Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

sasi

A300-as panel  

"2400 Ft/db lenne az A300-as nyák, 2 oldalas furatgalvánozott, 2x70um-es fóliavastagság, ónozott, kétoldali kék színű löttstop, alkatrészoldali pozicióábra." (#10822)  

--------  

Varsányi 4db  
Amatőr 4db  
Kulcsár 6db  
Kristály 4db  
Robroy007 4 db + Varsányitól alkatrészek talira  
msas/Makó S/ 4db + Varsányitól alkatrészek  
sasi 4 db + és nekem is alkatrészek Varsától

000000000

Ha magadnak csinálod, bármit lemásolhatsz! Legalábbis az én erkölcsi normáim szerint, nem tudom, hogy a törvény mit szól erre.

bmejdz9nu

Csak 18db LS7184-es IC van itthon.... pedig az fontos... rendelem őket (100-at megint) .... talira szerintem meglesz...
Ha minden jól megy... egy "esemény miatt" olcsóbb is lesz...:)

jv7pu3a5p

Tuti egyszer kipróbálom a szervót is. De most léptető van, vezérlő van, új vez. pedig készülőben. Halkan elárulom neked, hogy az új vezérlő hardvert mindenképpen úgy akarom kialakítani, hogy képes legyen fogadni AC szervót és akkor azzal is tudok majd játszadozni unaloműzésnek :)))

bicme92us

A300-as panel

"2400 Ft/db lenne az A300-as nyák, 2 oldalas furatgalvánozott, 2x70um-es fóliavastagság, ónozott, kétoldali kék színű löttstop, alkatrészoldali pozicióábra." (#10822)

--------

Varsányi 4db
Amatőr 4db
Kulcsár 6db
Kristály 4db
sasi 4 db + és nekem is alkatrészek Varsától.  
rekalaca 4 db + és nekem is alkatrészek Varsától.

j3rx6bsjd

A300-as panel  

--------  

Varsányi 4db  
Amatőr 4db  
Kulcsár 6db  
Kristály 4db  
Lakatos 4db

bmejdz9nu

Pénteken lezárjuk az A300 panelra a szervezést...

Aki nem tudja miről van szó....

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/A300_Servo_Controller/" TARGET=_fnew>Itt az az A300-as vezérlő dokumentációi....

Farkas Ádám

A300-as panel

--------

Varsányi 4db  + Varsányitól alkatrészek
Amatőr 4db
Kulcsár 6db
Kristály 4db
Lakatos 4db  
Farkas Ádám 4db

000000000

A300-as panel  

--------  

Varsányi 4db  
Amatőr 4db  
Kulcsár 6db  
Kristály 4db  
Lakatos 4db  
Farkas Ádám 4 db
Molyoló 4db + V Pétertől alkatrészek.

svejk

Őrültek vagytok :)))
De minden elismerésem a Tiétek, hogy szeretnétek megismerkedni ezen érdekes területével az elektronikának, és még használható cuccotok is lesz.
Ez az igazi hobby hozzáállás!
De szerettem volna én már az elején ilyet véghezvinni!

Én jómagam már annyi vezérlőt összefabrikáltam, és még többet kipróbáltam, de mind más és más
szolgáltatásban és minőségben, így valós összehasonlítást nem is lehet tenni.
Sokan próbáltak már tőlem tanácsot kérni melyiket építsék meg, de nem tudtam/akartam soha egy mellett sem letenni  voksot.

Sajnos nagyobb árkedvezményt már csak több ezer darabnál kapnánk, de azért majd próbálkozok :)

svejk

Látom van köztetek sok elektronikai szakmabeli is, ne elégedjetek meg a működő áramkörrel próbáljatok rajta módosítani, alakítgatni, ha kell kiegészítő feltétpanellel.
És természetesen számoljatok be majd róla.
Ne feledjétek mindennél van jobb és ez az elektronikára főleg igaz...

bmejdz9nu

Én azt nem értem, hogy eddig miért nem lett ez... szerintem nagyon jó lesz majd a téma... azaz lesz jó téma :)
Ha tudnák a fórumtársak mennyi munka van az A300 mögött... Beta verziók, panel tervezések... tesztek...
Nincs még egy vezérlő a világon amelyik így teljesen nyitott!!! Azaz semmi de semmi "fekete doboz benne" ...
Szerintem ez a legnagyobb nagyszerűsége... azon kívül, hogy nagyon is jól megy... legszívesebben kötelező "alapnak" nevezném...

bmejdz9nu

45 panel akkor eddig...

Jó lenne a többi (főbb) alkatrészre is majd szerveződést tartani... mert "nagyban" olcsóbb lenne...

Jó lenne ha minden olcsó lenne azaz a "végár" is hobbysta lenne. :) Holnap összeszámolom milyen és mennyi alkatrészem van...  

A "menő" alkatrész nagykerekben.... ennyihez... biztos jó árak vannak/lesznek ...

Aki jön a talira ... akár ott is átvehetné... még azt a kis postapénzt is meg lehetne spórolni...

Farkas Ádám

Végre volt egy kis időm és befejeztem a picinyke gépemet, csináltam egy kis tesztet 11W!!!-os motorral. A golyósorsó 1mm emelkedésű, és 6mm átmérőjű NSK  Íme:
A tápfeszültség 30V
A 3 vezérlő végfok nyugalmi áramfelvétele 0,17A (ezt mindig levonom)

Lassú járat:
1mm/s -->  áramfelvétel 1 motoron 0,13A ~3,9W

Gyors járat nagy rámpa:
50mm/s  rámpa:300ms  áram:0,5A  ~15W

Gyors járat kis rámpa:
50mm/s rámpa:30ms   áram 1,5A  ~45W

Max sebesség max rámpa:
70mm/s  rámpa:25ms  áram 1,8A  ~55W
http://cnctar.hobbycnc.hu/Adam/mini/teszt/DSC03023k.JPG" border=0>
http://cnctar.hobbycnc.hu/Adam/mini/teszt/motor.jpg" border=0>
http://cnctar.hobbycnc.hu/Adam/mini/teszt/MOV03022.MPG" TARGET=_fnew>Video1
http://cnctar.hobbycnc.hu/Adam/mini/teszt/MOV03019.MPG" TARGET=_fnew>Video2
A mechanika eszméletlen könnyen megy, az 1mm-es orsó pedig jelentős áttételnek számít mégis nehéz tartanom a 10W-ot.

bmejdz9nu

Megsasoltam a videókat... jól megy a kicsike!

Hát igen kb. ez a gyakorlat... kb. ennyi kell egy ilyen kis géphez is...  
Mert azért van némi forgatott inercia, mozgatott tömeg még akkor is ha nagyon spéci és kis emelkedésű (1mm-es) orsók vannak a gépen... és veszteség...

Az 55W...
Ezek a motorok névlegesen 11W-osak...  
Ehhez tartozik egy XX alapnyomaték... ezt akár (rövidebb időre) 5-10X nyomatékkal is túl lehet lépni...  
Ezáltal ekkor akár 5-10 X 11W teljesítményt is ki lehet venni a motorból... ennek "gyakoriaságától" motor melegedés lehet...

Látható, hogy az egészen lassú (1mm/sec) mozgáshoz is több kell mintha csak elméletben kiszámoltuk volna egy "légpárnás" lineáris vezetésre...
Azaz van egy minimális "teljesítmény szükséglet" a súrlódások, veszteségek fedezésére... ami egy kicsi motornál meghatározó nagyságú a motor alap teljesítményéhez képest.