Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

x4rhew5r3

Több ponton téves az elgondolásod (szerintem). Nézzük józan parasztival:)
Az induktivitásnak pont az a szerepe, hogy a pwm átlagáramát képezze a lehető legjobban megközelítve az eredeti jelalakot (szinusz, konstans, stb.) Az Ohmos ellenállás az itt a veszteség, mert azon csak hő keletkezik.
Tehát minél nagyobb az induktivitás, annál kisebb lesz a pwm frekvenciás lüktetés, azaz annál jobban megközelíti az eredeti vezérlőjelet. Nagy induktivitás viszont a motor fürgeségét csökkenti, mert a vezérlőjel gyors változásait is kisimítja.
A tárcsa és vasmentes motor a kis J miatt fürge tud lenni, ezért kis induktivitású tekercs kell (< 100uH). De hogy érvényesüljön a tekercs szűrő hatása, ezért nagyobb pwm frekvencia kell (40-150kHz).

bmejdz9nu

Ha jól tudom Szalai fórumtársnak ilyen motorja van...  
Ezen az adatlapon található számokból nem is tudnátok, hogy tárcsamotor...vagy?

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/For_Sale/MavilorMotor/Mavilor-Motor_02.jpg" border=0>

43pbwjg8s

Varsa!
#10964 légyszíves!

bmejdz9nu

pl. 500cpr-es Avago HEDS encoder (tárcsa+opto+ház) 6000Ft... olcsóbbat most nem tudok... Ha kell írj...

43pbwjg8s

Sajnos az sok.
Cserét keresnék egyébként.
A cserealap megbeszélhető.
Ez mindenkinek szól, de át is viszem az adok veszekbe.

x4rhew5r3

Csak az adatlapjából derül ki, hogy az L 130uH.
Amivel teszteltem a vezérlőt, az SD volt és L-re 90uH-t mértem.

Szalai György

Na valamit megértettem.
Ha nem érvényesül a motor induktivitás integráló hatása, akkor nem átlagáram szabályozás, hanem impulzushossz szabályozás lesz az eredmény. Ha lüktet a motoráram, mert nincs nagy induktivitás ami átlagolna, akkor lüktet a mágneses mező is. Ha lüktet a mágneses mező, akkor rángat (zenél) a motor. Ez káros. Ezért kell nagyobb PWM freki, amit még képes átlagolni a kis induktivitás is, jobban közelítve a motoráram jellegét az analóg szabályozáshoz.
Köszi.

Szalai György

Igen, ilyem motorom is van, szerencsére többek között.
A beszélgetés abból indult, hogy #10937. Típus függetlenül.
Nem is az én motorommal összefüggésben érdekel a dolog, hanem az okát szerettem volna érteni.
Azt hiszem sikerült. Köszönöm.

x4rhew5r3

Még annyit, hogy max. 80 kHz volt a pwm amivel járattam, de semmi tartós igénybevétel, így ez még csak puhatolózás. Tartós üzemi tesztek még hátra vannak. De hogy mikor?...

bmejdz9nu

A300-as panel

"2400 Ft/db lenne az A300-as nyák, 2 oldalas furatgalvánozott, 2x70um-es fóliavastagság, ónozott, kétoldali kék színű löttstop, alkatrészoldali pozicióábra." (#10822)

--------

Varsányi 4db (utalással fizetve - átvétel a talin)
Amatőr 4db
Kulcsár 6db
Kristály 4db
Robroy007 4 db + Varsányitól alkatrészek talira
msas/Makó S/ 4db + Varsányitól alkatrészek
sasi 4 db + és nekem is alkatrészek Varsától.
rekalaca 4 db + és nekem is alkatrészek Varsától.
Lakatos 4db
Farkas Ádám 4 db
Molyoló 4db + V Pétertől alkatrészek.  
korbendallas 4db + Varsányitól alkatrészek

svejk

A nagy többség még nem vette fel velem a kapcsolatot, de gondolom azért kell neki...

"2400 Ft/db lenne az A300-as nyák, 2 oldalas furatgalvánozott, 2x70um-es fóliavastagság, ónozott, kétoldali kék színű löttstop, alkatrészoldali pozicióábra." (#10822)  

--------  

Amatőr 4db  
Kulcsár 6db (utalás folyamatban - postázás)
Kristály 4db  
Lakatos 4db  
Farkas Ádám 4 db  

svejk

Hétfőn reggel indíttatom a gyártást, addig még változtathattok a listán.  
Elvileg február 26.(péntek) délután lesz készen, akkor kell fizetnem.  
Megkérem a jelentkezőket vegyék fel velem a kapcsolatot magánban a fizetéssel és a szállítással kapcsolatban!  

bmejdz9nu

Addig azért ne rendelj meg 50db-ot nyákot míg vagy a pénz nem jön be vagy egy határozott megerősítés nem érkezett privátban.

Egyébként ez az 50db-os mennyiség minden elképzelésemet felülmúl... talán nagy is lett/lesz az "A300 Club" ?:)
Alkatrészek összehangolt beszerzéséhez ez persze jó... mintha egyesével guberálnánk össze az alkatrészeket...

korbendallas

Üdv!
Ne haragudj, de valami baj van ezzel a hülye invitellel. Nem tudok levelet küldeni. Holnap megkereslek a céges mailomról és tudjuk egyeztetni a fizetést és szállítást.
Köszönettel:
K

Farkas Ádám

A nagy többség még nem vette fel velem a kapcsolatot, de gondolom azért kell neki...

--------

Amatőr 4db
Kulcsár 6db (utalás folyamatban - postázás)
Kristály 4db
Lakatos 4db
Farkas Ádám 0 db (Közben elfogytak a DC motorjaim...) ha még nem késő visszalépek