Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

s5f8tmfv3

OK, köszönöm! Akkor zaklathatlak privátban ha még kérdésem lesz?

svejk

Természetesen...
Legjobb lenne valami körlevélszerűség melyet mindenki megkapna akit érint.

Miki2

Elnézést István, hogy beleszólok úgy, hogy én pillanatnyilag nem kértem Nyákot.
Szerintem több mint tíz ember van itt a fórumon, akit érdekel az A-300 vezérlő.
Talán mégis megérdemelne a téma egy topicot.

svejk

Nekem mindegy, csak nem akartuk untatni a közönséget...

000000000

Szerintem is érdekel mindenkit, hadd tanuljunk!

besirkyjh

Szerintem is jöhet az a topick , teszünk bele fotokat az sokat segit az épitésben .A körlevél nehéz ( mindenkinek más kérdése van ) ide meg leirja és valaki már tud is Neki válaszolni .
Ha csak más akadája nincs ?!

A végén meg megnézzük ki mit csinált a nyákbol .
Ugy mint a Tompika a Besenyö családbol : Mindenböl valamit csinálo gép ( ez volt a nyakába akasztva ).[#nevetes1]

s7manbs8

Egy kicsit szervóztam. Itt egy videó, valami autó motoros antenna motorja hajtja, elég biztatónak néz ki, most még csak kézzel a táp vezeték hozzáérintésével lett kipróbálva, álló helyzetben olyan 4A-t eszik, 12 V-ról, mozgás közben, kis terheléssel elég neki 2A.  

10-es menetes szár, 1.5mm menetemelkedés, elég szépen kapkodja magát.

Sebességileg 100mm/s körül mozog, ha 12V-ot kap, az 6000 mm/perc, ha jól számolok, léptetővel mintha nem menne ennyire közel sem.  

Ha sikeredik, holnap az encodert is megoldom, meg rákötöm egy vezérlésre, ha kitelik az időből.

http://belaworld.extra.hu/servo/servo.wmv" TARGET=_fnew>Videó

s7manbs8

Wattilag van szerintem vagy 20W-os talán. Vagy még annyi sem.

s7manbs8

Addig csináltam, amíg  be nem indult a szervó, most lett meg, majd holnap, azaz ma csinálok videót róla.

s7manbs8

Itt egy kis videó sikerült hajnalba beindítani, most csináltam egy ide oda mozgatást, az encoder rajta egy 25 réses tárcsa, csodát nem kell tőle várni, de a működés a lényeg, majd csinálok hozzá nagyobb felbontásút.

http://belaworld.extra.hu/servo/servo.wmv" TARGET=_fnew>Teszt mozgatás normális servo PWM-mel, PID aránylag beállítva

http://belaworld.extra.hu/servo/servo2_encoder_unit.wmv" TARGET=_fnew>Közelebbről az encoder rész a tengely másik végén

A mechanika sem egy csoda, a végén megszorul, meg ilyesmi, de majd lesz még úgyse...

43pbwjg8s

Sziaszok!
Sikerült büzemelni a kis YASAKAWA-t és a mikorszervót z Ádámtól vett 400CPI-s encoderrel.

Azonban vValami még nem stimmel.

Beállítottam viszonylag egyszerű erétkre a MACH-ot. 400step/mm, 500mm/perc, és 500 mm/s/s
(ha nem irok hülyesget a mértékegységekkel.

A jelenség:
Jó esetben ha áram alá helyezem a vezérlőt, (digi és motortáp) a motor áll, a zöld jelzés villog.
Ekkor ha megnyomon a mozgatást valamelyik irányba, akkor egy jó pár fordulatot téve (érzesem szerint mindig ugyanannyit) elindul, majd egyszer csak blokk, megáll mintha satuba fognák és a vezérlőn a piros hibajelzés világít.

Ha áramtalanítok, (csak digitápnál is elég), majd ujra áram alá helyezem, akkor ujra előről.

Megpróbálkoztam különböző időpontokban a tápok ráadásával. Jó esetben a fenti dolog áll elő, de esetenként más is.

Ha a digi táp rá van adva és a motortáp nem, akkor bármit csinálhatok a MACH-al, nem történik semmi. Motortáp híjján, nincs ami a motort hajtsa ugye.
Néha ha ráadom a motortápot, akor háromszor kicsit megindul a motor, majd utána ujra satu és a vezérlő vörös fénye jelzi a hibát.
Természetesen ilyenkor az uj áramtalanítás után a vezérlő ujra feláll és zölden villog.

A digi táp 5V egy stabil dugasztápról, a motortáp egy 24V egy stabil 24, 2.5A-es máik dugótápról.

Mit tolhatok el?

Előre is köszönöm a segítséget!

43pbwjg8s

Bocs, mégf egy infó:
Eddig csak egy motort és egy vezrlőt próbáltam tesztelni.

Még egy kérdés:
Milyen imuplse/step és impulse/dir érték ajánolott ehhez a vezérlőhöz ugyan?

Farkas Ádám

Fordítsd meg a motor vezetékeket, vagy az encoder A,B-t

43pbwjg8s

Tehát a most bekötött A+ B+-t fordítsam meg, vagy a motor vezérlőről a motor felé menő kimeneteit?
Mindegy hogy az (A+) (B+)-t használom vagy az (A-) (B-)-t ?
Mindjárt próba. :)

43pbwjg8s

A motorvezetéket megfordítottam, Igy már nem áll meg, de "dadog".
Mindjárt megnézem az encoder jelek vezetékét is.