Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

j3rx6bsjd

Ha már ilyen sokunknak lesz A300 vezérlője készülhetne hozzá egységesen doboz is.A nagy kérdés milyen legyen?
Szívesen készítek,de felületkezelés nélkül natúrban.
0.8-as vaslemezből 10db-nál már egész jó árakat lehetne kihozni.
Persze ez csak egy ötlet.

000000000

Ennyi év után rájöhetnél Péter: motor "vasban" van az igazság, cseszheted az encoder meg csicsa digi stb...játszmáidat...azaz a lengésmentes működését alapvetően a rendszer eredő P tagja és a belső hurkok korrekt megléte határoztza meg. A többi játszadozás a semmivel, és a műszaki követelmények, határok  arcbacsapása...

bmejdz9nu

Alakulunk... már "100W" (mennyi az a nyomatékban? AC vagy DC?)... Mikronok és szíjak... de már csak 1/2-nél tartunk... alakulunk... ez jó!

svejk

Ezt írtam amire válaszoltál:
"Komolyabb vezérlőknél igen kifinomult szabályzási algoritmusokkal, többszörös vissza, esetleg előre csatolásokkal biztos megoldott a kisebb encoder kérdés is. "

svejk

A félreértések elkerülése miatt, a tárcsamotorok helyből nem mennek az A300-al.
Ahhoz kicsi a jellemzően 17kHz-es PWM freki.

000000000

Tudod az 1 W az 1 W. Amerikában, Ázsiában 1 watt annyi, mint Európában. Sopronban a te házadban nem annyi...hát Istenem van ilyen "csodahely" is a földön!:)[#nevetes1]

svejk

Valami komoly helyen olvastam:
Az encoder felbontása legyen egy nagyságrenddel nagyobb mint a kívánt felbontás.

4um5b65d

Mekkora kibaszás lenne velem, ha majd eljő az idő és koporsóba tesznek, majd leengednek a földbe és akkor veszem csak észre, hogy bal oldalt Tibor, míg jobb oldalt Péter fekszik.
Rögtön újratemetést kérnék......
[#nyes][#nyes]

Nektek külön temető dukál....aztán még éjszaka is nyomhatnátok... [#nyes][#nyes]

000000000

Igazd van, ezt láttam, és így egyet is értünk... Ami miatt egyáltalán hozzászóltam, az a "bűnös gondolat" kifejezésed használata. Én nem keverném össze a szakmaiatlanság ilyen olyan fokát a bűnöséggel, nem emlékszem, hogy ilyet mondtam volna bármekkora sületlenség kapcsán itt valaha is. De túltárgyaltuk ezt is, spongyát rá!:)

bmejdz9nu

Nm... Newton méter... ??? Hallottál már erről? Mennyi egy "100W"-os motor nyomatéka amire gondolsz? Vagy titok? :)

000000000

ha komnoly helyen olvastad, akkor komoly mechanika, és komoly alapjel képző egység is valószínűleg tartozott a dologhoz...
Egyébként az a hevenyészett 4 pont a #10932-ben meglehetősen igaz tény, és már megint az örökös optimum pont keresésénél tartunk, ami nehéz dió.:) De tudod, felőlem akár 10000 step/fordulattal is nyomulhat bárki, biztos van rá itt sok logikus magyarázat, pl. ez találta a gépétítő egy bokorban, és szívéhez nőtt!:)

svejk

Ugye milyen rossz amikor az embert hátulról szurkálják :)
Más..
Szerény ismereteim alapján a poziciószervonál túlsúlyban a nyomaték szabályzást alkalmazzák, az alaphurokban.
Abban nem lehet vita hogy az A300 egy nagyon alap szerkezet, de én még emlékszem amikor valami olyasmit írtál, hogy ne bántsam a geckot mert az egy vezető, komoly cég a szervo piacon.
Egyébként gondolom nem meglepő, hogy én nem kérek nyák-ot :)
Nem azért mert rossz, hanem mert szeretnék túllépni rajta bármely nagyképűen hangzik.

000000000

"Hallottál már erről?"
A régi szép kérdéseid... Tudod mit?? Legyen egy jó pillanatod, életemben nem hallottam róla.:))))

000000000

Oksika, lépjünk túl rajta egy nagy ugrással, vegyük az irányt az ágyikó felé!:)

svejk

Bizony akár fején is találhattad a szöget a "talált" jelzővel.
Az 500-2000 impulzust én  még lekezelhető tartománynak tartom az encoderoldalon, még áttétellel is.
És ha ezzel tudom javítani a gyengébb képeségű vezérlőt, akkor miért ne.