha cipő akkor persze nem méret szerint adták, azt később kellet elcserélni a többi végzett sorban állóval.

bmejdz9nu

Sajnos ezzel nem tudok egyetérteni :)

000000000

Hát édesapám Hozzád képest Andersen a nagy mesélő sehol sincs....:) Még szerencse, hogy a műszaki élet tényeken, kőkemény elméleteken alapul, és a mesevilág is egy más műfaj.:)

jv7pu3a5p

Ennél egyszerűbben ezt már nem lehet elmagyarázni... :)
És ha ez az érték be is állítható a vezérlő szoftverében, akkor máris mindenki saját szája ízére szabhatja.

bmejdz9nu

[#nevetes1] Hát látod... ilyen elvetemült vagyok... ahogy írtam. Megnézek 100 gépet és átlagot vonok...:)
Hajrá direkthajtás! Hogy léptető vagy szervó ... az mindegy... legyen nyomatéka ehhez az a fontos.